Johan "Johan i kroken" Gustafsson och hans hustru Josefina, dottern Essy och Josefinas far Erik Westin. |
När jag var liten fanns en ganska snäv kurva i Lidgatu efter den gamla vägen till Sollefteå. Mitt i kurvan stod en liten röd stuga alldeles invid vägen. Jag minns att det sas att där bodde "Johan i kroken". Jag har inget minne av familjen som bodde i stugan, men uttrycket "Johan i kroken" fastnade i minnet. För en tid sedan fann jag en bild på Johan "Johan i kroken" Gustafsson (1891-1960), hans hustru Josefina (1891-1982), Josefinas far Erik Westin och yngsta dottern Essy invid huset "i kroken" i Lidgatu.
Ett gammalt kort av "Johan i krokens" hustru Märta Josefina Westin som barn. Det är Josefinas barnbarn Erik som varit så vänlig och skickat mig kortet, och han berättar att Josefina är hans mormor. De övriga på fotot är Josefinas syskon Petrus och Eufemia och föräldrarna Erik Westin (1864-1955) och Kristina Andrietta Persdotter (1858-1944)
6 kommentarer:
Hej Smulan,
Även för mig låter "Johan i kroken" välbekant men inte heller jag har något minne varken av själva "kroken" eller familjen.
PS: Jag har faktiskt antavlan du efterlyser på AF, men det är så oerhört många sidor att scanna och det skulle bli stora och tunga filen att skicka.
Dessutom är många blad fulla av mina egna anteckningar. Men du kan kika på alfnilsson.nu. (en klasskamrat till mig).
Sök på "Hela databasen i högerspalten, sedan på efternamn och klicka på Abrahamsson Molin bland efternamnen. Lycka till!
Hej Karin!
Jag har fatiskt haft kontakt med Alf Nilsson för en tid sedan. Vilken gedigen databas han har! Jag är imponerad av hans arbete. Jag ska titta lite närmare på hans databas.
Jag håller på att titta lite på Axel Engblom - minns du honom? Fick veta att han har anor på mödernet till Pelle Molin, därför skulle det vara kul att tilla lite P.M. antavla.
Tyvärr blir jag utan dator ett par dar. Den ska in på reparation ikväll. Suck....
Ha det gott!
Anita
Fina gamla foton du visar! Och berättar historien om.
Det slår mig att så vanligt det är att man har hästen ( eller hästarna) med på gruppfoton som togs utomhus. Hästen var en sorts statussymbol en gång i tiden, förstår jag.
Som bilen blev senare på 1900-talet - den fick ju också finnas med på foton -"titta vi har råd med bil"
Hej Inkan!
Ja, hästen var viktig och värdefull har jag förstått. Och alla hade nog inte råd med den "statussymbolen"...
Hej
Jag noterade också hästen på din bild, och då framförallt för att det såg ut att vara en så väldigt välskött, välmående och vacker häst. För det tror jag inte var helt vanligt på den gamla bondetiden.
Är jag fördomsfull nu? Tycker hästen ser fantastisk ut.
Hej från Evy
Det är märkligt hur man minns sin barndom. Mina minnen är också att när jag åksjuk fick följa med till Sollefteå kom vi till kurvan du skriver om och då fastnade också pappas kommentar "där bor Johanikroken". Var det var på gamla vägen visste jag inte och blir glad när jag läser vad du skriver. Med andra ord inte så långt hemifrån om jag bodde i Näsåker. TAck för hjälpen att få in mitt minne i ett större sammanhang. Glad
Skicka en kommentar