tisdag 3 mars 2009

Äldrevården

Ingenting gör mig mer ledsen och upprörd än när det skrivs och berättas om dåliga och ovärdiga äldreboenden. Efter det att kommunerna (ÄDEL-reformen) tog över ansvaret för äldreomsorgen har standarden försämrats på många sätt. Jag tycker att Kommunerna verkar se det som sin största uppgift att spara in så mycket som möjligt på de gamlas bekostnad. Boendeplatser och personal minskas, maten blir sämre och mer näringsfattig på grund av långa transportvägar och mer industriellt fabricerad mat, och de chefer som ansvarar för äldrevården har liten eller ingen kompetens alls om den verksamhet som de är tillsatta att leda.

Jag vet att det finns stora skillnader i vårt land. Många äldreboenden är bra ja, till och med mycket bra. Medan det på många håll kan gå till så här.

Det saknas mycket kompetens om gamlas behov bland dem som arbetar med äldrevård. Det enda som kan förbättra situationen är att vi anhöriga och övriga kommuninvånare protesterar och säger ifrån!

4 kommentarer:

Cattis sa...

Amen!
och det betyder att jag håller med på pricken. Det händer inget om ingen reagerar...

smulan sa...

Hej Cattis! Ja, för mig känns det jätteviktigt att reagera när jag ser att något är fel. Jag är nog lite av en "bråkstake" där, gissar jag...:)

Christina - som jag länkade till - fick också gehör för sina klagomål. Det känns jätebra!

Allt gott!
Smulan

Inkan sa...

Tänk om vi själva en dag blir beroende och utsatta...Det är en obehaglig tanke.
Men min svärson har lovat mig att han ska ställa upp när jag en dag inte klarar mig själv. Det känns trösterikt.

smulan sa...

Inkan! Ja, det är tankar som finns hos mig också... Jobbigt ibland att tänka på.
Kram!