tisdag 20 november 2007

Risbränna / Rocksjö, JunseleRisbränna / Rocksjö är ett gammalt skogsnybygge som låg några mil norr om Junsele. Nybygget grundades i slutet av 1820-talet av nybyggaren Samuel Olofsson 1801-1887. En avvittring och skattläggning av nybygget genomfördes 1830-31, men blev fastställt först 1858. Granngården Rocksjö blev ett eget krono-nybygge och enligt avvittringsutslag från 1858 skattlagt med 40 frihetsår från året efter det att nybygget utstakats.

Det var fattiga nybyggare som kom till Risbränna. I sockenstämman 1833 kan man läsa att "Samuel Olofsson med fru och sex barn var utfattiga och befann sig i en ömkansvärd belägenhet, eftersom "björnen nedrifvit hans två kor, de enda som under sommaren skulle uppehålla lifvet uti åtta personer." Sockenstämman beslöt att samla till en ny ko till familjen och de fick också ett ekonomiskt bidrag. Samuel och hans hustru Cajsa Stina fick fjorton barn, varav sex dog som små, och då förstår man att försörjningsbördan var stor.

Under tiden som Samuel bröt mark på Risbränna kom fler familjer att bosätta sig i Risbränna under längre eller kortare tid. Från år 1885 benämns gården i Rocksjö som Risbränna, vilket gör att det efter 1885 är svårt att avgöra på vilken gård familjerna bodde. I 1890 års folkräkning bor 11 personer i Risbränna/Rocksjö.


Fotot: Min farfar och farmor Anders och Ada Berglund med deras tre äldsta barn, Anna, Olle och Axel. Rocksjö 1918


År 1889 bosatte sig Jonas Enok Wallinder f 1859 och hans hustru Eva Maria Mårtensdotter f 1865 i Rocksjö, och de bodde kvar där till 1913 när min farfar Anders Olof Berglund (1885-1950) och farmor Ada f. Nygren (1894-1955) flyttade dit som nygifta. Eva Maria Mårtendotter var för övrigt min farfars moster. I Rocksjö föddes farfars och farmors första sju barn mellan 1914 och 1925. En av dem var min pappa. Familjen flyttade till Gulsele 1925.

Landbonden Johan Eriksson Edström (1852-1913) och hans hustru Kajsa Helena (1854-1907) flyttade till Risbränna 1905 med sina två barn. Båda barnen Erik 1884-1971 och Anna "Risbränn-Anna" Edström (1883-1964) stannade kvar på gården efter föräldrarnas död, tillsammans med Annas son Sven, "Sven på Risbränna". "Sven på Risbränna" Edström (1911-1984) fortsatte att bo på Risbränna in på 1980-talet.

"Sven på Risbränna". Tack för fotot, Maria Danielsson!
 
Fotot: "Kalle Glader", Anna och Erik Edström bl.a.
"Braskastugan" Risbränna

När pappa var liten i början av tjugotalet bodde ibland en "luffare" hos Anna och Erik Edström som kallades "Kalle Glader". Pappa minns att "Kalle Glader" tog med honom på fisketurer. Pappa måste ha varit mycket liten, cirka tre-fyra år bara..

För några år sedan fick jag tillsammans med pappa tillfälle att besöka Risbränna/Rocksjö för första gången. Som de flesta gamla skogsnybyggen så var det mesta raserat. De flesta husen och ladugården var rivna/flyttade och bara resterna återstod. Ett uthus stod kvar som används som jaktstuga numera.

Tack och lov har jag fått några bilder av Göran Stenmark, som visar hur Risbränna gård och bryggstuga såg ut 1987. Uppgifterna ovan har jag dessutom tagit från en skrift som Göran skrivit om Risbränna och Rocksjö. Ett stort och varmt tack Göran!

