onsdag 19 maj 2010

Rapport från fiskgjusboet / uppdateringJag gjorde en tur igen till fiskgjusboet idag. När jag började närma mig hörde jag att det blev livligt i luften, och snart såg jag två fiskgjusar som svävade över sjön. När jag kom fram till mitt utkiksställe fick jag syn på en av fiskgjusarna som satt högt uppe i en trädtopp en bit från boet. Den andra fiskgjusen fortsatte att flyga runt för att inspektera vad inkräktaren (jag) hade för sig! ;)

Efter en stund flög fiskgjusen i trädtoppen och satte sig alldeles invid boet (bild). Jag förstod att jag var ett störande moment, så jag smög mig snart tillbaka. Det är så roligt att se att fiskgjusarna fortsätter att använda det smått tilltufsade boet, och jag hoppas att om några veckor få se några små fågelhuvuden sticka upp ur boet.

I ett annat fiskgjusbo väntas snart ungar! Det är i det skotska fiskgjusboet som det snart är dags för äggkläckning. Vilken dag som helst är det dags. Fiskgjusarna har tre ägg i år. Lika många som förra året om jag inte minns fel, men då dog en av ungarna så det blev bara två kvar. Hoppas att alla överlever i år!


Uppdatering 22 maj.

Förra natten kläcktes den första ungen i det skotska fiskgjusboet!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Nä Anita, förra året överlevde alla tre ungarna. Det var trångt i boet kan jag lova för jag följde dem vareviga dag :D
Man satte sedan sändare på två av fåglarna och följde dem på deras färd söderut. Det var spännande att följa via Google Earth. Man kan fortfarande se var de och förrförra årets ungar flög.

Hej från Evy som avundas dig din fina utsikt :D

thord wiman sa...

Hejsan Smulan!
Verkligen observanta och skarpögda fåglar det där, omöjliga att smyga på.
Vilken fin naturupplevelse du fick ändå!
Underbar bild av gjusmamman(?) där på bokanten.
Lutningen på den gamla torrakan är ju rent hisnande!
Du verkar stå på samma utkiksplats som jag stod på några vårar under 90-talet. Slarvade bort en inplastad karta där vid ett tillfälle, hittar du den så vet du vem ägaren är!
Lyckliga du: att bo så nära ett levande fiskgjusbo!

En god hälsning från thord.

smulan sa...

Evy: Då var det ett par år sedan som en unge dog. Tiden går nog alldeles för fort ;)

Jag förstår att sökningen av ungarna via Goggle Earth fick du information om på samma hemsida?

Vet du om det är samma par i boet som förra året?

Thord: Jag sökte efter din karta för ett par år sedan, minns du?

Ja, man bli orolig för att trädet kommer att falla. Hoppas bara att det står medan ungarna finns kvar i boet.

Allt gott!

Anonym sa...

Hej igen Smulan.

Ja det är samma par som förra året, och samma hona som för två år sedan men då hade hon en annan make. Och det var för två år sedan som en unge dog i späd ålder.

Tror det står någon stans på hemsidan om hur man kollar på Google Earth. Man fick en länk att klistra in där som gör att man kan se rutten.

http://www.rspb.org.uk/kml/lochgartenospreys.kml

Klistra in den länken under rubriken "Platser". Kommer inte riktigt ihåg hur man gjorde men det kanske ger sig då man börjar klicka sig fram.

Hej från Evy

Barbro sa...

Hej!

Så roligt att du håller koll på fiskgjusarna!

Det blir spännande att se hur de klarar sommaren.

Vi har det som kämpigast just nu att rädda vår väg, den har översvämmats, på ett ställe är halva vägen borta. Men det går att köra där, som tur är. Just nu har vi lagt ut 7 presenningar över ett annat avsnitt där det forsar vatten över vägen. För att behålla den. Från vinter till sommartemperaturer, på en vecka!
Otroligt!

smulan sa...

Evy: du har koll på gjusarna i Skottland märker jag! ;) Tack snälla för informationen.

Barbro: Ja, jag har sett att ni har besvärligt med allt vatten. Hoppas att det löser sig snart. Våren kom verkligen snabbt i år!