torsdag 30 april 2009

Trevlig Valborg!

Äppelblommor. Foto: Evy Svensson

Efter en ganska stressig vecka känns det skönt att det är helg och förhoppningsvis några dars avkoppling. Den riktiga våren har anlänt och snön smälter i rekordfart. Isarna ligger fortfarande men det är "landlöst" (dvs. isen har smält bort vid strandkanten), så den som vågar sig ut på isen nu är riktigt dumdristig.

Det verkar bli en riktigt fin valborgsafton med varmt och vackert väder. I eftermiddag ska vi drista oss till att ta ut grillen och grilla för första gången i år. Valborgs vårbrasa får anstå - det är för torrt i marken för att vi ska våga elda ikväll. Men det gör inte så mycket eftersom till veckan blir det krattning på tomten, och då lär det bli löv och ris så det räcker till för många våreldar framöver.

Jag har njutit av tussilagon och videkissar på köksbordet. Jag skulle gärna ha plockat vitsippor om det funnits. Vitsippor är mina absoluta vårfavoriter, men tyvärr är de ganska ovanliga där vi nu bor. Lika ovanliga som äppelblommor är som på Evys bild ovan. Visst är de ljuvliga?

Så snart marken är torr och varm ska jag plantera min kastanjeplanta som förhoppningsvis har överlevt vintern i den isolerade plastback jag haft den i under vintern. Det ska bli spännande att se om den klarat vintern. Jag hoppas det verkligen.

Jag har också försått pionvallmofrön som jag hoppas ska kunna planteras i vår slänt utanför huset så småningom.

Det känns härligt att våren är här på riktigt. Snart ska utemöblerna ut, ansiktet vändas mot solen och cykeln tas i bruk på allvar. Åh, det ska bli härligt!

I morgon ska vi ta min mamma med på middag till Bredbyns värdshus. På värdshuset pågår dessutom en konstutställning fick jag veta när ringde dit för information. Det ska bli trevligt.

Jag önskar alla, trogna som tillfälliga besökare på min blogg, en riktigt skön och trevlig Valborg!

Uppdatering:

Jag har fått följande kommentar av Lillan i Cornwall, England:

"Här i England firas inte Valborgsmässoafton (Valpurgis Night) men i Padstow i Cornwall firas 'Obby 'Oss* May Day i morgon. På följande videolänk kan man se den mystiska 'hästen' virvla fram på de trånga gatorna i Padstow till trummor och musik:

http://www.oldcornwall.org/padstow_obby_oss1.htm

* Betyder Hobby Horse

Lillan"


Titta på den härliga filmen med mycket glädje, sång och dans!

Tack Lillan! Roligt att se hur våren firas hos er i Cornwall.

5 kommentarer:

Kersti sa...

det samma får jag önska dig. Här blommar vitsipporna för fullt. Grannens forsythia lyser som en gul sol som jag ser utanför mitt köksfönster. Jag har tillbringat en timme i solen med en bok och en kopp te. Nu stundar en riktigt lång hundpromenad.

Christina sa...

En riktigt trevlig Valborgs-helg önskar jag dig också!

Här ska det också grillas ikväll, och sen tänder byalaget på majbrasan...

Håller tummarna för att kastanjeplantan har klarat vintern!

reneesfotoblogg sa...

En riktigt gemytlig sista april önskar jag dig också.
mvh R

Anonym sa...

Ja, detsamma från mig Smulan! Här i England firas inte Valborgsmässoafton (Valpurgis Night) men i Padstow i Cornwall firas 'Obby 'Oss* May Day i morgon. På följande videolänk kan man se den mystiska 'hästen' virvla fram på de trånga gatorna i Padstow till trummor och musik:

http://www.oldcornwall.org/padstow_obby_oss.htm

* Betyder Hobby Horse

Lillan

Anonym sa...

Oj,jag skrev lite fel på länken.Det skall vara

http://www.oldcornwall.org/padstow_obby_oss1.htm

alltså en 1:a efter 'oss'

Lillan