fredag 14 mars 2008

Kampen går vidare!


Det här gamla fotot finns i ett gammalt album som har tillhört denna dam Kristina Karolina Svensson f 1882 i Anundsjö död 1961 i Junsele. Hon finns också med på bröllopsfotot i inlägget nedan om Fransåsens sista nybyggare.

Fotot finns även i boken "Rötter i Anundsjö" av Bengt Sjöberg, och i bildtexten där står:

"Foto taget troligen 1903 mot norr från gårdsplanen på Bredbyn 2:3 sydväst kyrkan, det då östligaste hemmanet i byn. Vägen är genomfarten i Bredbyn vid kyrkan. Huset t.vä. är Anders Österlunds affär och Herr- och Damskrädderi, bortom björkarna ligger sockenstuga och fattighus samt kyrkstugor på Wallen. I fonden Österfannbyn gårdar. Fotot är taget av fotografen Gerhard Tarfve, planket till hö. hör till hans ateljé."Det har varit tyst några dagar på min blogg. Jag har haft datorn på översyn bland annat. Tack och lov är min dator frisk - det är våra kommunikationer här i Omsjö som är dåliga, vilket gör att jag har stora problem med driftstopp och tröghet. Det verkar vara något vi får leva med - jag tror inte att mottagligheten kommer att bli bättre med den nya masten som satts upp utan för vårt hus heller. Masten fungerar inte heller som Telia Sonera önskade, för övrigt....

På tal om fast mobil telefoni. Läs den här ledaren i TÅ:
"Är din ledning lönsam?"


Igår kväll var jag på ett stormöte i Junsele angående den planerade omorganisationen inom äldrevården i kommunen. Forum var fullt av engagerade junselebor som med skärpa och kraft krävde att det befintliga demensboendet i Junsele ska få vara kvar; det boende som kommunen vill lägga ner för att skapa ett nytt "demenscentra" i Sollefteå. Kommunens tjänstemän; verksamhetschef Hans Fälldin och vård- och äldrenämndens ordförande John Åberg gjorde vaga och innehållslösa försök att försvara den nya organisationsplanen, men det var uppenbart att båda saknar mycket kunskaper och insikter om dementas vårdbehov. Det blev mest bludderprat. Det mesta handlade bara om ekonomi och att centralisera demensvården till Sollefteå och Ramsele.

Det finns mycket att säga om kommunens inkompetens i den här frågan, men jag känner mig så glad för junselebornas vilja till kamp för att bevara demensboendet i Junsele. Jag har fått många positiva reaktioner för mina debattinlägg i TÅ, och det är tydligt att människor har börjat tröttna på hur dåligt, oekonomiskt och kortsiktigt kommunen planerar vården av de gamla. Många har ringt mig och alla är lika förbannade och upprörda. Kampen för att upprätthålla en värdig, rättvis och mänsklig åldrevård i hela kommunen fortsätter.


Tillägg:
TÅ var till mig häromdagen och gjorde ett litet reportage om min blogg och hemsida. Jag gick med på det lite motvilligt....

Reportaget ska visst komma i tidningen i nästa vecka. Tror jag.

Usch, jag ångrar mig nästan!

4 kommentarer:

thord wiman sa...

Nejdå, ångra dig inte smulan. Det här kommer att generera många nya intressanta insikter och kontakter.
Tro mig!
Jag tycker du är beundransvärd i din kamp för de äldre i kommunen liksom din stora omtanke och iver för bygd och släktforskning!
Ovärderligt!!
Heja på smulan!!
hälsar thord.

smulan sa...

Tack Thord! Jag försöker bidra med mitt strå till stacken.... Jag hoppas att opinionen för att bevara de äldreboenden vi har ska synas mera. För den finns, det vet jag. Då vågar inte kommunen skära ner och avveckla mera! Tror jag...

Elisabet sa...

Här är en till som hejar på dig!
Det är bra .., ibland undrar man hur samhället fungerar?

Jag fick mitt livs chock när jag frågade gruppboende-föreståndarinnan där mamma tillbringar sina sista år, hur länge hon hade arbetat inom äldrevården?

Inte en dag!

Ja,men ni har väl ändå haft praktik inom det området? fortsatte jag.

Nej, ooooh nej, hon hade läst högskolestudier om ledarskap.

Jaha.

Då förstår man ju.

smulan sa...

Elisabet! Jag kan lova att det ytterst få chefer/tjänstemän idag - åtminstone inom den kommunala vården - har någonsin arbetat "på golvet". Hur ska de då nånsin förstå dem som arbetar närmast vårdtagarna och som vet hur vården ska och måste bedrivas?

Hur kan en verksamhet bedrivas utan kompetens? Det har jag frågat mig många gånger....