Translate

måndag 11 augusti 2008

John Björn (1861-1939) industriledaren från Åkerbränna

 
John Björn 1861-1939
Från Åkerbränna i Junsele kommer nog en av socknens mest framgångsrika personer; Jöns Persson Björn (1861-1939), eller som han senare kom att kalla sig, John Björn. Jöns flyttade som 12-åring med sin far, sina två äldre syskon och sin farfar från Östmark, Värmland till Åkerbränna i Junsele. Året var 1873. Deras styvmor Kjerstin Nilsdotter hade avlidit en månad tidigare före avresan till Junsele.


Östmark-AI-26-1871-1875-Bild-12-sid-528

Familjen var djupt fattiga och som många andra vid den här tiden flyttade familjen upp till de norrländska skogarna i förhoppning att kunna försörja sig med skogsarbete. Modern till Jöns, hans syskon Maria f 1857 och Per f 1859,  Kristina Jönsdotter 1836-1862,  hade avlidit ett tiotal år tidigare när Jöns bara var ett och ett halvt år, så fadern var tvungen att ensam ta ansvaret för de tre barnen. Jöns berättade senare hur de fick blanda bark i brödet nödåret 1867-68 för att överleva.

Fadern Per Persson Björn 1830-1914 lyckades köpa sig ett litet hemman i Åkerbränna och han försörjde sig och sin familj (där även Jöns farfar Per Persson f 1804 ingick) på skogsarbete. Sonen och de övriga syskonen fick efter förmåga hjälpa till med arbetet i skogen och i hemmet. Fadern Per Persson Björn gifte om sig 1873 med Anna Erika Salomonsdotter f 1850 i Junsele.


Per Persson Björn f 1830 och hans tredje hustru Anna Erika Salomonsdotter f 1850 från Junsele.

Jöns var begåvad och läste flitigt allt han kom över på sin lediga tid. Vid 18-års ålder fick Jöns möjlighet att studera på Härnösands allmänna läroverk där han stannade i tre år, innan han gick en handelskurs i Sundsvall. Jöns återvände en tid igen till Åkerbränna för att arbeta i skogen innan han flyttade till Luleå 1885, där han bland annat arbetade som markör på en biljardhall och tolk hos det engelska bolag som projekterade malmbanan.

1890 emigrerade Jöns Persson Björn till Nordamerika, där han till att börja med fick en svår tid. Jöns rensade bland annat avlopp i Buffalo innan han slutligen flyttade till Chicago. I Amerika började Jöns kalla sig John Björn. I Chicago fick John så småningom ett arbete på firman Goarmerly & Jeffries, där man tillverkade höghjulade cyklar. I det skedet var man på gång att utveckla den moderna kedjecykeln och John blev mycket intresserad av den utvecklingen. Han blev ganska snart förman för det utvecklingsarbetet i firman.

John blev så småningom ansvarig för sex olika avdelningar på firman, och han uppfann och utvecklade också det armerade däcket (the clinceher tire). Den senare utvecklingen gjorde att Jeffries företaget blev en miljonindustri.

År 1897 såldes företaget och John flyttade med företaget till Kenosha, Wisconsin där han startade bilsammansättning. John blev så småningom ledare för hela anläggningen. 1916 såldes företaget till Charles W. Nash. John Björn övertog det totala ansvaret för företaget och bidrog till utvecklingen av den framgångsrika Nash-bilen ända tills han pensionerades 1926. Han satsade därefter sina pengar i Nash-aktier vars värde femtiodubblades med tiden. John Björn blev en mycket rik man.



John Björn fick flera utmärkelser för sina insatser. Han var även med i flera sammanslutningar bland annat Svenska Kulturförbundet och The American Sons and Daughters of Sweden. Två gånger besökte John Björn Sverige. Första gången var 1928 då han färdades med bil och chaufför genom landet. Vid detta besök blev John Björn riddare av Vasaorden, och han fick ta emot utmärkelsen ur kungens hand. John besökte även sin hemby Åkerbränna under den första resan till Sverige. Fadern hade avlidit 1914 och de som fanns kvar i Åkerbränna av John Björns familj 1928 var hans äldre syster Maria Persdotter Björn (1857-1934) med familj och avlidne brodern Per Persson Björns (1859-1908) hustru och barn. Båda syskonen till John Björn gifte sig med barn till min ffff:s bror, Salomon Berglund f 1829, i Åkerbränna.

John Björn avled i sitt hem i USA 1939.

