fredag 13 augusti 2010

Okänd familj / Uppdatering: fam. GrafströmÄven det här kortet har jag lånat från familjen Wallins fotosamling i Lidgatu. Personerna är okända liksom var kortet är taget.

På baksidan av kortet står:

"28/6 1915 Hjertliga helsningar till familjen Wallin från oss i Berget. Emma."

Är det någon som känner igen familjen eller platsen? (klicka gärna på fotot så förstoras bilden)

Kan kortet möjligen vara från Junsele med omnejd? Familjen Wallin härstammade från Junsele och flyttade till Lidgatu 1908.


Uppdatering:

Huset på fotot är från Junsele! Min duktige forskarvän Göran Stenmark i Junsele hade svaret på "gåtan"!

Jag citerar delar av den historik som Göran skickat mig om familjen Grafström som bodde i huset på fotot. Jag gissar att det är några av familjen som man ser på bilden.

"Johan August Grafström var en bondson från Långsele och var född den 9 januari 1851. I juni 1876 ingick han i äktenskap med en värmländska vid namn Emma Werne, född i Gunnarskogs socken den 24 maj 1852.

Vid den tidpunkten hade Grafström sedan den 18 maj 1874 vistats i Junsele socken, och orsaken till detta var att han slagit sig fram i karriären och blivit bokbindare, och etablerat sig som handlare i centrala delen av Krånge. Det var vid denna tid som socknen blomstrade genom den stora inflyttningen som blivit resultatet av de pågående skogsavverkningarna. Detta resulterade i att flera handlare och hantverkare slog sig ner i Junsele, och då framförallt i Krånge som vid denna tid hade vuxit och blivit den centrala byn i socknen.

Den 10 december 1876 fick Johan August och hustrun sitt första barn Alma.
Den 5 januari 1886 dottern Signe Katarina.

År 1887 flyttade familjen till en liten stuga på Krånge nr 1 (huset på fotot ovan/ min not.)

På denna gård föddes Grafströms resterande barn; Elna Sofia f. 1889 och död 1889, Beda Emelinda f. 1890, Elisabet f. 1892, Irené Maria f. 1895, och Anna Amanda f. 1897."


TACK Göran!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Kortet förställer nuvarande Bosse och Ingegerd Bohman s hus vid djurparken i Junsele. Har en heldel historik om Förste ägaren til huset Grafström (Emmas make)

Anita sa...

Tack Göran! Som vanligt är du en pärla.

Hälsningar Anita

H sa...

För mej var detta nytt. Men - i hela min junseleitiska barndom och tidiga ungdom hörde jag följande citeras när något ansågs vara oförklarligt och förundransvärt: "Konstigt sa Grafström att inte Emma skriver".
Jag har aldrig förstått vad det syftar på. Vet Göran?

smulan sa...

Hej H!

Visst vet Göran! ;) Och jag med nu.
Privat mail kommer!

Hälsningar Anita

H sa...

Tack och bock, men jag undrar om det finns flera versioner. Jag tycker mej minnas att det fullständiga citatet löd: "Konstigt sa Grafström att inte Emma skriver, hon har varit borta en hel vecka".
Talesätt av det här slaget förändras ju ofta när det går från mun till mun, och från generation till generation.
Märkligt är det i alla fall att ganska alldagliga talesätt sprids vitt och brett och även lever kvar. Som det där om "Kalle Vestman i Juvanå, haversäck och sôckerlå, hejdå". Det hörde jag också jämt i min barndom. Den historiska bakgrunden redovisas ju i Bysjöboka.

Anonym sa...

Westman finns i flera versioner, här är en som jag hört; Hallå hallå Kalle Westman Juvanå, skick n havrsäck å n söckerlå tell Överå poslå, hej då!

Anita sa...

H och Göran! Kul att höra det gamla talesättet om och av Kalle Westman i Juvanå igen! :) Har läst på lite om historien i Bysjöboka.

Har du, Göran, något foto på Kalle Westman?

Anonym sa...

Hej,
jag ( Catharina Nilsson) satt tillsammans med min mor Gun Nilsson och kollade upp lite frågetecken på webben som hon har upptäckt i sin släktforskning. Släktgrenen.Emma Werme,från Gunnarskog i Värmland som gifte sig med Johan August Grafström. Vi hamnade på din intressanta sida och läste om familjen Grafström. Hon vill gärna komma i kontakt med personen Göran Stenmark som du nämner i din blogg för att få fatt i mer information om familjen Grafström och den historia som finns om dem.
Eftersom min mor förtillfället inte har en fungerande mail så kan kontaktupgifter skickas till mig, så vidarebefordrar jag dem.
Jag hoppas du har möjlighet att hjälpa oss med detta och vill tacka för hjälpen i förskott!

Med vänlig hälsning
Catharina Nilsson.
Catharinan@hotmail.com