tisdag 12 februari 2008

Spår i snön


En solig och vacker vinterdag.
Minus 7 grader kallt.

En lååång skidtur upp i bergen.
Tystnad.

Skidspår. Scooterspår.

Älgspår och rävspår.

Och så:
Färska lodjursspår i snön!


Uppdatering 13/1

Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk
for jag till den snötäckta ön.
Det vilda har inga ord.
De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll!
Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön.
Språk men inga ord.


Av Thomas Tranströmer

En underbar dikt. Tack Thord och Inkan!

13 kommentarer:

Ptr sa...

Härligt med att få se lodjursspår så nära in på knutarna! Läste för övrigt att ett lodjur rev ett rådjur några kilometer från centrum här för några dagar sedan och i samma område kördes en varg till döds för en del år sedan. Jag har sett kronhjort springa fritt där, vildsvinen går in i trägårdarna och pallar äpplen, mården söker sig ända in i staden, pilgrimsfalken har bott på gasklockan och uven häckar under transportbandet på ett grustag. Storstadens lockelse?

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=400894

Smulan sa...

Precis som björnen har lodjursstammen ökat (på gott och ont)här uppe. Jag har personligen inte sett lodjuret, men den är inte ovanlig numera. Det har väl ökat i hela landet, förstår jag? Då den till och med syns nära Göteborg...

Jag såg en mårdhund springa över vägen förra våren. Jag blev helt ställd; kunde först inte förstå vad för slags djur det var. Men jag förstod sedan att det var en mårdhund.

Anonym sa...

Hej Smulan

Det är nästa hädiskt att säga detta, men oooooooooo vad jag längtar efter en riktigt kall vit vinterdag. Här har gräset börja växa och vår gräsmatta har tuvor av snödroppar. I rabatterna blommar julrosen och påskliljorna är en dm höga. Nu kommer vårfåglarna och jag längtar fortfarande efter en vinterdag. Ur led är tiden.

Hej från Evy

Smulan sa...

Evy!
Jag förstår dig... Den här årstiden och sedan mars och april är absolut de finaste månaderna här uppe. Snö, sol, skidåkning och pimpelfiske är så underbart roligt och skönt. Jag vill inte vara utan den här årstiden. Speciellt nu när ljuset har återkommit....

Sedan kommer våren! :)

thord wiman sa...

Hejsan Smulan!
Ser fint ut! Jag saknar bra mycket det Ångermanländska landskapets vintermiljö, snörikets fantastiska möjligheter till skidåkning som jag väl tog vara på.
Speciellt de tre första veckorna i mars var särskilt magiska - ljusfloden som bara väller in...
Men även de klara, kalla nätterna omkring fullmånens kulmination på skidor långt ute i ensliga obygder med öronen inställda på ugglornas röster, de som mer än allt annat förkunnar att en ny tid är på väg att bryta in.
Dessa starka naturupplevelser tillhör mina innerligaste minnen....

"Spår i snön" leder ofelbart tanken vidare till Tranströmers diktade värld:

Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk
for jag till den snötäckta ön.
Det vilda har inga ord.
De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll!
Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön.
Språk men inga ord.
Thomas
Tranströmer
Det vilda torget, 1983.
Hälsningar från thord.

Smulan sa...

Thord! Du har en naturpoetisk ådra. Dina intryck av den norrländska vårvinternaturen är verkligen realistiska. Jag förstår att du kan sakna den.

Den vackra dikten av Tranströmer var ny för mig. Underbar dikt! Tack för att du skrev ner den!

Inkan sa...

å smulan - har du redan glömt att jag hade den på min gamla blogg? Även då tyckte du om den - och likaså Maria B i Oslo (som är kultur-journalist där) blev överförtjust så jag sände henne diktsamlingen "Det vilda torget" där dikten finns med. Dikten heter "Från mars-79"

Men så härligt med spår efter gaupa - du vet att gaupan är min favorit av de stora vilda. Såg ju den senast jag var i min hemby - där det finns en hel del i skogarna. Så vackra. Och exotiska. Som om de kom från en annan värld.

Anonym sa...

Åh, förlåt Inkan - men jag är så glömsk numera...

Jag tror jag lägger in dikten under inlägget. Den är så fin.

Tack snälla Thord och Inkan!

Smulan

ab sa...

Underbara bilder - vad jag saknar en riktig vinter!

Här i Stockholm är det i alla fall sol idag och lite, lite frost på marken. Jag ska gå ner på gården och klappa på frosten.

londongirl sa...

Den underbara dikten är så fin. Jag har stått och sett rådjurspår ute på vår lilla ö på vintern och tänkt på de där stroferna. (På vintrern går de över isen annars är ön alldeles för liten för såna besök)

En gång för några år sen så hade vi ett lodjur som gick omkring i våra trakter i skärgården och då såg vi spår av den. Har du sett något lodjur i verkligeheten någon gång på dina skidturer?

Smulan sa...

Londongirl! Nej, tyvärr har jag inte sett lodjuret. Ännu.

Men min granne fick besök förra sommaren...

http://smulansblog.blogspot.com/2007/06/jan-bertil-fr-ett-ovntat-besk.html

Trädgårdsmästarn sa...

Vi skidade över åkern och såg lodjursspår som gick tvärsöver, när vi kommit till granngården där min syster bor flög vårens första svan över stigen. Här såg vi förra månaden hjortspår. En räv huserar också här.

Anonym sa...

Jag har sett en lodjursmamma med två ungar på riktigt, vi kom cyklande och var ca två meter ifrån henne när jag märkte henne. Hon fräste ordentligt åt oss så jag blev rätt skraj. Vi cyklade bara vidare.