lördag 24 januari 2009

Omsjö 1703

Klicka för större karta!

Lantmäteriet har en jättefin hemsida med bland annat möjligheter att söka historiska kartor. Det här är en karta från Omsjö 1703, som visar det då bebodda näset mellan Karvsjön och Storsjön (som vid den tiden hette Omsjön). Idag finns ingen bebyggelse på näset mellan sjöarna.

7 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Gamla kartor tycker jag mycket om. De är så fina med handskrivna namn. Då ser man att det var en människ som tecknade kartan och ej en stor printer. Jag har fått en gammal skogskarta från min mamma, riktigt på ett linne och handgjort, bara härligt.

Kersti sa...

Det är spännande med kartor och speciellt gamla där man kan se det som inte längre är. jag har tittat på dina fina gamla fotografier och tänk nu har jag hittat bilder av min släkt på nätet. Hade ingen aning om att de fanns där. Det är också spännande.

smulan sa...

Tuvstarr! Jag det är väldigt spännande att titta på gamla kartor. Jag har via olika kanaler hittat flera gamla kartor av byar, där man kan se var hus har stått bland annat.
Din handgjorda karta verkar vara en kusriositet, Tuvstarr!

Kersti! Vad spännande att du hittat foton av dina släktingar på nätet! Kan du inte visa dem på bloggen och berätta? Jag har sett att det blivit allt vanligare på bloggar (dvs inte renodlade släktforskningsbloggar) att visa bilder och berätta om sin släkthistoria. Det är roligt, tycker jag!

Kersti sa...

Kanske det blir en bild eller två endera dagen. Jag har inte riktigt tänkt i de banorna.

Anonym sa...

Hej Smulan

Oj vad kul jag haft med denna sida. Visste ju inte att den fanns förrän du visade mig. Har hittat lite smått och gott faktiskt. Synd att man inte kan ladda ner direkt bilderna utan måste köpa dem.

Tack för den länken säger Evy

smulan sa...

Evy! Ja, det är väldigt tråkigt att man inte kan ladda ner kartorna. Jag har fått hjälp av en kompis på SVAR (du vet vem...:))att få ett par gamla kartor från Lantmäteriet. Tyvärr är de dessutom ganska dyra att köpa hem.

Har du "överlevt" bröllopet? :)
Kram Anita

Anonym sa...

Hej igen

Njae det vet jag inte än, för jag sliter som bara den. Bröllopet är på lördag och i morgon, tisdag, kommer mina gäster för att stanna i 9 dagar. Har fejat och städat hela huset. Återstår att hålla dem vid liv under deras vistelse här. Maten alltså :D

Kram från Evy