torsdag 11 mars 2010

Två handelsbodar i Näsåker


Den gamla Konsum-affären i Näsåker. Byggnaden revs 1970. I Murbergets bilddatabas står följande: Byggnaden uppfördes 1924 av Gustaf Jakobsson i Näsåker. Tyvärr dog han året därpå i lunginflammation och affären övertogs då av Gustafs bror Oskar Jakobsson som då befann sig i Själevad. I maj 1930 sålde Oskar rörelsen till Kooperativa i Näsåker och flyttade därefter med familjen till Ludvika, senare till Stockholm. På bron står ägaren själv med makan Dagmar. Bakom huset skymtar Marcusgården som Oskars far Jakob var ägare till.Den här gamla bilden har jag hittat i mina svärföräldrars fotosamlingar. På kortet står "Handelsboden i Ådalsliden".  Den gamla handelsboden är Johan Erikssons gamla handelsbod i Forsås som revs i slutet av 1940-talet i samband med kraftverksbyggandet i Nämforsen. Johan Eriksson lät istället bygga en ny affär på andra sidan vägen. Tack Kent Lidström för informationen! :)

Uppdatering. Enligt nya uppgifter så stod Johan Erikssons gamla handelsbod kvar i mitten av 1950-talet. Tacksam om någon kan bekräfta detta. 


På det här gamla fotot från Forsås, Ådals-Liden syns ett vitt hus till vänster i bild. Det är den gamla handelsboden som finns på bilden ovan. Handelsbodens ägare Johan Eriksson.


Johan Fabian Eriksson född 1889 i Söderfors, Ådals-Liden
   Mer om handelsmannen Johan Eriksson och hans affärsrörelse finns att läsa här:

   http://smulansblog.blogspot.se/2018/05/handlare-johan-eriksson-f-1889-i-forsas.html  

6 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

När jag var barn och spenderade somrarna i den by där jag nu bor så fanns det tre lanthandlare i byn och två strax utanför. Det var Mattsons och Gavins som körde ut varor en gång i veckan till alla som inte kunde ta sig till byn och så var det Hallbergs som hade kandisocker.
Mattsons fanns kvar in på sjuttiotalet men så byggdes det villor på all åkermarken och ett centrum med affär, post, bank, bibliotek och frisörska så försvann även den lanthandeln.
I "centrum" finns bara affären kvar, turerna har varit många men den drivs idag av entusiastiska, arbetsamma invandrare och vi försöker handla dagligvarorna där.
mvh R

smulan sa...

Reneé: Som i de flesta byar på landsbygden har även Näsåker minimerats på affärer. Tack och lov finns fortfarande ett par matvaruaffärer och en bank kvar - så pass att man kan bo kvar här!

Tills vidare i alla fall..;)

Karin sa...

Hej Smulan,
Det övre kortet finns även på murberget.se och har bildnummer Fo-19990418. Där har någon skrivit att byggnaden uppfördes av Gustaf Jakobsson år 1924. Han dog året därpå i lunginflammation och hans bror Oskar Jakobsson övertog då affären. I maj 1930 såldes rörelsen till Kooperativa i Näsåker. På bron står ägaren med makan Dagmar. Bakom huset skymtar Marcusgården som Oskars far Jakob var ägare till....

Osäkert, men jag undrar om den nedre bilden eventuellt skulle kunna vara Markusgården som byggdes om i slutet av 1920-talet. Fotot på den lanthandeln har bildnummer Fo-19990417 på murberget.se och togs några månader innan huset brändes upp. Det var i så fall farmorsfarfarsfars son Markus Mårtensson Bodén som uppförde den timrade gården runt 1845 och hade sin lanthandel där.

Ha det gott!

Elisabet sa...

Och jag bara läser ...

smulan sa...

Karin: Jag har svårt att tro att det rör sig om samma hus; den gamla Marcusgården, eller Gamm-Zackes som det också kallades, och den byggnad som finns på det kort som finns i mina svärföräldrars fotosamling.

När jag börjar kolla vad som finns om gamla handelsbodar i Ådalsliden (just nu mest i Pauls böcker och artiklar) så kan jag se att det funnits en hel del handlare över tid i Näsåker. En av de första som drev handelsbod (start år 1830) var Jakob Jakobsson Nässtedt f 1792. Men var han hade sin handelsbod vet jag inte.

En fin helg önskar jag dig, Karin! Jag tänker åka skidor i det underbara vädret.

Anonym sa...

Hej

Jag ger ett förslag att den nedre bilden kan gälla en affär som Johan Eriksson drev i Forsås. Stämmer detta har byggnaden bakom används som mejeri på 40-talet. Skogen som syns bakom är nipan där festplatsen nu ligger. Jag kan inte avgöra på bilden men man borde kunna se gamla bron till höger på fotot.