lördag 7 oktober 2006

En ny bok

Jag har fått en ny, underbar bok i min hand! En bok som är skriven av arkitekt Ann Renström. Hon har tidigare skrivit ett flertal skrifter om skogsbyar i Sollefteå kommun och om ångermanländsk byggnadstradition. Och i dagarna har boken "Skogsbyar" kommit ut - en bok som jag verkligen vill rekommendera till alla som är intresserad av den svenska bygdehistorien.

Alltsedan Gustav Vasas tid lockades nybyggare till skogen för att förvandla den karga marken till åker. Överallt i skogarna växte nybyggen och skogsbyar upp. Det var mycket slit och ofta en stor fattigdom i dessa "fjällbyar", men skogsbyarna var naturliga och nödvändiga bostadsorter för alla dem som hade skogsarbetet som sin försörjning. Ann Renström har i början av boken skrivit en bra historik om varför skogen befolkades och skogsbyar skapades.

En vacker dag var skogsbyarnas blomstringstid över och flyttströmmen började gå till större samhällen och städer. Kvar fanns de avfolkade skogsbyarna och med tiden har många av skogsbyarna blivit smått exotiska på grund av sin speciella historia och skönhet. Skogsbyarna har nära till tystnaden, bäckarna, skogarna och sjöarna, och det är lätt att bli förälskad i de tysta torpen och åkerlapparna mitt ute på skogen.

I en del av byarna bor människor fortfarande kvar. Det är några av dem som Ann Renström har träffat och dokumenterat i denna bok. Boken har många vackra bilder och fantastiska berättelser av människor hon träffat - människor som fortfarande bor kvar i skogsbyarna. De har med egna ord fått berätta och alla har en personlig berättelse om hur livet var förr och idag.

Många av de människor som är dokumenterade i boken känner jag personligen genom mitt arbete som distriktssköterska i Edsele och Ramsele. Det var alltid en upplevelse att komma till dessa vackra utbyar och de människor som bodde kvar i sina gamla hem. Gästfriheten och berättarglädjen var stor, och det är med stor, varm glädje jag minns alla dessa möten och vackra byar i skogen.

Det känns som att träffa människorna och skogsbyarna på nytt igen i Ann Renströms bok. Ett roligt och igenkännande möte. Det är en bok jag kommer att läsa många gånger!

Boken säljs bland annat av SVAR


9 kommentarer:

Anonym sa...

Det verkar vara en fin bok! (För övrigt ett lustigt sammanträffande, för jag har själv just skrivit några rader om skogarnas betydelse för oss ännu i denna dag.)

Elisabet sa...

Ja, såna böcker är guld värda.
Sune Jonsson har ju gjort såna som är som små eller stora mästerverk, med så fantastiska bilder så man bara häpnar!

Anonym sa...

Vet du vad? Jag rös då jag läste din beskrivning av byarna och människorna. Jag riktigt kände hur det var där uppe i Härnön då när det begav sig.

Hälsningar från Evy

smulan sa...

Ja, Elisabeth, Sune Jonsson är en av favoriterna. En underbar fotograf och dokumentärskildrare. Kanske har han varit i dina hemtrakter också och fotograferat?

smulan sa...

Evy! Du bara måste köpa den boken! Det finns ett helt kapitel om dina morföräldrar och Rössjöberget - skildrat av din moster Elise - med nya och gamla bilder som jag inte sett förut. En underbar skildring. Jag försökte scanna av sidorna men det blev så dålig kvalité, så det var inte lönt att skicka dem till dig. Köp boken Evy - den är värd priset.

Anonym sa...

Oooooooooooo vad jag blir sjuk nu. Ska göra som du säger snarast. :D

Evy

Inkan sa...

Tack för boktips Smulan - den ska jag beställa från SVAR.

Kram!

Anonym sa...

Har talat med mamma. Hon säger att hon och några av syskonen finns på bild tillsammans med mormor i den fina boken. Ska bli väldigt roligt att se.

Hej igen från Evy

smulan sa...

Kan inte låta bli att lägga in ett mail jag fick idag av författaren till "Skogsbyar". Hoppas att det är OK. Tack Ann!

"Hej!
Tack för ditt mejl! Jag blir jätteglad att höra att du tycker om boken! Jag har nu gått in på din blog. Det är faktiskt första gången någonsin jag gör det. Det var inte så länge sedan jag inte alls visste vad en blog var
för något. Imponerande! Jag inser att nätet är outtömligt på information och kunskap om det mesta - om man bara hittar dit. Vackra bilder, fin text! Tänk
vad många det är som forskar loss om byar och bygder! Kul!

Hälsningar
Ann Renström"