lördag 27 mars 2010

Aningslöshet...

Ibland blir man beklämd..

Igår råkade jag händelsevis hamna på en blogg och hittade ett nyskrivet inlägg om en tragisk viltolycka utanför Rättvik, där en björnhona attackerade tre jägare som var ute för att jaga räv. Jägaren försvarade sig med sitt hagelgevär, björnen skadades och fick senare avlivas. Tyvärr visade det sig vid eftersök att björnhonan hade tre små björnungar som givetvis var tvungna att också avlivas. Det är tråkigt när sådana här olyckor sker med de här konskvenserna. Det är ovanliga händelser men olyckliga och jag vet att det är ingenting som jägare utsätter sig för frivilligt.

När man läser vad som hände i en dalatidning så kan jag inte förstå annat än att jägaren (det var bara en av jägarna som hade hagelbössa) hade all rätt att försvara sig mot björnens attack. Jag tror vem som helst av oss skulle göra samma sak om det var möjligt. Jägarna utreds nu för eventuellt jaktbrott vilket är rätt. Förhoppningsvis kommer utredningen att visa att jägarna sköt i självförsvar och gå fria.

Åter till den blogg jag hamnade igår. När jag läste bloggerskans inlägg om olyckan och kommentarerna till inlägget, fick jag en känsla av samma naiva fundamentalism som det finns hos militanta veganer. Kommentarerna mot jägare i allmänhet andas en hätskhet av otroligt låg intelligensbefriad nivå. Jag brukar inte gå i svaromål på sådana här tarvligheter, men i det här fallet kunde jag inte låta bli. De adjektiv som jägare benämns i de här inläggen är så tarvliga så det kan inte stå emotsagt.

Jag tror att de allra flesta jägare är seriösa och vet vad som gäller för olika situationer med vilda djur. Att det ibland uppstår olyckliga situationer som kräver ett självförsvar är jägarna de första att beklaga. Det är jag helt övertygad om.


Att vissa bloggare skriver naiva, aningslösa inlägg och kommentarer är dock djupt beklagligt...


Tillägg: Huruvida de tre jägarna i Rättvik var ute i lovliga ärenden kan man fundera över när man läser den här artikeln i "Svensk jakt":

http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Aklagaren-begarde-haktning-av-ravjagare/

Det är tråkigt om det är oseriösa jägare som varit i farten i det här fallet, men det ursäktar inte omdömeslösa och kränkande kommentarer om jägare i allmänhet som gjorts på visst håll.

18 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Ack Smulan, jag håller med dig. Tråkigt att så många är så naiva. Kanske inget helt dåligt tips att inte läsa i Saras blogg, för det är inte värt det.
Undrar om de alla har aldrig ätit björn-, älg- eller en annan sort viltkött. Varifrån tror de att det kommer?
Jag har ingen aning om jägarna visste om björnidet, men det ska utredningen visa. Jag tycker mycket synd om björnarna, ffa ungarna. Men olyckor händer och människan har precis som björnen rätt att försvara sig.

Smulan sa...

Tuvstarr: Jag håller helt med dig. Vi må ha olika uppfattning om jakt och viltvård, men börjar man att slå ner på en hel jägarkår med nedsättande adjektiv så blir jag förba..d! Det är en otroligt låg nivå och det skapar absolut ingen förståelse hos mig. Det är så naivt militant.

Både jag och min man är stora djurvänner, och värnar om alla djur. Men vi ska ha rätt att skydda oss och våra tamdjur om det är nödvändigt.

Hur olyckan i Rättvik egentligen skedde får utredningen visa. Men lite mer balans tycker jag man bör ha än de kommentarer man kunde läsa i den bloggen. Milt uttryckt..

Allt gott till dig Tuvstarr!

reneesfotoblogg sa...

Jag har läst dina inlägg och de länkar som du lagt in och jag håller med dig. Dock kan jag tycka, baserat på den enda artikeln, att de tre jägarnas historia är ganska tunn.
Sedan tror jag att man inte ska gå i polemik med aktivister och fundamentalister, man blir bara uppgiven eftersom de flesta inte är mottagliga för sakligheter och fakta.
Det är den sortens människor som tror att dom gör en god gärning genom att släppa ut minkar till ett liv i svält och död eller som inte kan se skillnad på en gristestikel och en tumör.
mvh R

smulan sa...

Reneé: Ja, det verkar som att det finns en viss osäkerhet i de tre jägarnas syften med jakten, och det skapar tyvärr inte en sakligare debatt.

Jag brukar som sagt inte gå i polemik med osakliga tyckare, men i det här fallet kändes kommentarerna nästan som en personlig kränkning när jag så väl känner till min mans och hans kollegors hänsynsfulla jakt som är helt baserat på kunskap, omdöme, gott djurskydd och stor hänsyn till djurens bästa.

