tisdag 24 februari 2009

Celebert besök
Idag har vi haft ett celebert besök på fågelbordet. En gråspett! Det är inte ofta man får se denna ovanliga fågel. Den är mycket skygg. Det hände en gång förra året också att den kom på besök. Det blev lite suddiga bilder idag (genom fönstret) men man kan se att det är en gråspetthanne med den typiska röda hjässan som honan saknar.

Givetvis vill lilla ekorren också vara med på ett hörn! Men han är desto mer hemmastadd - han sitter nästan jämt under fågelbordet och äter det som fåglarna kasserar. Räven kommer också på nattliga besök; spåren röjer hans identitet varje morgon.

11 kommentarer:

Ptr sa...

Härliga bilder! Gråspetten har jag inte få sätta ett kryss för ännu i min fågelbok, den håller till lite för långt norrut för det.

Är det en gråsiska som håller ekorren sällskap? Kan inte riktigt se det på bilden.

Kersti sa...

Spännande med ovanliga besök. Ja jag skulle tycka att det var spännande med vilket besök som helst. Inga fåglar vill komma till mitt utskänkningsställe det ligger antagligen helt fel. Så nu har jag flyttat nöten en bit bort. Då ser jag inte fåglarna så bra men de kanske hittar till maten, vilket måste vara det viktigaste. Kram från ett snöigt Enskede.

Christina sa...

Jag gick genast och hämtade fågelboken...gråspett!

Jag hade inte hört talas om gråspett innan ditt inlägg, och ser att den är väldigt lik gröngölingen som jag däremot känner väl till och ofta ser.

Väldigt exotiska fåglar bägge två vad gäller färgen.

Jag minns när jag var ung och såg en gröngöling för första gången, och trodde att det var en förrymd papegoja ;)

Christina sa...

Glömde skriva att det var väldigt fina foton - tänk att du fick den så tydligt på bild!

smulan sa...

Peter! Jag är mycket dålig på småfåglar.. Känner bara till talgoxe och domherre i princip. Men gråsiska låter mycket rimligt antagande! :)

Kersti! Fåglarna kanske inte gillar Enskede? :)Men... bor inte du på Gotland???

Christina! Jag har förstått att gröngölingen och gråspetten är nära släkt. Väldigt vackra färger har de. Nja... bilderna är inte bra - jag fick skynda mig innan gråspetten flög iväg..

Kersti sa...

Nepp, jag är fast förankrad i den Enskediska myllan. Mina barn är femte generationen i samma bostadsförening. Jobbar vid Gullmarsplan och promenerar förbi Globen varje dag på väg till jobbet. Så en riktig Stockholmare är vad jag är. Ja Enskede är en av Stockholms stadsdelar faktiskt och inte en förort. Mina äldre släktingar kommer dock från trakten av Flen, Sifferbo i Dalarna och så Åland. En härlig mix.
På Gotland har jag bara varit ett par gånger och nu är det länge sedan.
Vi har många fåglar här omkring men de vill inte stanna vid mitt fågelbord, lite retsamt faktiskt.

smulan sa...

Kersti! Jag förstår inte - jag har hela tiden trott att du bor på Gotland.. :) Men Enskede är fint det med!

Kersti sa...

Mystiskt att du trott det. Jag måste skrivit något som fått dig på det spåret. Nåväl nu har du i alla fall full koll på var jag befinner mig. Kram

Cattis sa...

kul med ovanlig fågel...

är på besök och här finns det småfågel av alla dess slag. Mest är de gulsparvar,blåmes, talgoxe, gråsparv och tom ett par tjusiga hackspettar som hackar i sig av talgen som hänger i träden. Kul att kika på till frukostkaffet :-)

smulan sa...

Cattis! Ser att du befinner dig i Norge? Är det inte en liten fin norsk gråhund som sitter så fint på ditt kort? Kan tala om att just nu har vi två sådana goa hundar.

Vacker bild!

Hackspettar år också vackra! :)

Mian sa...

Gråspett, sicken lycka!
Det har jag aldrig sett (men skulle gärna vilja).