Translate

lördag 22 maj 2010

Tibast - blomman i skogen



I ett par dagar har jag försökt att lägga in den här bilden. Men hur jag än vrider och vänder på bilden i min dator, så blir den felvänd i inlägget! Verktyget för att lägga in bilden ser också annorlunda ut än tidigare.

Är det någon annan som har samma problem? Hur gör man för att avhjälpa felet?

Någon som vet?

/ Tack Elisabet för din kommentar! Jag prövade alla upptänkliga sätt men det gick inte att vända bilden rätt förrän jag redigerade kortet. Det här problemet har aldrig hänt mig förut i Blogger. Märkligt. Bildverktyget ser fortfarande annorlunda ut än förut, men jag hoppas att problemet med felvända bilder inte uppstår igen.


Uppdatering:

Här är bilden av den vackra blomman rättvänd! ;)

Den här blomman, som växer på bar kvist, såg jag första gången för några dagar sedan på en gammal gårdstomt i en utdöd by i skogen. Jag tror inte att jag sett blomman tidigare. Nu vet jag att den vackra blomman är en buskart, välluktande men mycket giftig, och heter Tibast.

Det är en ganska ovanlig växt i vilt tillstånd om jag förstått det rätt. Men kanske var den odlad på den gamla öde gården en gång i tiden?

Här kan man läsa mer om Tibast - blomman i skogen.

14 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jo, så här gör man, det lärde Ruta Ett mig.

Spara den publicerade bilden och lägg den på skrivbordet.

Gå till ditt bildbehandlingsprogram och plocka upp den och vänd den rätt och så sparar du den igen.

Ta bort den gamla på inlägget och in med den nya.

Så där blir det ofta för mig när jag tar en bild uppifrån och ner, t.ex. en tidningssida eller rakt fram mot en tavla.

Problem?

Slå en signal, så ska jag hjälpa dig.

0346 - 435 80.

Elisabet

smulan sa...

Tack snälla Elisabet! Jag prövade ditt tips utan resultat. Inte förrän jag redigerade kortet så lyckades det. Bildverktyget ser fortfarande annorlunda ut, så något har hänt. Men huvudsaken är att jag kan lägga ut bilder. Rättvända. ;)

En varm kram! Anita

Elisabet. sa...

Ja, men jag måste också redigera det i bildprogammet, men bara rotera den. Och det här händer mig ofta .., så snart jag tar riktiga närbilder.

Hemma på min dator var bildprogrammet plötsligt översatt till svenska och jag blev ställd .., var så van vid dom engelska begreppen .-)

Men här, hos pv, är det engelska som gäller. Jag fattar INGENTING.

Gösta Söderlind sa...

Hej Anita! Vilken fin bild på Din blogg! Jag kommer ihåg att min mor född 1902 kallade dom för källarharsbär. Jag har ett mycket litet torp efter g:a 91an här i Mellansel och där finns den. Den har också bär, och de är väldigt giftiga, så man fåt vara rädd så att inte barn får dom i sig. Jag tror att det är bara vissa fåglar som kan sprida dom.Var in och googlade och Stigsjöola hade också detta namn och flera gamla namn på växter.
MVH Gösta

smulan sa...

Tack Gösta för din kommentar! "Källarharsbär" är också ett nytt namn för mig. Jag ska genast kolla på länken till Stigsjöola!

Kan tala om att kortet av Tibasten är taget i Stugusjön.

Allt gott!
Anita

Tankevågor sa...

Tibast växer på min mans, farfars barndomshem. Ett litet torp i Dalarna. Makens farfar vid namn Clas var mycket intresserad av växter och samlade många i ett vackert stenparti. Hans fru Frida gjorde vackra buketter och sålde till människor som kom till deras lilla torp för att köpa.
Antagligen var den ditplanterad.

Min man och jag var faktiskt och letade i Bergianska Trädgården här i våras....det lär växa en buske där också. Men vi hittade den inte. Den lär ha blommat tidigt....faktiskt när det fortfarande var snö kvar här.

Roligt att få se din fina bild!

smulan sa...

Londongirl: Jag har förstått att växten inte är helt vanlig. Så trevligt att tibast finns på din mans farfars gård!

Det är roligt med nya ovanliga växter man inte hört talats om tidigare. Man känner sig som lite av en Linné! ;)

Kram!

H sa...

... att tibast kallas för tyvärbär på jônselmål och liamål, om jag inte minns fel (det gör jag aldrig). Fråg gôbben din. Jag tycker mej också minnas att grisar gillar de röda bären, och mår bra av dem. Och att torkade bär, svarta i färgen, i min barndom användes som botemedel av både folk och fä.

Kersti sa...

Jag har aldrig sett Tibast tidigare, växer den även längre söderut?

Christina sa...

När jag hade ett torp nere i Västergötland så växte där tibast, och jag såg den överallt i skogen och efter dikesrenar. Västergötland är verkligen ett blommande landskap.
Jaäätevacker bild.

Christina sa...

Jättevacker, ska det naturligtvis va' ;)

Anita sa...

Elisabet: Ja, Blogger verkar leva sitt eget liv ibland. Det är ju tur om den håller sig till engelska och svenska i alla fall. ;)

H: Nej, tyvärr. "Tyvärbär" är lika okänt som övriga namn på denna växt, både för gôbben och mig..

Jag läste att barken i Tibast användes bl.a. mot gikt, så den var(är?) en användbar växt trots att den är giftig!

Kersti: Tibast finns i hela Sverige - dock är den ganska ovanlig på sina håll(står i den sida jag länkade till)

Christina: .. men tydligen inte lika ovanlig i Västergörland! ;)
Ja, jag tyckte det var lite ovanligt att se blommorna växa på bar kvist. Trodde först att det var en förkrympt syrén jag såg! ;)

H sa...

... att nog borde det namnet ha förekommit i Lia också. I Jônsel hade vi en gammal buske på gården (den finns säkert kvar), och nog sa vi tyvärbär(a). Uttalet kan förstås variera, men om du googlar på tivelbast och tivelbär så hamnar du på Murbergets hemsida och finner en gammal uppteckning från Ångermanland. Man kan också hitta ordet tivelbär i boken "Folkliga växtnamn i Västerbotten" och där anges uttalet fonetiskt som ti:verbära och ty:ve(r)be:ra.

smulan sa...

H: Jag är dåligt bevandrad i växters namn, H. Ännu mindre av dialektala ord för dem. Tack snälla för tipsen!

Man lär så länge man lever ;)