Translate

fredag 21 mars 2008

På Storsjön



Om man tittar noga kan man se ett fågelbo uppe på toppen i det krokiga gamla trädet. Det är ett fiskgjuspar som brukar häcka här. Bergön i bakgrunden. Med hälsningar till Thord!

Fiskgjusboet i det gamla krokiga trädet på holmen strax utanför Bergön.
Så här ser fiskgjusen ut. En imponerande fågel.

Svartnäset.

5 kommentarer:

Inkan© sa...

Fantastiskt -att trädet har fått stå kvar. Det borde K-märkas med fiskljuse-bo och sina fantastiska grenar.

Förstår att ni haft en fin dag på sjön och isen är fortfarande säker (hoppas jag!)

GLAD PÅSK!

Tankevågor sa...

Vilka vackra bilder! Det där fiskjusarna har verkligen valt en vacker boning. Hoppas trädet får stå kvar åt dem.
Ha en fin påskhelg!

Anonym sa...

Tänk, att jag har sett, och beundrat, det här gamla krokiga trädet i många år och inte märkt att det fanns ett stort fågelbo i toppen! När börjar fiskgjusen häcka...?

Isen är 60-70 cm Inkan! Ingen fara. :)

En fin påskhelg önskar jag er också Inkan och Londongirl!

Anonym sa...

Hej Smulan!

Det är ett knippe finfina påskfoton det där - och himlen är ju så svidande, vidunderligt blå! Så läckert och så vackert!

Fiskgjusen är en magnefik fågel att betrakta i en kikare och många roliga naturupplevelser kan bjudas omkring ett fiskgjusbo, bara deras kontaktläte, den genomträngande visslingen är fascinerande att uppleva.
Dessutom är inlandshäckande gjusar i Norrland någonting relativt ovanligt.
Jag kan tänka mig att skafferiet Karvsjön nyttjas flitigt, gjusar älskar regnbågar som är lättfångade då de ofta simmar ytnära på insektsjakt - och är så "matiga"!

Boet i torrakans topp i förstoring med silvergrenarnas vindlande spretande i silhuett mot intensivt vårblå himmel är svindlande skön estetik - naturens eget oöverträffade konstverk!
Mäktigt!!

Från den 18 maj och framöver hade jag trevliga upplevelser vid gjusarnas bo men de är störningskänsliga - kikare och minimum 5-600 meter!
Vet inte riktigt när de anländer men det brukar vara förbluffande tidigt, oftast ligger isarna ännu - kanske till Storsjön omkring första maj??
Hanen alltid några dagar före honan. De reser alltså inte tillsammans från Västafrika. Det vore ju en dröm att se det där första mötet över Storsjön, om det är någon synbar glädje i återseendet. Sedan börjar vardagsslitet: reparera boet, se till så att ett par ägg hamnar i det och massor av fiskar gärna regnbågar från Karvsjön till ständigt hungriga, gallskrikande gjushuvuden. Ack ja - sådant är det - livet...

Ser i mitt anteckningblock från 1994 en rad om en underligt rödmålad sten ute i sjön?

Jättekul Smulan. Tack!

Anita sa...

Tack, ett varmt tack Thord för all denna information om fiskgjusen! Så intressant. Jag ska verkligen hålla utkik i vår om jag kan få syn på fiskgjusen i boet. Jag borde se boet med kikare från Långnäsets udde? Jag hoppas kunna ge rapporter i bloggen!

Den "röda" stenen känner jag inte till Thord. Det får jag hålla utkik efter till sommaren.

Tyvärr är jag inte nöjd med min digitalkamera, så jag funderar på att köpa en ny. Jag vill satsa på en bra kamera eftersom jag gärna vill börja fota mera.

Många påskhälsningar från Smulan