torsdag 4 december 2008

Per och Maria FängströmDet här är familjen Per och Maria Fängström och deras sju barn fr.vä. Emmy, Hardy, Anny, Henny, Harry, Elsy och Conny. Fotot är taget utanför deras hem i Stugusjön, Resele ca 1930. (Kortet lånat av Sture Strömberg)

Per Fängström (1900-1966) föddes i Fängsjö, Ådalsliden och hans hustru Anna Maria Thor (1901- 1975) föddes i Ysjö, Junsele. Familjen bodde i Stugusjön i Resele där barnen föddes, men familjen flyttade senare till Grundtjärn i Junsele.

Dottern Anny Fängström f. 1922 och hennes make Evert Eriksson f. 1918 var den sista familjen som bodde i finnbyn Hällås i Resele - mellan 1942-1946 - innan byn blev öde.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Vilken fin bild detta var. Jag tänker skriva ut den och skicka till mamma för hon blir så glad över de här gamla bilderna. Hon kan inte riktigt med datorn så jag får göra så. Hoppas du inte har något emot det.

Hej från Evy

smulan sa...

Så klart att du får, Evy! Hälsa din mamma så mycket!

Anonym sa...

Ska jag :D
Tänk att du satt här samtidigt.

Kolla bloggen http://throughmyeyestoday.blogg.se/
så får du se vad fin julkalender min dotter gjort till mig.

Hej igen från Evy

smulan sa...

Åh, vad duktig din dotter är! Jag har lagt in en kommentar i hennes blogg. :)

Elisabet sa...

Det var minsann många y:n i den familjen!

smulan sa...

Elisabet! Jag tror det var ganska vamligt vid den här tiden att välja namn som började eller slutade på samma bokstav. Alla av min pappas 11 syskon har ett namn som börjar på "A" tex.. Jag har sett andra varianter också. Så det var nog ett medvetet val med alla "yn" :)

Anonym sa...

Hej och god kväll

Jag hade inte sett det där med bokstaven Y, men nu då ni säger det så...
Min mormor och morfar döpte alla sina barn på bokstaven E: Elly, Elsa, Elna, Edit, Evy och Elise. Men de tyckte till slut att barnaskaran börja bli bra stor så sista dottern fick hetta ett namn på M, dvs Margit,och sedan blev det inga fler :-D .
Om det är sant låter jag vara osagt men så har jag hört det.

Hej igen från Evy

Lilla fröken kavat sa...

Hej!
Vad roligt att hitta din blogg, som verkar väldigt intressant. Jag sökte efter en person på google och lade till "Grundtjärn" i sökningen, och då kom din blogg fram! Jag lägger den till mina favoriter...

Min pappa kommer från Grundtjärn och kände Harry Fängström på bilden ovan! Han kommer att bli väldigt upprymd över att se bilden på familjen Fängström!

Ha det bra!
"S"

smulan sa...

Välkommen fröken Kavat!

Undras vad din far kan heta...? Grundtjärn ligger inte långt från Omsjö. Fängströmmarna härstammar f.ö. från Fängsjö, som du kanske vet.
Hälsningar Smulan

Lilla fröken kavat sa...

Ja, på den tiden, innan de bytte efternamn, hette farmor och farfar Svensson,som så många andra gjorde i byn. Min pappa heter Kåge och de är fyra syskon ;två systrar och två bröder.

Carro sa...

Hej, min farfars far heter Harry fängström (bor I Junsele) tror du det är samma Harry som på bilden? hans son, min farfar, heter Ivar Fängström.

Anita (Smulan) sa...

Hej Carro!
Visst är det din farfarsfar Harry!
Trevligt att du hittade hit.

Om du kollar min hemsida finns det mer om Fängström - både anlista och bilder.

Hälsa din farfar Ivar från mig!

Anita i Omsjö

Hemsida: http://www.smulanshemsida.se/

Blogg: http://smulansblog.blogspot.com/

Anonym sa...

Hej! Det var roligt att se denna bild igen, har sett den en gång tidigare. Min sambos farmor var Anny på bilden och som grädde på moset har vi en liten dotter som heter Emmy :-) Mvh Ulrika i Sundsvall

Rose-Marie sa...

Hej! Jag heter Rose-Marie Thor och är född i Näsåker,min far hette Per Fritiof Thor