tisdag 2 februari 2010

Flottare i Stugusjöån


Jag uppdaterade nyss ett inlägg om flottning i Storsjön . Jag råkade då hitta ett tidningsurklipp om ett gammalt kort från 1907 med flottare i Stugusjöån. Kortet är taget utanför ett hus i Tallnäset, en by några kilometer från Omsjö.

Textförfattaren skriver att flottarna i Stugusjöån bodde i Tallnäset under tiden flottningen varade. Flottarna tjänade 25 öre i timmen och kunde arbeta upp emot 70 timmar i sträck om det var rätt vindförhållanden i flottningen.

Klicka gärna på urklippet för att läsa resten av texten!


Uppdatering:

Bysjö hemsida finns ett flottarkontrakt från 1903 som berör Stugusjöåns flottare. Villkoren var mycket hårda. Varje framkommen flottad stock betalades med 8-10 öre, medan varje borttappad stock bötades med en krona. Försvann det stockar kunde flottarna bli skyldiga bolagen pengar!

Tack Lars Eric Forssén för länken!

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Min pappa pratade alltid om flottningen som den bästa tiden i hans yrkesverksamma liv (han blev med tiden revirassistent, arbetade under jägmästaren, men trivdes aldrig med inomhusarbetet och allt pappersarbete). Nu ska jag läsa artikeln .-)

Anonym sa...

Men, detta med Finn-Karlström var intressant! Måste vara soldaten Wig, Jakob Mickelsson Karlström 1840-1923 från Vörå i Österbotten.
Han bosatte sig på Långnäset och har gett upphov till "Finnbacken i Bysjö och "Farfarsön" i Storsjön.

Lars Eric

smulan sa...

Lars Eric: Ja visst är det han! : http://smulansblog.blogspot.com/2008/05/jakob-karlstrm-lngnset.html

Anonym sa...

Tänk - bara för några år sedan var "Finnbacken" i Näset Bysjö ett litet mysterium. Tills Axel Carlström i Sunnansjö, en dag när vi var på besök, vid kaffebordet helt plötsligt på tal om Näset i Bysjö sa "där odlade min farfar på försök, men det var inge bra..". Axel är inte lika pratsam person som som fru Sofia, så man ramlade nästan baklänges av kommentaren. Axel är född 1913 och bor numera på Gunillagården.

smulan sa...

Lars Eric: Ja, finn-Karlström prövade att bosätta sig på flera ställen, bla. i Bysjö, innan han hittade "sin" plats på Långnäset.

(Axel har flyttat hem till Sunnansjö igen!)

Anonym sa...

En krutgubbe! Han är vad jag vet den enda mannen kvar i Bysjö-Östansjö-Sunnansjö av den gamla 10-talsgeneration.

Lars Eric

H sa...

Personligen gläds jag åt att se namnet Allan Assegård under artikeln. Han var lokalredaktör i Ramsele för NN under många år och rörde sig flitigt i de här trakterna. Bördig från en liten by i Edsele. Hette visst Andersson först, bytte sen till Assegård. På ålderns höst bytte han igen, till Edholm. Han avled i Sundsvall för drygt ett år sen som Allan Edholm.
Nu fick du lite historia i närtid också.

smulan sa...

Hej H!

Vad trevligt att du berättar! Tack snälla! Jag gissade att artikeln fanns i NN.

Tyvärr har jag ingen information om när artikeln kan vara skriven. Fast man kan kanske räkna ut det med ledning av uppgifter i artikeln..

Ha det gott! Anita