Färgbilderna från Risbränna är tagna av Göran Stenmark


Uppdatering sept. 2013.  ROCKSJÖ

Jag har fått ett par bilder av husen i Rocksjö som min kusin Jan skickat till mig. Bilderna är från ca 1954-55. Gården i Rocksjö ägdes vid den tiden av en farbror till Jan och mig. TACK Jan! :)


13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Oooooooooooo vilka underbara bilder på Risbränna. Tänk vilken förlust att så vackra hus så underbart belägna, bara ska få försvinna. Jag vill bara gråta då jag tänker på det.

Hej från Evy

smulan sa...

Ja, jag känner samma sak, Evy. Jättefina hus och tråkigt att skogsbyar ska försvinna. Så mycket arbete och slit som lagts ner till ingen nytta.

smulan sa...

Glömde... ja visst är Görans bilder underbara! Jag är så glad att ha fått se dem. Jag har fått flera också än de här.

Erik sa...

Hej. Vet du nå mer om denna Kalle Glader? När min mamma och pappa skulle bygga huset sa de att det hade bott någon som hette Kalle Glader här. Och nu är jag väldigt nyfiken på om det kanske är samma. Det skulle vara väldigt roligt om du hörde av dig och berättade lite vad du visste. Min E-post är Erik_aberg92@hotmail.com

Tack!

smulan sa...

Erik:
Jag vet inte mera om "Kalle Glader" än det jag berättat här. Vilket egentligen är pappas minnen av "Kalle Glader"...

Eftersom "Kalle Glader" var någon typ av luffare så kan jag tänka mig att han bodde på flera ställen än på Risbränna. Men som jag förstod av pappa (pappa dog 2008) så bodde han ganska länge hos Anna Edström på Risbränna.

Vilket hus avser du när du skriver "mamma och pappa skulle bygga huset"? Huset på Risbränna? Rocksjö?

Skriv gärna ett privat mail till mig anita.omsjo@telia.com.

Anonym sa...

Men va roligt att läsa om alla gamla byar! Jag är född i Gulsele men min pappa kommer från Gultjäl. Jag kommer ihåg "Sven på Bränna" från när jag var liten. Han öppnade mittt första bankkonto med 50 kronor på. Snällare människa får man leta efter. Vi jagar fortfarande uppe på Risbränna med omnejd. Förresten har jag varit nostalgisk sedan jag var 14 så dt har inget med åldern att göra ;)

Anonym sa...

Men ursäkta mig, Maria heter jag ju förresten. För övrigt väldigt fina bilder. Kul att se hur det såg ut, hade nästan glömt det. Sven bodde delvis kvar på Risbränna ända in på 80-talet. Han hade en lägenhet i Junsele men var mest på Risbränna ändå dit han brukade cykla :)

Anita sa...

Hej Maria! Tack för dina trevliga kommentarer! Tyvärr fick jag inte tillfälle att träffa "Sven på Bränna", men min pappa mindes honom väl.

Du kanske har ett foto av "Sven i Bränna"?

Hälsningar Anita

Anonym sa...

Hej igen, Maria är tillbaka. Har nu äntligen fixat ett foto på Sven. Ska bara hitta en scanner så kan jag maila det till dig om du vill. Kan du skicka din mailadress? mvh Maria

Anita sa...

Hej Maria! Så roligt att du kommer ihåg detta inlägg!

Och tack för att du vill göra dig besvär att skicka mig ett kort av Sven.

Du får gärna berätta vem du är om du skriver till min mailadress:

anita.omsjo(at)telia.com

Allt gott! Anita

Anita sa...

TACK Maria för fotot! Allt gott till dig. / Anita

Maria Danielsson sa...

Hej igen. Har lite nya uppgifter ang Risbränna och Rocksjö. Tydligen låg Risbränna nere på Rocksjömon först men flyttades upp till Risbrännberget pga att grödorna frös sönder. Då flyttade vissa upp på berget och några bildade Rocksjö lite längre bort. Men du borde prata med far min. Han har forskat i det där. Stig Danielsson på Hälla. Hör av dig om du vill ha numret. Mvh Maria

Anita sa...

Maria, jag har tappar din mailadress. Kan du höra av dig igen? Min mail är anita.omsjo(at)telia.com