söndag 12 december 2010

"Sagornas Ådal" 1956

Midsommarfesterna i Näsåker, som startades redan i slutet av 1920-talet, blev med åren en stor begivenhet där tiotusentals människor invaderade det lilla Näsåker under några dagar. Under midsommardagarna från och med 1949 visades även ett krönikerspel "Sagornas Ådal", skrivet av Albert Viksten, som handlade om Pelle Molins tid i Näsåker och hans avfärd till Norge hösten 1894. Krönikerspelet framfördes varje midsommar fram till 1960. Efter några års uppehåll återupptogs föreställningen 1971 under ledning av Uno Lundin, men lades tyvärr ner igen 1990.

Igår fick jag följande mail och bilder som visar hur det såg ut när krönikerspelet visades i Näsåker 1956.  Ett stort och varmt tack Ulf, för att du vill delge oss dessa bilder!


Krönikerspelet "Sagornas Ådal" 23 juni 1956.

Publikbild från "Sagornas Ådal" 1956.

"Du frågar i din Blogg efter gamla bilder från Näsåker och jag hittade ett tiotal bilder från föreställningen av "Sagornas Ådal " från 23 juni 1956.

Jag hade det året köpt ett nytt teleobjektiv, så jag kunde fotografera föreställningen från publikplats. Den andra bilden visar vilken enorm publik evenemanget drog.

I ett fotoarkiv finns bilder som visar hur edselelungdomar firade midsommar i Näsåker 1956. Bilderna nås enklast på adressen : http://pcnav.se/Edsele/foto02.html

Hälsningar
Ulf Holmgren"


Flera bilder av krönikerspelet "Sagornas Ådal".

7 kommentarer:

H sa...

1956 skriver han ju att det var, denne Lars Molins barndomskompis.
Men hur är det i övrigt med kronologin, undrar en f d yngling. Sagornas Ådal skrevs 1948. AV hade först tänkt sej en bredare skildring av Ådalens historia och utveckling, kallad Seklernas Ådal, innan han sålde rättigheterna till Lia, strök en akt (den fjärde) och lät det bli en berättelse mest om Pelle Molin.
Pjäsen hade urpremiär i Näsåker lördagen den 23 juli 1949, inför 2 500 pers. Även påföljande dag, den 24, gavs en föreställning och så rullade det väl på varje sommar under tiotalet år.
Sen blev det ett långt uppehåll till början av 70-talet, då det återupptogs på initiativ av Uno L som ju också var producent år efter år. Jag såg den ett par gånger då.
Ungefär så var det nog.
Men vilket år var det allra sista? Det vet du förtås.

Anita sa...

H: Givetvis har du rätt! Midsommarfesterna startade i slutet av 1920-talet, men krönikerspelet sattes upp mycket mycket senare! Nämligen 1949, som du skriver.

Spelet pågick fram till 1960 då det lades ner. Återupptogs 1970 då Uno blev spelets producent. Jag har för mig att spelet upphörde 1989 efter en resa och ett trevligt uppträdande i Bodö 1989 då jag själv var med.

Dålig research av mig... Jag uppdaterar inlägget!

Anonym sa...

Och som sagt, holmgrenspojken skriver ju att bilderna visar en föreställning 1956, inte 57.
Det var 1956 han skaffade nytt teleobjektiv till sin kamera, råkar jag veta. Det året, i augusti, fotograferade han nämligen också en oförglömlig fotbollsmatch i Edsele mellan Edsele AIK och ett stjärnlag jag har på tungan... få se nu... jo, nu kom jag på det, Junselevallens IF.

Anita sa...

Fixat H! ;)

Får kanske skylla på glöggen.... ;)

Junselevallens IF... Vad är det? ;)

Viola sa...

Hej Anita!
Tack för titt och kommentarer hos mej. Du undrade över snöfall på bloggen. Här finns tips: http://fixa-din.blogspot.com/2010/10/fallande-sno-pa-bloggen.html

/Viola

Anita sa...

Tack för länken Viola! Ska sparas denna gång ;)
Allt gott!

Sara Carlefred sa...

Hej. Det är så otroligt roligt att se denna bild. Det är nämligen så att någonstans på den bild, befinner sig min farmors bror och hans pappa. Arne och Erik Forsberg. Jag kommer ifrån Forsmo, men hela min släkt kommer från Näsåker och mormor från Holmstrand. Kul att du har gjort denna blogg, denna kommer jag följa! Mvh Sara Carlefred