Källa: Ur boken ”Åkerbränna en bys historia” av Gösta Svensson / Nils Börjessons översättning av två biografier om John Björn.

John Björn del 2.

Uppdatering: John Björn var gift två gånger. Mer om familjerna finns här.


Emma Lidberg f. 1861- med barnen Hallvi Charlotta f 1888
och Per Yngve 1889


 
PS. John Björns syskon, Maria f 1857 och Per f 1859 gifte sig båda med syskonbarn till min farfarsfar Anders Berglund f 1826. De blev Åkerbränna trogna till sin död.

23 kommentarer:

Inkan© sa...

Vilken livshistoria.
En del av alla tusentals emigranter lyckades verkligen förvandla sina liv i USA.
Man blir imponerad över deras oräddhet och framåtanda i ett land med helt nytt språk och helt andra krav. Det var möjligheternas land, just för att de behövde all erfarenhet och kunskap och det är nog inte konstigt att det "skimret" har levt kvar så länge.

Anonym sa...

Ja Inkan, det är en fantastisk livshistoria. Från en fattig pojke i en skogsby i Ångermnanland till att bli en rik industriledare i USA...

Tyvärr vet jag inget om John Björns familj i USA (dags för en fråga i AF! :), men det finns många ättlingar kvar av "Björnarna" i våra trakter. Båda Johns syskon gifte sig med barn till min ffff:s bror i Åkerbränna.

Anonym sa...

Mycket intressant läsning Smulan, men något är fel på födelsedatumen för John Björns far och farfar. Hans farfar anges vara född 1804 och hans far 1813. Det är bara nio års skilland mellan dessa datum, så det kan nog inte vara riktigt. :)

Nu skall jag passa på att tala om att jag förlorat din e-mail adress p.g.a. av datorbyte. Kan du vara jättesnäll och ge mig din e-mail adress igen.

Kram
Lillan

Anonym sa...

Hej Lillan! TACK för rättelsen!:) 1830 var Johns far född och ingenting annat. Rättat!

Min mailadress står under min profil. :)

Kram Anita

Anonym sa...

Hej Smulan!
Din berättelse om Johan Björn är mycket intressant.
Jag som skriver heter Eva Nylin och arbetar på Emigration och Historia ett forskningscenter i Östmark. Vi arbetar med släktforskning, bygdehistoria och sånt som rör emigrationen. Varje sommar har vi också en liten utställning, i år hade vi tänkt oss att den skulle handla om John Björn. Det skulle vara roligt att visa på någon som kom härifrån Östmark och som verkligen lyckades.
Därför undrar jag nu om vi får använde dina bilder. Vår mailadress är:emigration.eastmark@live.se och telefon:0560-20000 jag är här mellan kl.12 och 16. Vill du ringa mig på kvällen är numret 0560-20312
Hälsningar Eva

Katarina Cinnamon sa...

Så roligt att du skrivit om min släkting, jättekul.

Farmor Ingegerd sa...

Hej Anita!
John Björn var min farfars morbror, fick höra många berättelser om honom under min uppväxt. Förra veckan fick jag en motortidning där han nämndes.
Återkommer med en kommentar i ett annat inlägg på din sida, där våra vägar också korsas..

smulan sa...

Farmor: Trevligt! Har du flera uppgifter om John Björn som inte finns med i det här inlägget?

Hälsningar Anita

Farmor Ingegerd sa...

Glömde att presentera mej, Ingegerd Berglund, född i Junsele.Ska gå igenom en del papper och foton senare i vår och scanna in i datorn.
Hälsningar Ingegerd

smulan sa...

Hej Ingegerd! Det skulle vara roligt om du skrev en rad till mig på adress: anita.omsjo@telia.com.

Hälsningar Anita

Ingegerd Berglund sa...

Här kn ni läsa om John Björns båda familjer m.m.
http://farmor-gammaltochnytt.blogspot.com/search/label/John%20Bj%C3%B6rn

Anita sa...

Jag tror du menar den här länken Ingegerd?

http://farmor-gammaltochnytt.blogspot.com/2011/10/john-bjorns-familjer.html

Anonym sa...

Intressant läsning! john björn var min farmors fars kusin. Jag hörde talas om honom som barn men inte förstått förrän nu hur vi var släkt.
/ Anna björklund

Anonym sa...

