Translate

söndag 16 mars 2008

Timmernäset vid Storsjön i Omsjö


Min man och jag gjorde en lång skidtur på Storsjön idag. Det har varit en vacker och solig vinterdag med några graders kyla och perfekt skidföre.

Storsjön är en underbar sjö. Den är över en mil lång med många öar och näs, och den är hur underbar som helst att åka skidor och scooter på. Man hittar fina rastplatser och bra ställen att pimpla abborre. Jag älskar den vackra Storsjön!

Vi passerade idag bland annat ett ställe på Storsjön som heter Timmernäset. Jag kände till att Timmernäset har varit en plats där en familj vid namn Selinder hade bott omkring förra sekelskiftet. Eftersom jag de senaste dagarna haft anledning att titta lite närmare på den familjen, så gjorde vi en tur dit. Mycket intressant!

Sven Eriksson Selinder f 1856 i Sidensjö och Kristina Andrietta Engström f 1860 i Håsjö (Z) Fotot taget på Timmernäset ca 1920-25 av sonen Sven Petter.


 
Jag har fått en mycket intressant berättelse som är nedskriven av en son till den förste nybyggaren på Timmernäset. Jag gör här en sammanfattning av den berättelsen.

Sven Eriksson Selinder föddes 1856 i Sidensjö församling. Han lämnade hemmet redan vid nio års ålder och flyttade till Omsjö 1865 som fosterson och lilldräng hos hemmansägaren Sjödén. Sven Selinder (som han kom att heta) gifte sig 1880 med Kristina Andrietta Engström född 1860 i Håsjö församling i Jämtland men bodde i Omsjö. Paret bodde först på Hökön i Omsjö där deras tre första barn föddes. De var tvungna att flytta därifrån och började istället att bygga ett nytt hus på näset mellan Karvsjön och Storsjön. Men även det nybygget blev Sven Selinder tvingad att avsluta av olika skäl. Familjen Selinder flyttade då till Timmernäset, på andra sidan Storsjön, i slutet av 1800-talet. Där började Sven Selinder åter igen odla ny mark och bygga ett nytt hus.

1896 stod den första lilla stugan färdig med öppen spis murad av gråsten. Några år senare fanns en större stuga på plats och kreaturen hade fått en fin lagård. Som i många andra familjer vid den här tiden föddes många barn, men många av dem dog i späd ålder. Så även i familjen Selinder. Sonen Sven Petter, tre år, minns hur fadern spikade igen locket på en liten låda där hans lillebror låg. Sven Petter var så rädd att spikarna skulle göra den lille brodern illa. Sven Petter förstod inte att brodern Hilmar var död.

Jularna på Timmernäset firades mycket högtidligt med duk på bordet och kaffebröd både på julaftonen och juldagsmorgonen. Detta förekom aldrig i hemmet någon annan tid på året. Dessutom fanns det lutfisk och risgrynsgröt på bordet. Det var minnesvärda jular!

Det var Härnösands Ångsåg som på den tiden var ägare till Omsjö-skogen. Under vintern arbetade Sven och sönerna i skogen medan övrig tid ägnades åt torpets alla göromål. Torpstället på Timmernäset var tre tunnland stort. Alla redskap var hemgjorda och allt skördearbete med korn och hö fick göras för hand. Det fanns ingen häst på Timmernäset. Potatisen odlades på en liten ö, Skäljön, mellan Timmernäset och Bergön. Det fanns gott om vilt i skogen och fisk i sjön som barnen fick bidra med att jaga och fiska.

Lökrosor växte runt den lilla stugan och familjen tyckte att Timmernäset var en fin plats att bo på. Men nya problem uppstod 1915 när det kom en ny ägare till skogsfastigheten. Det slutade med att Sven Selinder fick betala ett årligt arrende under sin återstående livstid för den marklott som han uppodlat och bebott.

Sven Selinder dog 1926 och tre år senare var Timmernäset öde.

Den äldsta dottern Elisabeth född 1881 med make Petrus Norberg bodde en tid på Timmernäset i slutet av 1910-talet innan de så småningom flyttade till Omsjö på andra sidan sjön.


Fr.vä: Brita (f. 1879) och Erik Selinder (f 1883) modern Kristina Selinder (f 1860), Elisabert "Betty" Selinder (f 1881) och Petrus Norberg (f 1885) Ev. sonen Folke Norberg f 1921 längst bak.
 
Idag är alla hus borta på Timmernäset. Bara en gammal rostig järnspis finns kvar  på den plats där Sven Selinders stuga stått. Skogen har åter tagit marken i besittning.

Det är Sven Selinders sonson Sven-Olof som skickat mig kortet av sin farfar och farmor och den värdefulla berättelsen som Sven-Olofs far, Sven Petrus "Petter" skrivit ner, och som jag kort har sammanfattat.


Ett varmt och stort tack Sven-Olof!


Från Magnus Johanssons hemsida har jag hämtat följande uppgifter om familjen Sven Selinder:

Sven Eriksson Selinder var född den 6 februari 1856 i Västerby, Sidensjö sn som son till bonden Erik Selinder och hans hustru Stina Kajsa Svensdotter. Han gifte sig den 10 oktober 1880 i Ådals-Liden sn med Kristina Andrietta Engström. Hon var född 1860 i Håsjö sn. Sven var först torpare, sedan arbetare i Omsjö nr 1, Ådals-Liden sn. makarna lever 1922 i Omsjö.

