måndag 1 september 2008

Sollefteå bilddatabas

Sollefteå kommun är en fattig kommun. (Om man inte heter Elisabet Lassen förstås och är kommunalråd, för då får man åka till handikapp OS i Kina i nästa vecka. Kommunen betalar för resa och uppehälle för kommunalrådet och förvaltningschefen Mikael Sjölund... :)

Nåväl, Sollefteå har i alla fall en rik skattkista - av gamla bilder! Det är en fantastisk bildskatt som Sollefteå bilddatabas har samlat in. Det finns för närvarande ca. 65.000 inskannade bilder i databasen. Det är gamla bilder från i första hand Sollefteå kommun.

På Sollefteå museums hemsida står följande om bilddatabasen:

"En stor del är inlånade fotografier, negativ, diabilder, vykort, porträtt, glasplåtar och digitala bilder. Registret är indelat i tre kataloger: Bildarkiv, Norrlands trängkår T 3 och Västernorrlands regemente I 21.
Sollefteå Bilddatabas startade 1999 som ett EU-projekt. Projektet har genomgått en del förändringar och flyttningar genom åren. Till Sollefteå museum flyttade den 2004. Dess rika bildskatt har blivit en tillgång för kommunens invånare, utflyttade och inflyttade, framför allt till hembygds- och släktforskare. Här har du möjlighet att se hur din gata, hus, skola, affärer sett ut förr. Eller studera kommuninvånare gamla och unga i helg och vardag. Sökmöjligheterna är otaliga."


Igår hade jag anledning att söka gamla fotbollsbilder av damfotbollslaget i Ådalsliden på 1930-talet. Jag visste knappt att det har funnits ett damfotbollslag i Näsåker, men nu fick jag bildbevis för det. Och jag kan inte låta bli att visa ett par av de underbara bilder av Näsåkers damfotbollslag på 1930-talet som finns i Sollefteå bilddatabas. Kolla kläderna!

Bilddatabasen är en helt fantastisk skattkista som jag varmt rekommenderar!

Uppdatering 2016: Det är f.n. problem att komma in Bilddatabasens hemsida. Förhoppningsvis kommer det att lösas inom kort.Under 1930-talet hade ÅSK ett damlag i fotboll. I laget ingick fr.v. Essy Edström, Elna Lidgren, Sally Ohlsson, Svea Borin, Berta Mähler, Olga Plymé, Elsa Lidström, Edla Ritzén, Anni Nilsson, Maja Gustavsson, Ingrid Karlsson.
(Elsa Lidström (gift Wessblad) var sångerskan Helene Sjöholms mormor. Man kan inte låta bli att slås av hur lika de är!)

Ådalslidens S.K.:s damlag i fotboll 1937. Fr.v. stående Svea Borin, Ingrid Karlsson, Elsa Lidström (gift Wessblad), Elna Lidgren, Essy Edström, Edla Ritzén, Maja Gustavsson, Anny Nilsson. De tre sittande är Sally Olsson, Berta Mähler, (målvakt) Olga Plymé.

Det fanns inga damserier här på den tiden utan man spelade vänskapsmatcher mot gubblag samt damlag från granndistrikten. Speciellt var matcherna mot "gubbarna" särskilt populära. Nils Lidgren (fotografen) var ivrig fotbollsentusiast och i många år högerback i ÅSK:s serielag.

5 kommentarer:

thord wiman sa...

Hej Smulan!

Damfotbollslag på 30-talet - ny kunskap för mig, fascinerande!
Har Ådalsliden eller Näsåker något lag nu på 00-talet?

Javisst finns likheten där i ansiktet mellan Elsa och Helene, Sundsvallstjej, tror jag, klämmig sångfågel. Fick inte hon lite av ett genombrott i ett av Kjell Lönnås körsångsprogram på 80-talet eller minns jag fel?

"Du e min man". Fyra år på Svensktoppen!! 4 år!! Den gick direkt in på 1:a platsen 2004. Tror den ligger kvar än. Otroligt och ofattbart sa textförfattaren Björn Ulvaeus häromveckan i ett radioprogram.

Minns att jag häpnade då på mitten av sextitalet när Per Myrbergs käcka 34:an (minns du den?) innehade rekordet - 34 veckor!

Lite är jag delaktig i de 65.000 inscannade bilderna. Var med i den verksamheten som ett projektarbete under några månader i början av år 2003. Fantastiskt intressant!

Verkligt roliga fotbollskort!

En god fortsättning på hösten Smulan!

smulan sa...

Morrn Thord!

Nej, det var en överraskning för mig också att det funnits ett damfotbollslag i Näsåker...:) Visst är damerna fina? Jag tror inte ett ett damlag finns idag - möjligen att flickor spelar men det vet jag inte. Ett manligt fotbollslag finns, men de ligger nog i division 5, tror jag..:)

Helene Sjöholm är verkligen en av mina svenska favoritsångerskor! Hon är såå fantastiskt duktig - har en sån musikalisk bredd och är så genomtrevlig, tycker jag. Helene är född i Sundsvall men henns mamma växte upp i Näsåker.

Tack Thord att du hjälpte till att scanna bilder till bilddatabasen!:) Den är en verklig skatt. Jag tittar ofta i databasen och hittar alltid nya "skatter".

Ha det riktigt gott du med!
Smulan

smulan sa...

Thord! Ang. Helene Sjöholm; det är mycket möjligt att hon medverkade i Kjell Lönnås program, men sitt verkliga genombrott gjorde hon i "Kristina i Duvemåla" av Björn och Benny för några år sedan. En fantastisk uppsättning som jag såg två gånger på Cirkus i Sthlm.

När Helenes mormor hade avlidit på det äldreboende som jag då var ansvarig sköterska för, så kom Helene och hennes syster en tid senare dit och sjöng en gratisföreställning på äldreboendet. Som ett tack till personalen som hade skött hennes mormor och till näsåkersborna! Det var så trevligt och generöst!

skootran sa...

Nu 2011 finns ett Dam-A lag div5 i Ådals-Liden (2010 var de ett junsele-Lia lag men i år är de ett Näsåkers lag:) ni finner allt via denna länk. http://www4.idrottonline.se/AdalslidensSK-Fotboll/Varalag2011/A-lagDamer/Truppen/ Mvh Lasse

Barbro Sjödahl sa...

Hej.

Vad roligt att du tycker om våran bilddatabas. Vill bara berätta att den gamla basen på Svar inte är uppdaterad sedan 2008. Alla bilder även de senast inlagda finns på vår nya hemsida www.bilddatabassolleftea.com Den är fortfarande en provversion som förbättras hela tiden.