Min Farfar Per Persson
var halvbror med John Björn eller Jöns som Jan kallade honom. De kom bägge upp från värmland till Junsele.De fick båda erbjudande av en morbror som var ungkar,och bra ekonomiskt att studera i Härnösand. Min farfar hade 2 hästar och förlåvad , med Märta Mårtensson från yttersel nedanför Bredbyn så Per stannade hemma, och flyttade till Åsele. Min farfar besöktes av John Björn de gånger han reste i Sverige,kungens utmärkelse pratades en hel del om. MVH olle Persson

Anita sa...

Tack för din kommentar Olle!

Är din farfar Per Persson Björn född 1859 död 1908?

På vilket sätt var Jöns och din farfar Per halvsyskon?

Bästa hälsningar Anita

Anonym sa...

Hej Anita
Tidigare hade jag fel om min farmor, hon hette Hägglund som flicka!
Farmors mor hette mårtensson.

Per Persson
Birthdate: June 30, 1864 (78)
Birthplace: Vitsand (S)
Death: February 28, 1943 (78)
Åsele (AC)
Immediate Family: Husband of Märta Helena Hägglund
Father of Per Verner Persson; Nils Holger Persson; Ernst Andreas Persson; Helge Persson; Bror Fridian Persson and Hilding

Min farfar var Per Persson och enligt hörsägen från mina farbröder var John björn halvbror till Per? Enligt dem var Per Persson Björn änkeman i Värmland och tidigare gift med Henriksen med den frun dog? Hittar inget som styrker detta, John ser ut att vara bokförd som helbror.
Tevlight att pratas vid.
Se vad du kan hitta.



Anita sa...

Hej igen Olle!

Jag hittar en Per Persson född 30 juni 1864 i Hvitsand. Hans föräldrar hette Per Persson f 1843 i Hvitsand (son till Per Persson f 1821 ohh Kerstin Jansdotter f 1818 båda Hvitsand) och Marit Persdotter f 1844 i Östmark. Jag har inte följt familjens vidare öden.

Per Persson Björn f 1830-09-02 i Östmark var gift med Kristina Jönsdotter f 1836 i Östmark död 1862 i Östmark. De fick tre barn mellan 1857 till 1861; Maria f 1857 Per f 18559 och John (Jöns)f 1861. Per Persson Björn f 1830 flyttade med sin far och söner till Junsele 1873 och gifte där om sig 1876 med Anna Erika Salomonsdotter från Junsele.

Jag kan inte se att din farfar var halvbror till John Persson Björn f 1861 enligt födelseboken.

Allt gott! Anita

Anonym sa...

Hej min farfar Per var född 1864 då var John 3år! Enlight skrifterna dog Johns mor när han var 2år.Det är då klart att de måste vara halvbror. Det skall finnas en Henriksen eller Henriksdotter,som var mor tillPer,men det har jag inte kunnat hitta någonstans. MVH Olle Persson

Anita sa...

Olle, om din farfar är Per Persson född 30 juni 1864 i Hvitsand, så står det i födelseboken att hans föräldrar hette Per Persson f 1843 i Hvitsand och Marit Persdotter f 1844 i Östmark. (Vitsand C1:5 (1861-1872)Bild 38 i AD)

(John Björns mor Kristina Jönsdotter dog 1862-10-04. Då var sonen John 1½ år)

På min släkting Ingegerds hemsida står att Per Persson f 1830 gifte sig en andra gång 1866 med änkan Kjerstin Nilsdotter: i http://farmor-gammaltochnytt.blogspot.se/2011/08/per-bjorn-ff-m-f.html

Kjerstin Nilsdotter dog tydligen 1873 innan Per Perssons flytt till Junsele 1873. Inga barn uppgivna. Jag har inte kollat dessa uppgifter.

Om Per Persson f 1830, som bodde i Långerud, Östmark, fick en son 1864 (dvs din farfar i Vitsand) så blir jag tacksam om du kan styrka detta med en källuppgift.

Med vänlig hälsning Anita

Court b sa...

Hello, our family page link below for family members to join :) https://m.facebook.com/profile.php?id=1659727390933940&ref=content_filter

Court b sa...

My name is Courtney Bjorn, and I still live in Kenosha,Wisconsin,United States. I still live very close to where Jon Bjorn lived(walking distance). I'm a descendant of Per, John's brother. Per's son Henning/Henry was my great grandfather.

Court b sa...

Some of John's descendants are still here as well. One woman still owns the medal given to him by the king, and a family Bible. I've met another cousin recently as well. She lives a few hours away. Though distant relatives, we've found a definite family resemblance!

Anita sa...

Thanks for your comments, Court! I send you all relatives over there my best greetings! All the best! From a distant relative. Anita