Translate

söndag 17 augusti 2008

En barnrik familj i Minnesota

För en tid sedan köpte jag ett par exemplar av tidningen Husmodern från 1928 på ett loppis. Tidningarna har vackra, ofta tecknade omslag som jag tycker om. Jag tycker också det är ett roligt nöje att läsa gamla artiklar typ "Oss husmödrar emellan", "Varför sälja herrar damtyger" , om kungliga födelsedagstårtor, veckans matsedel och andra högst informativa artiklar för husmödrar :) - artiklar som var typiska för den tiden. Novellerna är en annan rolig läsning, som kan få mig att skratta i timmar. Vilken moral, vilken kvinnosyn...!

För att inte tala om alla platsannonser! Ensamjungfrur, hembiträden, guvernanter, kokerskor och barnsköterskor verkar det finnas en stor marknad för ; helst ska flickorna dessutom vara "en bättre flicka" beskaffad med ett "gott humör, gärna hurtig (!), stadgad och fullt frisk ".

I en av tidningarna hittade jag en gammal bild i porträttgalleriet som intresserade mig. Fotot hade följande text: "Den här bilden visar en barnrik svensk familj i Minnesota. Mannen, Johan Larsson, är född i Östergötland och utvandrade redan 1891 vid 20 års älder. Han gifte sig därute med en skånska och synes här tillsammans med sin hustru och sina barn."

Jag lade in bilden i Anbytarforum och på några timmar fanns svaret på vem Johan Larsson och hans familj var! Ett fantastiskt forum. Hoppas att någon släkting till familjen hittar det gamla fotot.

Fotot ut Husmodern nr 16 från år 1928.

2 kommentarer:

Inkan© sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inkan© sa...

Jag såg på Anbytarforum hur snabbt det kom svar och en lösning. Det är fantastiskt vilken hjälp man kan få där. Kul!