onsdag 19 maj 2010

Edensforsen

För en tid sedan sökte jag information om ett gammalt kort av en bro. En bro som jag tror ska finnas någonstans i Ångermanland. Tyvärr är bron fortfarande okänd, men ett alternativ som nämndes var bron över Edensforsen i Eden, Junsele. När Edensforsens bro byggdes år 1932-33 fanns det en strid och vacker fors under bron. Numera är forsen tyvärr torrlagd.

Jag har fått några trevliga bilder av Gunnar Zetterström av Edensforsen. De här är ett par av dem. Mannen med kameran är en dåtida känd radioreporter, Lars Madsén, som vid det här tillfället gjorde ett radioreportage om Edensforsen. Troligtvis är året 1946 eller 1947.

Pojken i kortbyxorna till höger om Lars Madsén är Gunnar Zetterström.

Tack Gunnar för korten!

7 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Lars Madsén som gjorde intervjuer runt om i bygderna och som efter vad jag hört även varit häromkring. Har försökt leta reda på inspelningarna men Sveriges Radio är inte intresserade att hjälpa till.
Däremot har jag från Uppsala fått (köpa) inspelningar med olika personer bl a min gamlemorfar som VästgötaBengtsson gjort.
mvh R

smulan sa...

Renée! Så kul att få höra sin gamlemorfars röst! Det finns en del inspelningar bevarade av gamla berättare här i bygden också. Bla. finns inspelningar bevarade på Länsmuseet i Härnösand och i Resele (Hbf). Ovärdeligt!

Anonym sa...

Tänk, jag ringde en gång till Svt och efterlyste de filmer som blev tagna här på gården då det stora raset var 1946, men gissa vad de svarade :-(
De sparade inte filmerna mer än den korta snutt som finns på minnesfilmen från just det året.

Hur kan man kasta sådant material som är så mycket värt för eftervärlden???

Hej från Evy

smulan sa...

Evy: dessutom brukar SVT ta rejält betalt, om man vill låna inspelat material. Jag ville hyra ett inspelat program en gång inför en föreläsning, men fick avstå pga kostnaden.

Inkan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inkan sa...

Tänk jag känner igen namnet Lars Madsén från radion när jag var barn.Tror att han hade en speciell röst som fångade lyssnaren.
Han var ju riktigt stilig!


Ha en fin helg!

smulan sa...

Inkan: Jag har inget minne av att jag hört talas om Lars Madsén tidigare, men hans skådespelande dotter Lena vet jag vem det är.

En fin pingsthelg önskar jag dig också Inkan!