fredag 12 mars 2010

"Gamm-Jackes" eller "Marcusgården".I mitt förra inlägg om handelsbodar i Näsåker kan man skymta ett hus bakom den gamla, numera nedrivna Konsum-affären. Det huset är det som man ser på bilden ovan. I det här huset drev Jakob Jakobsson 1856-1917 lanthandel på sin tid. Jakob Jakobsson kallades allmänt för "Gamm-Jacke" i folkmun och huset fick därefter heta "Gamm-Jackes". (källa: Paul Lundin).
Karin skriver i en kommentar att det var en son till hennes farmorsfarfarsfar, jämtlänningen Marcus Mårtensson Bodén 1824-1889, som uppförde huset 1845 och drev lanthandel där. Det verkar som "Marcusgården", som huset också hette, har varit lanthandel med flera ägare genom åren, men har även använts som enbart bostadshus.

Gården genomgick en ombyggnad på 1920-talet, men brändes upp i början av 1970-talet för att bereda plats för en ny byggnad som fick fortsätta att heta Markusgården efter gårdens byggherre, Marcus Mårtensson Bodén. (Uppgifter om Marcus Mårtensson Bodén finns på Magnus Johanssons hemsida http://www.adals-liden.net/ under byar/Prästbordet)

Den "nya" Markusgården är idag en bio-, teater-, konferens- och danslokal. Men det händer då och då att Markusgården fortfarande får tjänstgöra som handelsbod när lokala och inresta handlare använder lokalen för sitt utbud.

1 kommentar:

smulan sa...

Huset kallades ibland på 40-talet för "Kurtelius hus", efter en person vid namn Axel Kurtelius som bodde en tid i huset.

Uppgiften har jag fått av Lars B. Tack Lars!