Translate

måndag 2 februari 2009

Grrrr...jag är arg!

Jag såg inte Kalla faktas program igår om djurmisshandeln av gäss. Jag kunde bara inte se det. Det räckte med att jag såg trailern om programmet. Det vände sig i magen på mig av ilska hur man kan plåga djur på detta sätt bara för att vi ska kunna ligga i duntäcken och använda dunjackor. Men ett är då säkert - inte en enda dunfjäder kommer in i mitt hem mera! Aldrig någonsin.

Brrr... Det är 27 grader kallt igen ute.

Men det spelar ingen roll...

... jag tror jag ska kasta min dyra dunjacka..

12 kommentarer:

Christina sa...

Jag såg det inte heller men hörde ett sammandrag i radion under gårdagen, det räckte.
Usch och fy, jag tänker inte kasta något som vi redan har men jag kommer aldrig mer köpa ngt med dun utan att noga ha kollat varifrån det kommer.
Det finns alltså dun som kommer från döda fåglar, och inte från torterade levande stackare, och det ska stå angivet på varan.

Kvalificerat djurplågeri är vad det är.

Anonym sa...

Christina! Nej, förmodligen kommer inte jag heller att kasta våra duntäcken och min redan inköpta dunjacka. Men jag mår illa, och tänker inte köpa mera om jag inte vet säkert varifrån dunet kommer.

Ptr sa...

Jag orkade heller inte se programmet, men är liksom många andra förstås tacksam att det finns journalister som orkar ta tag i sådant här.

Förutom själva djurplågeriet så tycker jag att det är så fult att återförsäljarna alltid reagerar kraftigt först när någon kommer på dem - det gäller såväl barnarbete som djurplågeri. Det är märkligt att man inte kan skriva avtal med tydliga krav på vad som gäller, och att man heller inte verkar så noga med att besöka sina leverantörer och underleverantörer - kanske vill man inte se...

Anonym sa...

Peter! Håller helt med dig! Det är mycket märkligt att alla svenska återförsäljare blir sååå tagna på sängen när sådana här uppenbara misshälligheter upptäcks. Jag påstår att de vill inte veta, vill inte se. Snart bojkottar jag allting och blir egen producent av både livsmedel och kläder... :)

Anonym sa...

jag såg det inte heller men fick liknande tankar som du när jag hörde om det. varifrån kommer fjädrarna i mitt nya duntäcke? Vet inte om jag vill veta. Undrar om det går att köpa sånna där härligt tunga vaddtäcken nu för tiden. Troligtvis inte.

Elisabet. sa...

Jag klarar inte av att se sånt .., jag slår om till en annan kanal.

Fegt.

Jepp.

Fegt så in i nordens.

Jag har vare sig dunjacka eller duntäcke och skulle nog gärna vilja ha det senare, men inte nu.

Inte efter detta.

Inkan© sa...

Jag har varken dunjacka eller duntäcke...
Men det beror på att jag för en många många år sedan upptäckte att jag blivit allergisk mot dunkuddar. Hade fått en sådan av min mor - somnade så gott...
Men å jag vaknade med kliande svullna ögon, täppt näsa och rethosta och mådde helt enkelt skit. Så den kudden slängde jag i soporna.
Men allmän bojkott av allt som har dun tycker jag är bra- och att man ställer länder som tillåter dunplock på levande fågel, vid skampålen. De ska skämmas!
Samtidigt så kan man ju undra: behövs dun idag? Nu när det finns alternativ.

Anonym sa...

Kersti, Elisabet och Inkan! Jag hörde på nyheterna att flera företag tänkte bojkotta dunvaror, och att jordbruksministern genast tänkte ta upp djurplågeriet i EU. Bra! Såg dessutom att dunproducenten i Ungern som visades i programmet fick EU-pengar till sitt djurplågeri!! Horribelt.

Det är bara att hoppas att dunproduventerna bojkottas tills nya hårdare regler införs av EU och tills återförsäljarna tar sitt ansvar och kontrollerar sina dunproducenter.

Sven Teglund sa...

Det blir svårare och svårare att lita på någon. Sånt här borde väl
statliga myndigheter kontrollera, att dun inte kommer från djurplågeri, kläder från barnarbetare osv. Allt läggs på oss konsumenter. Man måste snart se Kalla fakta och Uppdrag granskning innan man vågar gå ut och handla. Och i mataffärerna finns massor av livsmedel fulla med kemikalier som är skadliga för oss människor. Man måste ha flera böcker med sig när man handlar för att kolla upp alla ingredienser. Företag och granskande myndigheterna tar inte längre sitt ansvar.
Vem kan man lita på? sjöng Hoola Bandoola Band.
Bra fråga.

Tankevågor sa...

Detta är fruktansvärt! Jag klarade inte heller att se det på TV.
Läste att något svenskt företag (var det Jysk kanske?) skulle plocka bort sina dunprodukter från försäljningen.

Nu får man hoppas att det här får ett slut och att det blir ordentlig kontroll och ändring!

Ptr sa...

Vill passa på att tipsa om den namninsamling som pågår på sajten "Djurskyddet Sverige" mot den vidriga hanteringen av gäss.

http://www.djurskyddet.se/index.asp?s=1

Anonym sa...

TACK för tispet Peter! Jättebra.