Translate

måndag 1 september 2008

Ådals-Lidens kvinnliga fotbollslag


Bilderna är lånade från Sollefteå bilddatabas.

Under 1930-talet hade ÅSK i Ådals-Liden ett damlag i fotboll. Det fanns inga damserier här på den tiden utan man spelade vänskapsmatcher mot gubblag samt damlag från granndistrikten. Speciellt var matcherna mot "gubbarna" särskilt populära. Nils Lidgren (fotografen) var ivrig fotbollsentusiast och i många år högerback i ÅSK:s serielag



I laget ingick fr.v. Essy Edström, Elna Lidgren, Sally Ohlsson, Svea Borin, Berta Mähler, Olga Plymé, Elsa Lidström, Edla Ritzén, Anni Nilsson, Maja Gustavsson, Ingrid Karlsson.
(Elsa Lidström (gift Wessblad) var sångerskan Helene Sjöholms mormor. Man kan inte låta bli att slås av hur lika de är!)





Ådalslidens S.K.:s damlag i fotboll 1937. Fr.v. stående Svea Borin, Ingrid Karlsson, Elsa Lidström (gift Wessblad), Elna Lidgren, Essy Edström, Edla Ritzén, Maja Gustavsson, Anny Nilsson. De tre sittande är Sally Olsson, Berta Mähler, (målvakt) Olga Plymé.

.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan!

Damfotbollslag på 30-talet - ny kunskap för mig, fascinerande!
Har Ådalsliden eller Näsåker något lag nu på 00-talet?

Javisst finns likheten där i ansiktet mellan Elsa och Helene, Sundsvallstjej, tror jag, klämmig sångfågel. Fick inte hon lite av ett genombrott i ett av Kjell Lönnås körsångsprogram på 80-talet eller minns jag fel?

"Du e min man". Fyra år på Svensktoppen!! 4 år!! Den gick direkt in på 1:a platsen 2004. Tror den ligger kvar än. Otroligt och ofattbart sa textförfattaren Björn Ulvaeus häromveckan i ett radioprogram.

Minns att jag häpnade då på mitten av sextitalet när Per Myrbergs käcka 34:an (minns du den?) innehade rekordet - 34 veckor!

Lite är jag delaktig i de 65.000 inscannade bilderna. Var med i den verksamheten som ett projektarbete under några månader i början av år 2003. Fantastiskt intressant!

Verkligt roliga fotbollskort!

En god fortsättning på hösten Smulan!

Anita sa...

Morrn Thord!

Nej, det var en överraskning för mig också att det funnits ett damfotbollslag i Näsåker...:) Visst är damerna fina? Jag tror inte ett ett damlag finns idag - möjligen att flickor spelar men det vet jag inte. Ett manligt fotbollslag finns, men de ligger nog i division 5, tror jag..:)

Helene Sjöholm är verkligen en av mina svenska favoritsångerskor! Hon är såå fantastiskt duktig - har en sån musikalisk bredd och är så genomtrevlig, tycker jag. Helene är född i Sundsvall men henns mamma växte upp i Näsåker.

Tack Thord att du hjälpte till att scanna bilder till bilddatabasen!:) Den är en verklig skatt. Jag tittar ofta i databasen och hittar alltid nya "skatter".

Ha det riktigt gott du med!
Smulan

Anita sa...

Thord! Ang. Helene Sjöholm; det är mycket möjligt att hon medverkade i Kjell Lönnås program, men sitt verkliga genombrott gjorde hon i "Kristina i Duvemåla" av Björn och Benny för några år sedan. En fantastisk uppsättning som jag såg två gånger på Cirkus i Sthlm.

När Helenes mormor hade avlidit på det äldreboende som jag då var ansvarig sköterska för, så kom Helene och hennes syster en tid senare dit och sjöng en gratisföreställning på äldreboendet. Som ett tack till personalen som hade skött hennes mormor och till näsåkersborna! Det var så trevligt och generöst!

skootran sa...

Nu 2011 finns ett Dam-A lag div5 i Ådals-Liden (2010 var de ett junsele-Lia lag men i år är de ett Näsåkers lag:) ni finner allt via denna länk. http://www4.idrottonline.se/AdalslidensSK-Fotboll/Varalag2011/A-lagDamer/Truppen/ Mvh Lasse

Barbro Sjödahl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.