Barn:
Karolina Elisabet Selinder, född den 15 februari 1881 i Omsjö, Ådals-Liden sn. Hon flyttade till Nätra sn 1911.

Nils Leonard Selinder, född den 5 maj 1882 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död där den 25 september 1882 av halssjukdom.

Erik Viktor Selinder, född den 29 juni 1883 i Omsjö, Ådals-Liden sn. Han dog den 17 maj 1972 i Resele sn (SDB2).

Nils Leonard Selinder, född den 13 december 1884 i Omsjö, Ådals-Liden sn.

Oskar Esbjörn Selinder, född den 18 april 1886 i Omsjö, Ådals-Liden sn. Han gifte sig den 1 november 1914 i Ådals-Liden sn med Lydia Johanna Forslund. Hon var född den 22 maj 1890 i Näsåker, Ådals-Liden sn. Oskar Esbjörn var skogsarbetare i Näsåker nr 2, Ådals-Liden sn. Lydia Johanna dog den 15 juli 1919 i Näsåker av lungtuberkulos. Familjen flyttade 1920 till Resele sn.

Anna Amalia Selinder, född den 21 september 1888 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död där den 9 mars 1913.

Sven Petrus Selinder, född den 8 januari 1896 i Omsjö, Ådals-Liden sn.

Karl Hilmar Selinder, född den 25 juni 1899 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död där den 24 juli 1899.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan smulan!

Delar din entusiasm och förtjusning angående storsjön denna "fullvuxna" och ack så vackra insjö med en rik flora av öar och småholmar.

Vid några tillfällen (1994-99) stod jag på skidor och satt också på norra sidan vårvintertid med ansiktet vänt mot solen den rara. Provade även på pimpelfisket efter abborre - fick några riktiga klunsar.

Minns några besök till ett fiskgjusbo beläget högst upp i en kort mycket grov och mycket snedvuxen tall, ett ensamväxande träd ute på en liten ö inte alls långt från Omsjö, några kilometer bara, någonstans mellan Malvikudden och Långnäset. Kanske du har sett den?
Spännande att i kikaren följa gjusarnas förehavanden.

Kanske passerade jag även Timmernäset vid något skidande tillfälle. Intressant läsa om etableringen av nybygget där men det är svårt att förstå hur de kunde dra sig fram på denna lilla plätt i ödemarken speciellt vintertid - tanken ger proportioner och perspektiv att reflektera över för oss nutida bekvämt levande.
Lite sorgligt att det bara blev en järnspis kvar av all möda och allt slit - fast orden, minnena och den nedtecknade berättelsen lever ändå vidare. Det är bra!
Ja... några hastiga tankar bara i den sena kvällen.
Hälsningar från thord.

Anonym sa...

Hej Thord!
Vad roligt att du också upplevt hur härlig Storsjön är! Jag vet precis vilken ö du menar och den krokiga tallen. Min man blev dock lite förvånad att jag inte sett fiskgjusboet, när jag berättade dina iakttagelser för honom....

Det verkar bli fint påskväder i år och då blir det många turer på Storsjön - då ska jag absolut kolla fiskgjusboet!

En riktigt Glad Påsk önskar jag dig Thord!

Anonym sa...

Tillägg.
Thord! Timmernäset ligger på fastlandet bakom Bergön och Skäljon på den norra stranden av Storsjön. Näset strax före "Voijen".

Anonym sa...

Hej Anita
Trevlig artikel om dig i Tidningen Ångermanland idag. Jag hoppas att många fler hittar fram till din blogg och hemsida. Det är alltid så spännande att se vad du skriver om.
Hälsningar från Harriet i ett soligt och snörikt Holme

Anonym sa...

Tack Harriet!

Inkan© sa...

Smulan -jag hittade dig och läste!!
Så härligt! Grattis till den fina reklamen om hemsida, historia, forskning och blogg!
Och det var ett fint foto.
Jag ska göra reklam:
http://allehanda.se/nara/index.php?sida=nara.asp&pnr=6¶m=lasid=1768

Kram
Inkan
och Tack Harrieth för tips!

Inkan© sa...

Testar igen: kopia av länken:

http://allehanda.se/nara/index.php?sida=nara.asp&pnr=6¶m=lasid=1768

Inkan© sa...

Det blir fel tecken i länken här i komentaren ( förstår ej varför)

Men jag gjorde en fin tulipanaros och skrev lite på min blogg istället och la länken där: si det fungerar.
Tack för att du gav mig en fin nyhet till bloggen:)

Kram och påskpuss!

Anonym sa...

Läste om Storsjön i din blogg kom då osökt att tänka på pimpeltäling på Karvsjön. När blir den i år?

Ann Britt i Rossön

Anonym sa...

Hej Ann Britt!
Tyvärr tror jag inte att det blir någon pimpeltävling på Karvsjön i år. Om jag inte missminner mig var det ingen förra året heller. Däremot var det ett par andra pimpeltävlingar för sponsorer och SCA:s anställda förra året. Om det blir så även i år vet jag inte.

Men Karvsjön är öppen för fiske ändå:) Det känner du säkert till. Det har varit välbesökt i år - fisken har varit på hugget, har jag hört....

Hälsningar Anita