Tack och lov har inte flummiga tyckare någon potentiell opinion. De kan fortsätta sina naiva tyckanden på sina bloggar. Nobody cares. ;)

Elisabet sa...

Jag är ju uppvuxen med en pappa som jagade hare och älg (och senare gift med en man som gjorde samma sak ...)och när jag hör somliga prata om jägare som Mördare, då begriper jag ingenting.

Mycket hellre äter jag en nedlagd älg som har haft ett bra liv i skogen, än en gris som tillbringat sina dagar i industriliknande miljö.

Ett skott eller två på en älg, sen är det slut.

Tala om barmhärtig död.

Anonym sa...

Läs dagens kommentarer på artikeln om "padd-dödar-dagen" i dagens Aftonbladet. Där har också djurrättsaktivister varit och sagt sitt.
Fattar inte hur de om inget vet eller kan om andras miljö kan komma och tro att de ska bestämma deras sätt att leva.
Själv har jag ingen åsikt i den frågan för jag vet vilket hårt liv de lever, och har även mött deras konstiga syn på liv så... Om det är rätt eller fel de gör där borta låter jag vara osagt.

Angående den s.k. rävjakten så har jag heller ingen åsikt då jag inte har alla fakta. Men utifrån det Smulan skrivit så undrar man ju om de har rent mjöl i påsen. Samtidigt så kan det ju vara del av sanningen att björnen anföll. Det skulle jag också göra om någon försökte ta mina ungar t.ex.

Hej från Evy

smulan sa...

Elisabet och Evy: Vi som är uppvuxna med fäder, morfar och farfar i flera generationer bakåt som har jagat, ofta för brödfödans skull, ser inte jakt som något onaturligt. Det har varit ett livsvillkor att kunna få jaga. Att kalla dem mördare är så otroligt kränkande!

Med tanke på hur illa ställt många djur har det i uppfödningar både i Sverige och utomlands, så känns det konstigt att en sund jakt kan ifrågasättas. Det är ju de instängda och plågade djuren som behöver engagerade aktivister! Inte djuren som lever i frihet.

Det är bra att vi har fått en statlig reglering av djurstammarna. Ingen art kan utrotas idag och inga rovdjur kan ej heller ta överhanden. Det är en förutsättning för att vi ska kunna leva tillsammans med djuren.

De här flummiga aktivisterna är okunniga och naiva. De lever i nån slags skogsmulleförening utan förankring i verkligheten.

Tycker jag..

Smulan sa...

I en kommentar på bloggen jag nämner ovan skriver till exempel den här bloggerskan: http://ingemix.bloggplatsen.se/


"Ja vi är duktiga vi intelligensbefriade varelser som inte har en man med gevär,jag brukar alltid fundera över hur länge sådana där fruntimmer och deras gubbar skulle överleva i min värld och verklighet där man inte kan lösa alla anfall med skjutvapen."

I din värld Monica behövs varken skjutvapen eller argument - en suck räcker...

Anonym sa...

Om man tänker lite längre på hur dessa s.k. aktivister fungerar, så undrar i alla fall jag en sak:

Hur överlever dessa aktivister?

Tror de att mjölk tillverkas i fabriker. Tror de att kött växer på träd?

Vad lever de av dessa aktivister som inte anser att man ska jaga eller föda upp djur till mat, dryck och även kläder.

Bara en fundering jag har :-/

Smulan sa...

Anonym: Jag tror inte de s.k. aktivisterna kan tänka så långt, tyvärr..

Lodjuret sa...

Eller så kanske man är en sån där naiv, flummig vegan... :)

Mycket förfasande här om hur Sara och de som kommenterar där drar alla jägare över samma kam. Men jag tycker ni verkar göra det samma med de som inte tycker som ni.

Jag tycker den mesta jakten vi har i Sverige idag är onödig, men jag kan argumentera för det utan att kalla någon för intelligensbefriad, flummig eller fundamentalistisk.

Tycker förresten att det är ganska roande att många verkar sätta likhetstecken mellan vegan och aktivist. Om man är vegan - är man då inte snarare pacifist?

Diskuterar gärna mer då jag tycker det är intressant att prata med personer som tycker annorlunda än jag, så länga man kan hålla det på en civiliserad nivå.

smulan sa...

Lodjuret: Välkommen hit!

Det som retade mig är att Sara och de som kommenterade i hennes blogg, uttryckte sig så generellt utan att ta reda på vad som verkligen hade hänt i sakfrågan. Jag försökte styra in det på detta i början av mina kommentarer men fick bara hätska svar. Det kallar jag faktiskt intelligensbefriat... ;)

De som släpper ut minkar tex säger sig ofta vara veganer. Lite orättvist kanske mot dem som verkligen är veganer (dvs de äter bara grönsaker ej kött och fisk), för jag tror också att veganer ofta är pacifister generellt. Det här är dock vad jag tror bara..

