tisdag 13 maj 2008

Fiskgjusparet har anlänt!Från Långnäsets yttersta udde kunde jag ta dessa foton i morse. Fiskgjusarna har anlänt och det var en underbar syn att få följa deras förehavanden i kikaren. På grund av avståndet är inte bilderna de bästa, men om man tittar noga så kan man se det stiliga fiskgjusparet i boet.

Med en särskild hälsning till Thord!

13 kommentarer:

Inkan sa...

Makalösa foton, jag klickade dem stora - den mittersta skulle du kunna sälja till något media som har med fåglar och natur att göra.
Just den där tallen (?) och så sitter fiskgjusparet tillsammans och ser ut över sitt rike. Hade du inte filmmöjligheter med den kameran? Då kan du filma dem och skicka till TV:s naturprogram:)

Lyckost som får uppleva detta!

Idag har jag satt ut både indiankrassen och lathyrusen samt krukan med överraskningsfrön: oj det är minst tio olika sorter i den. Det växer så det knakar. Undrar så hur det kommer att se ut...

smulan sa...

Åh, tack Inkan du är för rar! Och jag som tycker att korten blev jättedåliga. Jag är på väg att köpa en ny digitalkamera - jag tycker inte alls om den jag har. Väldigt lite fungerar som jag vill på den. Det var dessutom ett för långt avstånd till boet så det blev oskarpa bilder.

Men genom kikaren fick jag en fantastisk utsikt över boet och fiskgjusarna. Otroligt fint var det!

Mina satta penseér fryser idag. Snöblandat regn och isande kyla. Brrr...

thord wiman sa...

Men...de har anlänt; betänk att besökarnas resa startade i tropiska Västafrika! Det är en odysse det! Borgen har fått liv!

Stiligt Smulan men det ser ut att blåsa rejält rakt på dig.
Oj, så mycket skönhet det är i vattnets mörkt blåa färgsättning. Härliga, friska foton!

Jag får nästan fallandesjuka av den gamle kämpen, furan (Storsjöns svar på det lutande tornet i Pisa...) och måtte den stå sig i många år ännu.

Kanske är det samma gjusar som jag betraktade i min kikare en gång, gjusar är mycket hemortstrogna, återvänder till samma borg år efter år och kan bli uppemot 25 år gamla.

Obs återbesök i slutet av juli då årsungarna flygtränar och ska "uppfostras" - i samband med detta kan visuella guldkorn glimma... konversationsnivån (vittljudande visslingar) brukar vara betydande!

Roligt för mig att genom dina fotografier återuppleva den här bekanta synen det har ju gått några år nu...

Tack Smulan!!

smulan sa...

Thord! Jag har förstått att fiskgjusar är trogna sina bon, så vem vet; kanske är de samma par du såg?

Ja, det blåste svinkallt imorse när jag var ute. Jag hade behövt fingervantar. Det hade till och med blivit is på vattenpölarna och senare idag föll det snö....
Våren har tvärvänt!

Jag ska absolut besöka Långnäset mera i sommar för att titta på våra fiskgjusar!

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag säger som de övriga: Vilken tur du har som har möjlighet att se något sådant här.

Ett tips: du vet väl att du kan fota genom kikaren. Är lite knepigt men det går. Rikta in kikaren väl och så fotar du med digitalkameran i stället för att titta ...

Hoppas det funkar. Annars får du köpa en systemdigital med soomobjektiv. :-D

Tack för de fina bilderna Och hej från Evy

smulan sa...

Hej Evy! Att fota genom kikaren är mer än jag klarar av känner jag...:) Jag zoomade så mycket det gick, men det blev inte så bra.

Vad har du för kamera Evy? Jag har fått rekommendrat att köpa en Sony A200 eller A700. Men de är väldigt dyra....

En bra dag, Evy!

Anonym sa...

Hej igen

Jag har en Sony a100 och så fick jag ett objektiv som är bra för fåglar i julklapp. Man kommer riktigt nära ska jag säga :-D Men ett stativ är nog bra om det blir långt till motivet.

Sony a100 har gått ner massor i pris och kostar nog inte mer än drygt 5000 nu mot 10000 för bara ett år sedan.
Hej från Evy

smulan sa...

Tack Evy!
Jag ska åka till "stora" staden idag och kolla vad de har att erbjuda...
Ha det gott! Smulan

londongirl sa...

Hej! Tack för dessa härliga bilder! Snacka om att de har sjöutsikt det där paret från sitt vackra bo! :-)

Jag har också en Sony A 100 som Evy här ovan....är jättenöjd med den!
Vet också att de har gått ner i pris nu så kolla in den om du är stan och shoppar! :-)

smulan sa...

Londongirl! Tyvärr fanns inte Sony A100 i lager - de hade dessutom gått ur sortimentet sa de på fotoaffären. Tittade på andra kameror, men det blev inget köp... Än. Men det ska bli!

Anonym sa...

God Morgon Anita

Det var det värsta. "Gått ur lager". Jo jag tackar jag. Hur sjutton är det ställt med oss människor när en väl fungerande i stort sett ny kamera, redan anses så föråldrad att den tas ur marknaden efter bara något år.

När jag köpte min kamera så försökt fotoaffären få mig att i stället köpa en Nikon D40 och jag har sett att de kostar endast drygt 3000:- nu. De ska vara lätthanterliga och ta bra bilder man jag vet inte.

Har bekanta som har Canon och de är helnöjda.

Det är en djungel där ute i kameravärlden. Hoppas du finner någon du kan gilla snart.

Hej från Evy

smulan sa...

Evy! Jag har sett att Sony A100 finns att köpa ute på nätet, så det stämmer inte riktigt vad fotohandlaren sa. Men jag vill gärna prova och se den innan jag bestämmer mig.

Jag håller med om djungeln av kameror! Jag kan så lite om kameror egentligen, men tar gärna emot råd och hjälp.

Faktum är att jag har lånat hem en kompaktkamera Canon Ixus 860 som jag håller på att prova. Den är liten och nätt, men jag är ännu inte helt övertygad.... Det är mycket att lära!

Blåsigt och iskallt här, dock lite sol. Brrr....

Anonym sa...

Hej igen

Jag köpte mig en ny kompakt i tisdags. En Casio Exilim EX-S10. Och än är jag väldigt nöjd med den. Tar knivskarpa bilder och är ganska lätt att sköta. Och väldigt liten. Men det var liten jag ville ha för det är så praktiskt då man kan stoppa i byxfickan eller i den minsta handväskan. Min Sony är för särskilda foto-utflykter.

Skickar några bilder med mail så du får se.

Hej från Evy