lördag 25 april 2009

Helmer Osslund - norrlandsmålaren

Jag har varit på ett intressant seminarium idag på Österåsens hälsohem om norrlandsmålaren Helmer Osslund. En heldag med flera intressanta föreläsningar i underbar miljö och en vacker omgivning. Österåsens hälsohem - ett f.d. sanatorium - ligger mig varmt om hjärtat. Där finns en kulturell, konstnärlig och historisk atmosfär som jag tycker så mycket om. En plats jag skrivit om i flera tidigare inlägg på min blogg.

Seminariet om Helmer Osslund, arrangerad av Sollefteå konstförening och Sollefteå museum hade många intressanta föreläsare; bland annat Lena Holger som kommit ut med en bok om Helmer Osslund och även gjort minnesutställningen om Helmer Osslund på Valdemarsudde nyligen. En mycket intressant föreläsning som delvis gav en ny bild av den store norrlandsmålaren.

TV-reportern Per Grimell visade delar av en film om Helmer Osslund som han just nu håller på att arbeta med, och konstvetaren Torgny Åström gav en intressant utblick över den norrländska konsten under Helmer Osslunds tid.

Jag träffade flera bekanta och andra med gemensamt intresse för Helmer Osslunds konstnärsskap, och sammantaget blev det en mycket intressant och trevlig dag med många fina möten i en vacker miljö.

Underbart soligt väder. Första dagen med 20 graders värme. Snön smälter som smör i solsken. Till och med blåsipporna har tittat fram på Österåsen. Ljuvligt! Jag hann med en kortare promenad i de vackra omgivningarna runt Österåsen och så här blev några av korten:

Utsikt från Österåsen: Ångermanälven och Sollefteå i bakgrunden.
Blåsippor på Österåsen.

6 kommentarer:

thord wiman sa...

Hejsan!

OJSING så välbekanta vyer för mig. Så vackert Smulan!
Jag njuter väldigt mycket av din variationsrika, bildsköna blogg. Bara så att du vet det!

Bra att du börjar få vår och snart också kanske försommar. Ladusvalorna och en hussvala är rapporterade här i södra Dalarna med tydligt sikte på skogsbyn Omsjö.

Hälsning och hej från thord.

smulan sa...

Tack Thord! Jag blir alltid lika glad för dina kommentarer.

Tror du att det våra svalor du siktat...? :) Än dröjer nog svalorna, men jag väntar troget!

Många hälsningar!

Christina sa...

Helmer Osslund hör till de riktigt stora i svensk konsthistoria, och med all rätt.
Man blir som bedövad av hans målningar, så äkta, sådan färgkänsla...ja, helt underbara är hans målningar.
Och han är känd för att han målade så mycket på vanligt smörpapper ;) Duk är dyrt, och man tager vad man haver.

smulan sa...

Christina: Jag måste erkänna att Helmer Osslund inte tillhörde mina större favoriter tills jag, för ett par år sedan, fick se ett par målningar från Abisko som jag tyckte mycket om. Jag tyckte tavlorna påminde om Gaugains färgstarka målningar; han är en av mina absoluta favoritmålare.

Jag fick senare veta att Osslund gick i lära hos Gaugain på 1890-talet - en tid som inspirerade Osslund mycket!

Osslund målade mycket på smörpapper. Han levde ju under mycket små omständigheter. Tänk om han vetat hur värdefulla hans målningar skulle bli efter sin död!

Cattis sa...

Så vackert!

Härligt att våren börjar nå allt längre norrut :-)

Kram
Cattis

smulan sa...

Cattis! Ja, visst är det härligt! Speciellt blåsippor är så ljuvliga.