Translate

torsdag 4 september 2008

Ett emigrantöde - Brita Kristina Wallin, Junsele

Brita Kristina Wallin föddes 1872 i Vallen i Junsele. Hon föddes som andra barnet till paret Henrik Petter Wallin (1847-1919) och Sara Charlotta Grön (1847-1918) i Vallen. Brita och hennes syskon hade en äldre halvbror som deras mor Sara Charlotta fick före äktenskapet. Halvbrodern hette Mattias Rosin (1867-1941) och var några år äldre än sina syskon. Det blev så småningom en stor syskonkull,  elva barn sammanlagt,  och försörjningsbördan blev stor för föräldrarna. Barnen flyttade hemifrån ganska snart för att tjäna sitt eget uppehälle, och de bildade så småningom egna familjer .

Brita träffade en änkeman i grannkommunen Ådalsliden, och vid tjugofem års ålder gifte Brita sig med Erik Magnus Norlin (1862-1944) född i Söderfors. Han hade några år tidigare blivit ensam med fyra barn när hans hustru dog samma år som den yngsta flickan föddes. Tanken hade fötts hos Erik Magnus att försöka söka sin lycka på andra sidan Atlanten och samma år som hustrun dog, hade han gjort den första resan till Amerika.

Erik Magnus och Brita gifte sig 1897 och samma år föddes deras första barn, Anny, i Söderfors. Innan Anny föddes gjorde Erik Magnus sin andra resa till Amerika för att förbereda för familjens emigration. Familjen emigrerade våren 1898 och den 20 juni anlände familjen till Quibec i Kanada för att sedan resa vidare till Minnesota. Eftersom de inte hade anmält att de skulle emigrera kom familjen att stå som obefintliga i de svenska kyrkoböckerna i flera år.

Familjen flyttade till Aitkin i Minnesota och utökades med ytterligare fyra barn. Påfrestningarna blev dock för stora för Brita - eller Bertha som hon kallades over there - så 1913 lämnade hon sin make och barn och flyttade till Minneapolis. Bertha gifte så småningom om sig och blev Mrs Groft.

Erik Magnus och Berthas äldsta dotter, Anny, som hade fötts hemma i Sverige, gifte sig också så småningom och blev ranch- och hästägare i Livingston Montana. Anny blev känd för sina fina hästar och vid det svenska kronprinsparets besök i Montana 1926 fick Anny från hästsadeln (!) överlämna en blombukett till kronprinsparet.

Brita (Bertha) Wallin dog 1940 utan att återse sina föräldrar, sin hemby Vallen eller sitt hemland. När hennes föräldrar hade dött 1918 resp.1919 kom ett brev från Brita till Alfred Svensson i hembyn Vallen. Hon tackade för arvet efter sina kära föräldrar och hon funderade "hvem Alfred Swanson är och om jag kenner några av hanses slekt"? Att Alfred "Swanson" var hennes halvbror Mattias´ sons svärfar det hade hon ingen aning om.


Ett varmt och stort TACK till Mats Rosin för brev och till Mats, Kristina och Magnus för all övrig värdefull information om min mans avlägsna släkting Brita Wallin!



"Minneapolis Minn. April den 11 1921

Herr Alf. Svanson. Mången tack för för det kära bref som jag emot tog i dag. Detta var ett surprajs for mig att få emottaga arf efter mina bort gångna kära föräldrar. Det skulle vara roligt veta hvem som Alfred Svansson är om jag kenner någon av hanses slekt - i alla fall vill jag så jertligt tacka för besver som Svanson jör. Helsa till alla att jag mår gott. Och fint veder har vi. Jorden är grön och träden är snart grön.

Åter ett jertligt tack.
Teknat af

Brita Walin
som nu är Mrs C C Groft.
2719 Grand. ave. Minneapolis Minn. USA"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Anita!
Har du uppmärksammat att Sampe Wallinder från Hömyra också emigrerade till Aitkin i Minnesota? I en kommentar under fotot av Filadelfia på Junselesidan har Kurt Ulander skrivit att S.W. emigrerade till Atkin i Minnesota, men är det inte troligt att det är samma plats? Det tyder ju på att det var en liten "koloni" med näsåkers- och junselebor där borta.
Birger Moström

Anita sa...

Birger! Jag tror också att det rör sig om samma plats. Ja har inte tänkt på att Sampe Wallinder också vistades på samma plats som Brita Wallin, men så var det tydligen. Detta har jag skrivit om Sampe Wallinder i min databas´: "Salomon Aron utvandrade 1892 till Norra Amerika. Han ankom med skeppet Gallia till New York den 27 juli 1892. Målet blev Atkin, Minnesota. 1900 återkom Salomon från USA och bosatte sig hos sin far i Hömyra och skrevs som arbetare. Salomon Aron blev en av grundarna till Filadelfia i Junsele.

Salomon gifte sig med bondedottern från Gulsele. gifte sig och paret bosatte sig i Risbränna, Junsele sn. 1904 flyttar de till Krånge, Junsele sn och där är han först lägenhetsägare och sedan hemmansägare. Makarna blev barnlösa men de hade en fosterson vid namn Bror Hilmer Persson f 1913."

Hälsningar! Anita