lördag 28 augusti 2010

Glädje och tragik..


För en stund sedan hörde jag högljudda fågelskrik utanför fönstret. Jag tittar ut och ser till min förskräckelse hur en skata sitter på marken och misshandlar en av svalungarna nedanför boet. Jag ser samtidigt sval-föräldrarna cirkla runt ovanför och aggressivt försöker skrämma iväg skatan.

Jag rusar genast ut men ser att det är försent. Svalungen är redan död och svårt massakrerad av skatan. Samtidigt ser jag fyra små svalungar på svaga flaxande vingar försöker hålla sig flygande i luften. Efter en stund sätter de sig i ett träd i närheten, och en stund senare flyger tre av dem och sätter sig på telefonledningen strax intill huset. Två av dem sitter tätt, tätt intill varandra och den tredje alldeles intill. Den fjärde ungen sitter kvar i trädet.

Under tiden jag är ute cirklar skatan fortfarande runt ungarna på telefontråden,  medan sval-föräldrarna aggressivt attackerar skatan för att köra iväg henne.  Tack och lov ger sig skatan iväg, och jag stannar kvar nedanför ungarna tills jag ser att skatan är utom synhåll.

De fyra svalungarna är flygfärdiga. Äntligen! Det känns som en stor lättnad, samtidigt som det är jättetråkigt att den femte svalungen dödades av skatan.

Just nu sitter alla ungarna på telefontråden. Ibland gör de korta små utflykter med skakiga vingar. Men de flyger!! Äntligen!! Sval-föräldrarna kommer ideligen och tittar till de små och stoppar i dem mat.  Det är bara att hoppas att ungarna ska bli starka och riktigt flygga så småningom, så att de orkar med den långa resan till Afrika.

Och att skatan låter bli svalungarna!!

11 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Skatdjävel!!!

Anonym sa...

Håller med. Skator är faktiskt vackra, men jag gillar dem inte. Inte heller gillar jag kråkor och kajor och de fåglarna är inte ens vackra, så de är lättare att avsky.

Visst låter det hemskt, för vad har utseende med "tyck om" att göra? Faktum är att det är deras läte jag vänder mig mot mest. De låter så fruktansvärt elaka... Och tänk att en så vacker fågel som kakaduan låter precis som en kråka. Fruktansvärt frustrerande.

Hej från Evy

Anita sa...

Reneé och Evy: Kan inte annat än hålla med! Skator ger sig även på harungar och dödar dem om det får tillfälle. Jag förstår inte varför de gör det, när de inte äter upp dem??

Jag har sett skatan ett par gånger till idag, men det verkar som svalorna hållit sig undan. Nyss såg jag alla svalungarna flyga utanför fönstret, så jag gissar att det snart är läggdags i boet... :)

Elisabet sa...

Men jag tycker om skator .., dom måste ju också ha mat, men .., jag skulle ha reagerat precis som du, Anita. Det är så hemskt att behöva se på själva eländet ..., säger hon som äter kött från grisar och kor, som säkerligen dött på ett lika hemskt sätt.

Anita sa...

Elisabet: Men jag tror inte att skator ä t e r sina offer. Rovdjur som dödar för att äta, kan jag ha en viss förståelse för. Men det gör ju inte skator. Väl? Jag kan inte tycka om djur som bara dödar, för dödandets skull, försvarslösa djur.

..säger jag som bara äter kött från älg och fågel som min man skjutit.. ;) Nå, köpt kyckling också ibland - med stor vånda..
Konstigt nog har jag inte samma känsla för fisk - är inte det märkligt?

Londongirl sa...

Det där beteendet hos skator ser man inte på samma sätt i tätorter/storstan där skator ändå är vanliga i parker osv.
Kanske är det för att de har så mycket att äta. Man ser dem ju plocka ur mat ur papperskorgar och de är ganska uppfinningsrika tillsammans med kråkor i sina metoder att länsa allt som människorna lämnat efter sig. Det kan bli ganska skräpigt när de har fått röja runt.

Däremot har jag sett skator som varit ganska ettrigt envisa med att reta katter.

Anita sa...

Londongirl: Ja, skator är duktiga att länsa papperskorgar och papperspåsar, men att de dödar försvarslösa djur som de sedan inte äter upp, tycker jag är ett märkligt beteende.

Katter kan säkert försvara sig mot retliga skator. Men harungar och fågelungar är ju helt försvarslösa för deras attacker.

Rexxie sa...

Klipp från wikipedia:

Födan består sommartid särskilt av insekter och deras larver, daggmask, spindlar, sniglar och snäckor. Dessutom äter skatan små ryggradsdjur upp till en fältsorks storlek, exempelvis groddjur, ödlor, små däggdjur, ungfåglar och små fåglar. Skator är boplundrare som under häckningstiden på vår och försommar plundrar andra fåglars bon på ägg och ungar. Dessutom äter de under hela året as.

Anita sa...

Rexxie: Tack för att du kollade! Det var slött av mig att inte göra det.. Men nu vet jag att skatorna inte dödar för enbart nöjes skull, utan även för brödfödan.

Min sympati för skator blir dock inte större, tyvärr..

Inkan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inkan sa...

Naturens mening i ett nötskal: den enes död är den andres bröd.
Hur grymt vi människor än tycker det är -så är detta en del av balansen i det hela.
Inget att bryta ihop av eftersom vi inte kan eller ska ingripa i det naturliga.
Vi människor ( de flesta i alla fall) äter döda djur... so what?