onsdag 20 februari 2008

Vilken historielektion!

Vilken fantastisk historielektion dessa gymnasie-elever får:

http://allehanda.se/avdelning/solleftea/21577

5 kommentarer:

Inkan sa...

Vilken kul idé att låta eleverna få en sådan lektion. Praktisk historia -där människorna är i centrum. Kul!

thord wiman sa...

Snälla smulan...
Skriv inte s k i d t u r från Fängsjö till berget Nävernäsan!
Jag skriver ärligt ordet "avundsjuk". Jag blir det!
Denna "vinter" har inte varit, icke existerat, icke varit en årstid.
Härmed efterlyser jag årstiden vinter!
Skidorna kvar i källarförrådet, första gången på tjugofem år. "Ur led är tiden" Shakespear. Hamlet, tror jag.
Njuter istället av dina finfina vinterbilder. Känner allt igen brandtornet på nävernäsan, återseendets sötma efter femton år.
Fyndigt och finurligt namn på ett berg. Djupt i dåtid kanske berget och dess omgivningar en gång var en ren lövskogsbiotop - då, när klimatet var betydligt mildare - mest björk! Jag kan riktigt se de åldersstigna bjässarna där uppe med hängande stora sjok av lossnat näver kastande i vinden - och vad är väl ett berg om inte jordens näsa?
Då vet vi det: Ångermanland och ännu mera Omsjöbygden är beläget på jordens framsida - mitt i jordklotets kosmiska ansikte!

Tänk att i klart väder kunna spana ända bort till Hallstaberget i Sollefteå och kanske ytterligare två kilometer söderut, bortanför Jan Gullik uppe på Lidberget vid Väster Spannsjön för där står nävernäsans syster också hon ett grannt brandtorn med en fönsteromgärdad topp-bod att kunna krypa in i.
Från denna upphöjda plattform spanade jag under några år mest en nästipp upp - ut i oändlighetens stjärnklara natt.
Det var som i den brittiske poeten och kosmiske medborgaren Ralph Hodgsons poesi:

" I stood upon the silent hill
and stared into the sky until
my eyes were blind with star and still
I stared into the sky"

Jo smulan, finfina bilder (och historik!) från Mobodarna. Fascinerande läsning om Carl Fängström, brandvakten som bodde i den lilla stugan på nävernäsan med Björnberget tätt intill. Jag är övertygad om att Carl och Nalle var varandras respektfulla kompisar.
Känner igen namnen PL och NS. Träffade bägge två på hembygdsgården "Ådalsbyn" i Sollefteå. Jag var vaktmästare där säsongerna 1998-01.

Oj - du bor härligt däruppe granne med den ostrunda Karvsjön och inte så långt från Storsjön heller - dit åkte jag ofta och vandrade, strövade - även på skidor. Såg mitt livs första lappuggla - ja, två faktiskt samtidigt.
Tack för att du har en sådan fin blogg!!
Hälsningar från thord

Smulan sa...

Inkan! Tänk om man fått en sån historielektion i skolan! Waldorfskolans pedagogik verkar vara väldigt bra!

Thord! Tack för ditt intressanta inlägg!

Ja, vi har så fin vinter nu. Helt underbart fint. Scootrarna har också kommit fram. Men skidor är roligare....:)

Skidturen till Nävernäsan åktes på jättefina scooterspår, så det var inte tufft alls! Baara skönt i solen. Idag har jag gjort en tur till lill-Fängsjön- en tur på ca 7-8 km från Fängsjö.

Jag vet inte om vi menar "samma" Paul Lundin? Det fanns en namne i Sollefteå som också var hembygdsforskare, lustigt nog! Den P.L. jag menar bodde i Näsåker:
http://smulansblog.blogspot.com/2007/10/hembygdsforskaren-paul-lundin-1922-2003.html Vi var goda vänner, men han dog tyvärr för några år sedan. Jag har så mycket att tacka honom för. Han inspirerade mig så mycket.

Önskar dig allt gott! Smulan

Anonym sa...

Hej,

Jag var uppe vid Nävernäsan för ungefär 35 år sedan. På en höjd i närheten, kanske Furuberget, låg det ett omkullvält trätorn. Är det någon som vet något om detta?
Jag har sett liknande omkullvälta trätorn i Stockholmstrakten tex L13 på Lovön som var ett luftbevakningsanläggning och där stugan nu är en Scoutstuga.

Många hälsningar

Anders Johansson

Anita sa...

Hej Anders! Varken min man eller jag har hört talas om ett trätorn i de trakter du nämner. Hur högt tror du att det kunde varit? Kan det ha varit ett militärt torn?

Jag gissar att Sture S. i Tallnäset möjligen känt till detta, men det är ju för sent att fråga honom tyvärr. Jag ska höra mig för lite om detta. Hoppas återkomma!

Hälsningar!