tisdag 16 mars 2010

Okända kort från Tallnäset (?) / uppdatering

                                                                           Bild 1.

Uppdatering: Bild 1. Kommentar av Marja-Lisa Strömberg: "Jag har tittat på första bilden den med hästarna.Det kan möjligtvis vara Stures (Strömberg; min not) pappa och mamma till höger. Kanske de andra är föräldrarna och lillebror till Elisabet Konkordia. Jag har sett på gamla kort att hon hade en yngre bror. I så fall kan kortet vara från Åsele".


Bild 2.


                                                                             Bild 3.

Uppdatering: Bild 3. Kortet är från Omsjö: Fr. vä: Helena Nordin f 1887, Anna Nordin f 1884, Jenny Jonasson f 1891 Omsjö, Augusta Nordin född Nilsdotter (gift med systrarnas bror Erik Andreas f 1875), Gerda Jonasson f 1894 Omsjö.
Tack Lasse Örtenblad för uppgifterna! (Lasses morfar är systrarna Nordins bror Johan Oskar Nordin f 1873).

Uppdatering 2: Två personer till är identifierade på kortet: Jenny och Gerda Jonasson. TACK Ove Jonasson!

Familjen Erik Olof Jakobsson Nordin Omsjö, från Magnus Johanssons hemsida.
                                                                           Bild 4.

Uppdatering:  Bild 4. Kvinnan är troligtvis Elisabet Konkordia Hansdotter f 1893 i Åsele. Död 1936 i Stugusjön, Resele. (mor till Sture S.)

De här gamla korten har jag fått av Marja-Lisa. De kommer från hennes svärföräldrars fotosamling i Tallnäset, Ådalsliden. Marja-Lisas svärföräldrar hette Astrid f. Rehn och Sture Strömberg född i Stugusjön, Resele, och de bodde större delen av sitt liv i Tallnäset som ligger inte långt från Omsjö.

Jag kände Sture och Astrid ganska väl och jag hade glädjen att få scanna några av deras foton medan Sture levde. Sture hade god koll på personerna på sina fotografier, men tyvärr är inte namnen nedskrivna.

De översta korten (bild 1 och 2) ser ut att vara från 1920-talet och de övriga är troligtvis från sekelskiftets början.

Kan någon hjälpa oss att identifiera personerna? Var är det översta kortet taget? Klicka gärna på korten så blir de större och tydligare.

Tack Marja-Lisa för korten!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka fina kort du än en gång visar Smulan. Kortet nr 1 är ju helt fantastiskt med alla sina fina detaljer.
Det jag noterat som mest är först de fina personerna som ser väldigt harmoniska ut. Så de mycket välskötta hästarna. Wow vad fina de är. Så har vi den granna storhässjan i bakgrunden. Den ligger väldigt nära gården men förmodligen ligger ängen där, då det inte alls var ovanligt. Mormor och morfar tog ju ofta hö på åkern utanför köksfönstret så...

Tack för att vi får se och hoppas du får veta vilka personerna är och när fotona är tagna. Väntar med spänning på resultatet :D

Hej från Evy som känner sig vårtrött.

reneesfotoblogg sa...

Exakt sådana kort har jag som föreställer mammas morfar, August Efraim tillsammans med hustrun Emma och sonen Gustav. Bilderna är tagna ca 1920-30 arrangerade på samma sätt, tillsammans med hästarna och framför ladugården. Undrar just om det var samma fotograf som reste från Ystad till Haparanda.
mvh R

smulan sa...

Evy och Renee: Ja, det första kortet är ett typiskt foto och uppställning från 20-talet. Hästarna hade verkligen ett värde på den tiden och man ville gärna visa upp dem.

Jag hoppas också att någon har svaret var och vilka personerna är.

thord.wiman sa...

Hej Smulan!
Och vem fixerar nyfiket fotografens förehavanden om inte gårdskatten själv, trygg uti flickans famn.
Bra söt är den!

Vilken svunnen värld det känns som, fotot är mästerligt!

Hej från thord.

Londongirl sa...

Åh vad jag tycker om den där första bilden! Den påminner om bilder från Gotland då min mor var ung och finns med på såna där bilder då hästarna på gården fick vara med. Det var nog som du skriver att de var värdefulla. Kvinnan till höger har ju till och med katten i famnen när det ska bli fotografering! :-)
Underbar bild!

Smulan sa...

Thord: Ja, visst är kortet fint! Alla samlas framför fotografen t.o.m. katten..

Snart måste fiskgjusboet besiktas! ;) Allt gott!

Londongirl: Håller med! En tidstypisk bild på många sätt.

thord wiman sa...

Hej igen: Ja, fiskgjusboet vill jag få en rapport om.

Det är så roligt med katten tycker jag.
Katter brukar ju tassa in i tomma intet när något ståhej är i faggorna, fotografering inte minst. På alla 100.000 tals fotografier från svenska bongårdar genom tiderna när det högtidliga sammankallade ögonblicket ska förevigas är den så representativa bonnkatten som bortblåst. Detta är typiskt.
Men här är saknadens katt med och kortet komplett.

Londongirl sa...

Håller med Thord här ovan....så roligt med katten. Kan inte ens minnas att jag sett en katt med på såna här gamla bilder från förr. Hästar, kor och även hundarna....men aldrig katterna. Men så får hon hålla i den i famnen för att det ska bli någon bild på den också. :-)