Bedriver man en jakt med kunskap, hänsyn till alla djur och i naturvårdande syfte kan jag inte tycka att det är fel. Varken mot djuren eller av människan. För min del äter jag enbart kött från vilda djur - de har haft ett bra liv tills de dog smärtfritt. Jag bekämpar alla former av industrialiserade djuruppfödningar som inte bedrivs ekologiskt. Jag kan inte besöka djurparker/zoo. Jag mår dåligt eftersom djuren där lever inte som de är ämnade för dvs i frihet. Detta är vad vi alla bör bekämpa; inte djur- och naturvårdande jakt.

När det gäller björn- och vargjakt så är det viktigt att det bedrivs en viss skyddsjakt. Skulle björn och varg få öka fritt skulle snart alla övriga djur i Sverige vara utrotningshotade. Det vore en förödande utveckling tycker jag. Eller hur?

Hälsningar Smulan

smulan sa...

Lodjuret: Jag ser nu att du hade skrivit en kommentar i den blogg jag länkade till. Vill bara säga att jag sympatiserar med dig i stora drag i den kommentaren. ;)

Ser också en kommentar av skogsfrun i samma diskussion som uttrycker vad jag menar med "intelligensbefriat":

"Nej jägaren får en kick av själva jagandet och dödandet. Brist på medlidande och oförmåga att sätta sig in i djurens situation tyder på ett kargt känsloliv och dålig inlevelseförmåga"

Kommentarer överflödiga...

Lodjuret sa...

Hm... får inte jägaren en kick av själva dödandet då? Är det inte därför de flesta anser det vara ett nöje - för det kan du ju inte säga att de inte gör? Och tyder inte det på att man kanske har mindre medlidande än någon som inte klarar av att skjuta? Det kanske till och med är så att det är inbyggt i många människor att få en kick av själva dödandet - det var ju så vi livnärde oss förr?

Jag tror inte riktigt på det där med att "alla övriga djur skulle vara utrotningshotade" om man inte bedrev skyddsjakt. I naturen brukar en balans infinna sig av sig självt, när människan går in så rubbas oftare balansen än återställs.

Det var inte mycket varg vi hade i sverige så jag tycker jakten var onödig, och för det första gjordes den på helt fel sätt. Man borde ha valt ut "problemvargar", det vill säga de som attackerar får och andra tamdjur (för ofta är det samma varg), och de som visar tecken på genetisk sjukdom, och så borde man ha valt ut några få skickliga jägare som fick i uppdrag att ta ner just dessa vargar. Som det var nu kändes det som en hetsjakt där alla ville vara den att skjuta först.

Lodjuret sa...

Sedan om djuren dog smärtfritt under jakten vet jag väl inte heller om jag kan hålla med om, men jag är säker på att de flesta jägare i alla fall har en ambition om att döda så fort som möjligt. Men jag läser till veterinär så jag har lite koll på hur lång tid det tar att dö av ett skott och är det inte direkt i pannan som på ett slakteri är det nog inte helt skönt tills dess att man faktiskt dör, även om det går ganska fort. Trots det tycker jag fortfarande att det skulle kännas bättre att äta älgkött än griskött, eftersom dödsögonblicket är en väldigt liten del av ett helt liv. Håller med om att det man egentligen borde bekämpa är djurfabriker och en del tvivelaktiga djurparker.
Men det finns många djurparker som drivs i bra syften också.

smulan sa...

Lodjuret: Jag vet inte vilka erfarenheter du har av jägare. Men i den värld jag lever finns inte den mentaliteten du beskriver hos jägare. Jag kan inte svara för alla, men min erfarenhet är att jägare är seriösa och naturnära personer, som tar jakten på största allvar. Givetvis med ett stort inslag av spänning!

När det gäller den vargjakt du nämner är jag inte så insatt. Den verkar inte ha varit den mest lyckade insatsen om jag förstått det hela rätt. Jag hoppas, precis som du, att den eventuella fortsatta vargjakten bedrivs på ett bättre och seriösare sätt än vad som skedde senast.

smulan sa...

Lodjuret: Jag tror att ett djur som dör i frihet hinner inte bli rädd eller stressad. Jag tror djur som avlivas i slakterier är jättestressade av miljön. Vi märker det även på de av våra hundar som vi varit tvungna att avliva hos veterinär (de flesta av dem vill jag säga)De är stressade av miljön - det bästa vore att avliva dem i fritt tillstånd. Men det är tyvärr inte möjligt i det skedet tyvärr..

Lodjuret sa...

Klart som sjutton att de hinner bli rädda och stressade om det inte är så att de dör ögonblickligen av ett skott de inte hade någon aning om skulle komma, vilket nog oftast inte är fallet. Men visst är det sant att djur på slakterier är rädda och stressade under en mycket längre tidsperiod, bara en sån sak som transporten dit...