måndag 30 mars 2009

Vårtecken

Det har varit en trevlig helg med många sköna scoterutfärder. Vädret har varit "sådär" men med varma kläder på och heta drycker med, så gör det ingenting att solen inte är på sitt gladaste och varmaste humör.

Vi har bland annat åkt en sjumilafärd längs den gamla ridvägen från 1600-talet, troligtvis redan från 1500-talet, från Näsåker via Fransåsen till Mo i Junsele. Det blev en intressant färd genom skogar och över sjöar vi inte varit till tidigare. Ridstigen används idag mest som scoterled men den är fortfarande en helt användbar och iordningställd vandringsled på sommaren för dem som är intresserad.


I lördags blev det en tur upp till den över 500 meter höga Nävernäsan och brandtornet där. Det är trevligt att se att den lilla stugan, där brandvakten Karl Fängström bodde på sin tid, är i fint skick trots att platsen och huset är mycket välbesökt av vandrare och scoteråkare från när och fjärran. Jag kan berätta att utsikten från brandtornet är helt makalös! Jag vet det, trots att det är många år sedan jag vågade gå upp i tornet.. Jag är så höjdrädd. :) Men min man vågade som synes!

Jag har också haft många timmars trevlig och intressant forskning i helgen på en betalsite om emigrantforskning. Siten heter Ancestry och den var tidigare enbart på engelska och med ett besvärligt betalningsförfarande, vilket gjort att jag undvikit att använda den. Jag hittade tipset om den svenska emigrantsiten på Magnus blogg och blev jätteglad! Tack Magnus!

Tyvärr har min forskning på min mans försvunna emigrant ana inte givit något resultat på Ancestry ännu, men det är en otroligt spännande sida att forska i. Där finns oerhört många databaser att titta i, många nya uppgifter och många spännande kort. Fortsättning följer, hoppas jag!

Jag önskar alla som tittar in här en fin vecka med många vårtecken! Här i det inre av Ångermanland är det långt kvar i år till att den riktiga våren kommer, men visst känns det att den är på väg.

Om inte annat är ljuset ett riktigt vårtecken! Och droppet från taket..

4 kommentarer:

Christina sa...

Vilken trevlig helg ni har haft :)

Det verkar väldigt intressant med släktforskning tycker jag. Hoppas att du kommer att få resultat på sajten du skrev om!

Här i bergslagen har vi fortfarande massor av snö och det känns långt kvar till våren. Så här sen kan jag inte minnas att våren har varit någon gång, men det är väl minnet som sviker...

smulan sa...

Christina! Ja, och ett intresse som aldrig tar slut! Jag har hållit på i tjugo år nu...

När det gäller den försvunne emigranten är jag tyvärr pessimistisk. Jag har fått oerhört mycket hjälp av erfarna emigrantforskare, men utan resultat. Han verkar som uppslukad av jorden.

Elisabet sa...

Inte för tio tusen kronor fick någon mig att gå upp i det tornet!!

A L D R I G.

Höjdrädsla, det är det som hämmar mig nåt så hemskt.

Eller hämmar och hämmar.

Men jag vågar aldrig.

smulan sa...

Elisabet! Och tyvärr blir det bara värre med åren.. Men varför är man/jag inte rädd för höjden i ett flygplan...?

Fast liiite flygrädd har jag allt blivit de senaste åren. Fast inte så mycket att jag skull avstå från att flyga! :)

Ologiskt, eller hur?