Translate

torsdag 8 oktober 2009

Svensk opposition

Av en tillfällighet fick jag för en tid sedan kännedom om ett register på de medlemmar som var med i den nazistinfluerade organisationen "Svensk opposition"; en organisation som var mest aktiv i Sverige före och under andra världskriget.

Den fascistiska och nationalistiska organisationen "Svensk opposition" bildades av Per Engdahl, efter en brytning mellan Per Engdahls anhängare och Sveriges Nationella Förbund 1941. Under mellankrigstiden och andra världskriget tog partiet Nazitysklands parti och under denna period var rörelsens politik tydligt inspirerad av nazismen.

Mer om den svenska nationalistiska rörelsen finns här.

Den svenska nationalsocialismen - medlemmar och sympatisörer 1931-1945 - är en matrikel som utgavs av forskaren Tobias Hübinette 2002. Utgivandet vållade delvis kritik när den kom ut, men inte på långt när så mycket som man befarat.

Matrikeln är en intressant läsning och förstärkte det jag redan visste, nämligen att de som främst stödde den nazistiska ideologin var den svenska militären och överklassen. Att delar av kungafamiljen var nazistvänliga är också känt.

När det gäller invånarna i (nuvarande) Sollefteå kommun så kan man hitta de flesta militära cheferna och dess underlydande på I21 och T3 i Sollefteå bland de 8632 medlemmarna i denna matrikel. Jag hittar dessutom 21(!) sympatisörer i Ådalsliden - det är ett förvånansvärt stort antal när man jämför med de 2-4 personer som finns registerade i Junsele, Resele och Ramsele...

Här är matrikeln över de 8632 medlemmarna i "Svensk opposition" år 1941:

http://tobiashubinette.se/so.pdf


Uppdatering 11/10

Längst ner på den här hemsidan finns det flera medlemsregister ur svenska nationalistiska organisationer. Bland annat dessa:

Nationalsocialistiska Arbetarepartiet
Nationalsocialistiska Blocket
Riksföreningen Sverige-Tyskland
Samfundet Manhem
Svensk Opposition
Svensk Socialistisk Samling
Svensk-Tyska Föreningen
Svenska Antisemitiska Föreningen
Svenska Nationalsocialistiska Partiet
Svenska Socialistiska Partiet
Sveriges Nationella Förbund
Tidningen Nationen
Svenska frivilliga i Waffen-SS 1
Svenska frivilliga i Waffen-SS 2

15 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Tog en snabbscroll i listan och kunde konstatera att göteborgarna inte fanns med i någon större utsträckning medans den lilla idyllen Vänerborg representerades procentuellt sett ganska stort, fängelsedirektören t ex.
Ska ta och fördjupa mig tror jag, kanske det finns lik i lasten.
mvh R

smulan sa...

Reneé: Att den utomordentlige och rakryggade chefredaktören för Ght, Torgny Segerstedt, bodde i Gbg kanske bidrog till klarsyntheten där?

Anonym sa...

Skönt att se att det inte bara är jag som tänkt så. Jag skrollade snabbt igenom listan för att se om där fanns något "lik i lasten" typ. Inga kända namn för mig som tur var :D

Jag inser att det nog var lätt att följa strömmen och tro på propagandan när det begav sig. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag är född EFTER detta vedervärdiga krig.

Hej från Evy

smulan sa...

Evy: Jag tror inte du behöver oroa dig, Evy! Våra gemensamma förfäder hade, tror jag, bättre insikt om vad som är rätt och fel än många av dem som gärna trampade på i Hitlers fotspår..

Anonym sa...

Jo du har nog rätt där. Mamma har berättat om hur de skämdes och skrämdes av de transporter som skedde av tyskar genom Sollefteå. Jag är dåligt bevandrad i historien här men vad jag förstår så skedde transport per järnväg via Sollefteå till Norge. Har jag rätt eller är detta något som jag fått om bakfoten?

Hej från Evy

Anonym sa...

Förfärligt att Socialismen (vänster- och högervarianterna) lockade så många vid denna tid. Men man var nog naiva. Fortfarande finns ju tydligen en dock krympande skara anhängare som ibland skränar på torg och gator..

smulan sa...

Evy: Min mamma och pappa har inte nämnt något om tysktransporter genom Sollefteå (båda bodde i Sollefteå under kriget-pappa var inkallad då)Jag ska fråga mamma!

Men den närliggande järnvägsknuten Långsele var ju en stor genomfart för tågtrafiken, så jag kan tänka mig att det var en genomfart för tyska trupper upp till den finska gränsen.

Anonym: Jag tror också att många inte var riktigt medvetna om vad nazismen stod för. Men anmärkningsvärt är att de flesta sympatisörerna var de som borde veta och förstå mest: militärer och högutbildade...

Dagens extrema nationalister är en skara ömkansvärda personer, tycker jag..

Ptr sa...

Tittade igenom listan lite slumpmässigt, och hittade en f.d. dansk konsul såväl som en f.d. brittisk konsul. Undrar vad som gjorde att de blev medlemmar - hämndkänslor för någon oförrätt kanske?

smulan sa...

Hej Peter! Ja, det kan man fråga sig.. Fast medlemsskapet är från 1941 - kanske ångrade de sig senare när Hitler visade sitt rätta tryne..?

Hälsningar!

Tankevågor sa...

Vilken intressant läsning! Jag har också scrollat igenom listan och konstaterat (men jag måste läsa igenom mer) att mina barndomstrakter söder om Stockholm och Gotland inte finns med.
Men namnen i Stockholm är intressant att läsa även ur andra synvinklar som titlar och adresser.
Det finns de som bor där det numer inte finns bostäder...bara kontor tex.
...men så undrar man ju såklart varför springpojken på Östermalm hade dessa åsikter?

Anonym sa...

Londongirl: Det finns även en "springpojke" med på listan i Näsåker. Men där kan jag tänka mig att det beror på att arbetsgivaren var köpman..

Kanske var det så med springpojken på Östermalm också??

smulan sa...

Förra inlägget var skrivet av mig; Smulan.

Evy! Jag har talat med mamma och hon minns att det vimlade av militärer (svenska och möjligen tyska?) i Sollefteå under kriget. Hon kan dock berätta att en vapenfri militär i S-o fick vara ledsagare för en tysktransport till norska eller finska gränsen.

Anonym sa...

har du någon aning om när det var som den transporten skedde? Låter inte som något ärofullt uppdrag för di svenske...

Evy

smulan sa...

Evy: Någon gång under krigsåren 1941-1944 när pappa låg inkallad på I21 i Sollefteå.

Anonym sa...

Jag hittade min farmor i medlemsregistret för Svensk opinion för några år sen när jag sökte på hennes namn på nätet. Inte särskilt roligt. Men hon tänkte visst om när det gick illa för tyskarna och det kom fram vad som hände i koncentrationslägren.