tisdag 23 mars 2010

Mysteriet med kortet av Westermark Rosén..Den här kortet av en ganska självsäker och "nobel" herre hittade jag i mina svärföräldrars fotosamling. På fotot står namnet Westermark Rosén. Min man kände bara till vad hans farfar svarat när han frågat honom en gång, nämligen att "det var en stor skojare"...

Jag blev lite nyfiken så jag gogglade lite på namnet och fick upp 213 (!) träffar på gamla tidningsartiklar om Westermark-Rosen i "Digitaliserade svenska dagstidningar"

De gamla tidningsartiklarna om Westermark Rosén var inte direkt någon smickrande läsning om denne herre. Westermark Rosén verkade ha varit en ökänd ficktjuv som till och med var misstänkt för ett rånmord i Sundsvall. Trots ett flertal fängelsevistelser så verkar han ha fortsatt med sin ljusskygga verksamhet både i Sverige, Danmark och i Norge under under flera årtionden mellan 1890 till 1930. Någon gång år 1895 verkar han ha befunnit sig på rövarstråt i Sollefteå vad jag kan utläsa av tidningsartiklarna..

VA 1896.
 
När jag hittade en utskrivningsattest från 1898 på Westermark Rosén i registret för frigivna straffångar så var saken klar. Det var samme man som på det gamla porträttkortet!Mannen hette Johan Ernfrid Albin Westermark Rosén född 1853-07-14 i Katarina fs i Stockholm.

Mer om J.E.A. Westermark Rosén finns här:  http://forum.genealogi.se/index.php?topic=76582.0

Om ficktjuvarnas konung i P4:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4697&artikel=5903069

Westermark Rosén var sin tids "kändis" typ Clark Olofsson. Han blev omskriven och omtalad. Jag har fått en humoristisk dikt om Westermark Rosén av Länsbiblioteket i Härnösand som jag tycker är rolig att visa. Dikten är skriven av en kronojägare Jacob Mårtensson och publicerats i tidningen "Västerbotten", utgiven av Västerbottens läns hembygdsförbund.Men frågan och mysteriet kvarstår... VARFÖR i all sin dar finns ett foto av J.E.A. Westermark Rosén i min svärfars gamla fotosamling??? ;)

6 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Åh åh Smulan, i vilken familj hamnade du då ;-)
Spännande historia om mannen. Det är kul med gamla tidningsartiklar och dokument. Tycker handskriften är riktigt fin.
Hoppas du kan klara upp hur det gick till med kortet.
Lycka till.

smulan sa...

Ha, ha Tuvstarr, vi tycker det här blev en riktigt rolig historia! ;)

Tyvärr lär vi aldrig få veta hur porträttkortet har hamnat i min mans familj - min mans farfar dog 1970 och kanske kom kortet till familjen redan på hans farfars fars tid!

Men en rolig historia blev det! ;)

reneesfotoblogg sa...

En tanke: Kan någon i familjen varit övervakare för Westermark?
mvh R

smulan sa...

Reneé: Nej, det är inte troligt. Westermark Rosén verkar mest ha varit bosatt i Stockholms-trakten men gjorde långvariga tjuv-raider i landet. Jag har läst att han blev gripen för stöld i Sollefteå 1895, men det var nog en kortvarig vistelse i den staden.

"Lisa" sa...

Tack Smulan för att du försvarar björnjägarna på Skogsfruns blogg. Den hets de för mot jägare där är vidrig.

För övrigt så gillar jag din blogg om släktforskning som jag själv sysslar med. Skall ta mig en rejäl stund här och läsa bakåt ... så intressant.
Ha det gott !!!

smulan sa...

Lisa: Tack själv! Vad roligt att du också släktforskar! Min släktforskning har jag mest skrivit om på min hemsida, om du är intresserad:

http://www.smulanshemsida.se/

Jag ska titta in till dig också.
Glad Påsk!