onsdag 16 juni 2010

Fam. Erik Olof Jakobsson Nordin, Omsjö / uppdaterat.


Erik Olof Jakobsson Nordin var född den 9 juni 1843 i Grundtjärn, Anundsjö sn som son till bonden Jakob Jakobsson (1812-1860) och hans hustru Elisabet Eriksdotter (1812-1874). Han gifte sig den 17 september 1871 i Grundtjärn, Anundsjö sn med Anna Märta Johansdotter. Hon var född den 12 augusti 1849 i Sidensjö sn. Erik Olof var först arbetare och landbonde i Grundtjärn, Anundsjö sn. 1895 flyttade familjen till Omsjö, Ådals-Liden sn, där han blev arrendator. Erik Olof dog den 2 april 1908 i Omsjö av magkräfta. Anna Märta dog den 5 januari 1910 i Omsjö av magkräfta.
Barn:
Jakob Nordin, född den 4 november 1871 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Johan Oskar Nordin, född den 12 juni 1873 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Erik Andreas Nordin, född den 6 juli 1875 i Grundtjärn, Anundsjö sn. Han gifte sig den 26 december 1910 i Ådals-Liden sn med Augusta Dorotea Nilsdotter. Läs mera här. Hon var född den 9 september 1884 i Omsjö, Ådals-Liden sn. Erik Andreas var arrendator i Omsjö nr 1, Ådals-Liden sn.


Margareta Kristina Nordin, född den 8 oktober 1877 i Grundtjärn, Anundsjö sn. Hon gifte sig den 26 december 1898 i Ådals-Liden sn med Erik Petter Holmberg. Han var född den 1 oktober 1874 i Omsjö, Ådals-Liden sn. Erik Petter var först arbetare i Omsjö, Ådals-Liden sn. 1904 flyttade familjen till Grundtjärn, Anundsjö sn, där han också var arbetare. Slutligen flyttade de 1910 till Sörtannflo, Resele sn, där han blev arrendator. Margareta Kristina dog 1938. Erik Petter dog 1947.

Lisa (Elisabet) Karolina Nordin, född den 10 januari 1880 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Sven Peter Nordin, född den 25 maj 1882 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Anna Maria Nordin, född den 11 december 1884 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Helena Petronella Nordin, född den 1 augusti 1887 i Grundtjärn, Anundsjö sn. Hon flyttade till Junsele sn 1922.

Beda Matilda Nordin, född den 2 februari 1890 i Grundtjärn, Anundsjö sn. Hon flyttade till Resele sn 1914


Olof Otto Nordin, född den 21 juni 1892 i Grundtjärn, Anundsjö sn.

Jenny Katarina Nordin, född den 19 maj 1894 i Grundtjärn, Anundsjö sn. Hon flyttade till Junsele sn 1919.

Familjelistan har jag hämtat från Magnus Johanssons hemsida, och korten har jag fått av Lasse Örtenblad.

Ett varmt tack, Lasse!

Flera familjebilder av familjen Nordin finns under etiketterna Gamla kort och Omsjö.

10 kommentarer:

Christina sa...

Det är alltid en lika märklig känsla att titta på gamla porträtt. Man inser att de för länge sedan är döda men de känns så förunderligt närvarande på fotografierna...så levande.

smulan sa...

Christina: Och det är så roligt att kunna visa foton på en hel familj så här! (en bild saknas)

Karin på FOX sa...

En sån massa vackra barn de fick. Fantasierna går genast igång. Var mamma Anna Märta gravid på första fotot, eller hade hon redan en liten som inte fick vara med på kortet?

Och Erik Andreas och hans fru som sitter så sympatiskt med sina djur i gläntan. Det var ju han som bodde i det pyttelilla skjulet med sin familj som du visat tidigare.

smulan sa...

Karin: Du har rätt; Anna Märta borde ha haft åtminstone ett ytterligare vid fototillfället. Varför fick inte de vara med, tro?

Visst är det Erik Andreas som bodde i skjulet en tid! Familjen flyttade senare till ett nybyggt hus i Omsjö, så skjulet var ett provisoriskt hem. Vilket minne du har! Tack Karin!

http://smulansblog.blogspot.com/2009/03/familjen-erik-nordin-i-omsjo.html

Anonym sa...

Roligt se gamla bilder. Minns mammas kusin Augusta även Otto Nordin minns jag. Han kom ofta och hämtade paket vid den kombinerade post och skolbilen.

Vilken guldgruva du har i Lasse Ö.

Sven Olof Selinder

smulan sa...

Karin: Du har rätt; Anna Märta borde ha haft åtminstone ett barn till vid fototillfället. Varför fick inte de vara med, tro?

Visst är det Erik Andreas som bodde i skjulet en tid! Familjen flyttade senare till ett nybyggt hus i Omsjö, så skjulet var ett provisoriskt hem. Vilket minne du har! Tack Karin!

http://smulansblog.blogspot.com/2009/03/familjen-erik-nordin-i-omsjo.html

smulan sa...

Tack för din kommentar Sven Olof! Jag har fått ett par andra mail av personer som minns bl.a. Otto Nordin. Kul!

Ja, Lasse Ö. har en rik fotosamling som jag fått glädjen att få ta del av. Jag har fått flera kort av familjen som kommer att läggas ut så småningom.

Fortsatt fin sommar Sven-Olof!

Anonym sa...

Hej alla med intresse för Nordinsläkten.
I min släktforskning har jag stött på en Anna-Maria Nordin som 1916 fick en oäkta son (fader okänd) vid namn Oscar Lennart. Hon var vid tiden fabriksarbeterska i Bromma.

I den här Nordinsläkten finns en Anna-Maria Nordin. Det är den enda Anna-Maria Nordin jag har hittat. vad hände med "er" Anna-Maria Nordin?? Kan det vara hon som reste till Stockholm, fick jobb och så småningom födde en oäkta son??

Sonen kan senare ha bott stora delar av sin uppväxt i Dalarna, osäkert var. Men han fick och behöll namnet Nordin.

Mvh
Annika Fagerquist
Mail: annika.fagerquist@gmail.com

Anita sa...

Hej Annika!

Den enda information jag har om Anna Maria är att hon föddes den 11/12 1884 i Ådals-Liden. Hon dog den 2/11 1950 ogift. (Lassse Ö)

Återkommer om jag får/hittar mer information!

Hälsningar Anita

Anita sa...

Hej igen Annika! Anna Maria Nordin bor i Omsjö 1930. Hon står där som hushållerska i sin bror Jakobs hushåll. Anna Maria finns också i Omsjö i 1910 års folkräkning.

Jag tvivlar på att det rör sig om samma Anna Maria som du hittat.

Mvh Anita