onsdag 21 november 2007

Avbrott...

Skyndar och skriver en rad innan nästa telefon- och internetavbrott....

Det pågår en stor ombyggnation av vägen mellan Näsåker och Omsjö just nu som beräknas vara klar nästa höst. Samtidigt med dessa arbeten pågår det arbeten med att sätta upp nya el-ledningar och ett nytt telefonnät. Alla aktörer arbetar samtidigt. Detta innebär stora problem för oss som bor efter den berörda vägen. Vägen till vår lilla skogsby är ofta inte farbar just nu på grund av stora vägmaskiner på vägen, tillfälliga grova stenbeläggningar som riskerar däckpunkteringar, vägsprängningar och uppgrävda vägdelar som orsakar långa stopp av väntan. Jag åker ofta omvägar nu för att undvika de problem som finns på vägen. Men allt detta är vi förberedda på. Vägverket har i god tid givit oss mycket god information via brev och flera vägmöten till oss berörda, vilket har känts mycket bra.

Arbetet med ett nytt elnät är också på gång. Snöfall, hårda vindar och trädras har orsakat många kabelbrott och ofta långa strömavbrott, något som förhoppningsvis ska bli bättre nu när elnätet dras efter vägnätet och inte i skogen.

När det gäller Telia är det andra bullar! Entreprenörerna som arbetar ute "på fältet" är jättebra - de gör så gott de kan med de telefonavbrott som ideligen uppstår under nuvarande arbeten. Men Telias information är mycket undermålig. Ringer man till de ansvariga för det här specifika arbetet så blir man ganska nonchalant bemött. De frågor och funderingar man har tas inte på allvar, och vid ett tillfälle fick jag ett underförstått hot om "att vi är inte skyldiga att tillhandahålla telefon i er by".

En ca 20 meter hög radiomast för fast telefoni är planerad, och den kommer inom kort att sättas upp några tiotal meter från vårt hus. Den ska möjliggöra en trådlös telefoni o c h det skulle innebära att vi skulle kunna få möjlighet till Adsl till en relativt ringa extrakostnad av kompletterande utrustning på vår lokala telestation. O m bara Telia visade lite god vilja och service till sina kunder.....

Men Telia säger nej, nej nej. Vi får inte Adsl - vi är för få abonnenter och därför är vi inte lönsamma för Telia. Monopolet Telia har talat.

Kommunens IT-ansvarige, Mikael N., försöker på alla sätt hjälpa oss med att komma till tals med Telia. Men han börjar också att ge upp hoppet om en lösning. Telia ser oss fåtal abonnenter i byn som olönsamma.


Förresten! Eldistrubitören ersätter sina kunder automatiskt om el-avbrottet varar mer än 24 timmar (tror jag det är) Vad säger Telia om att ersätta sina abonnenter för många och långa avbrott?

Som en liten vänlig gest bara...

Men det är nog alldeles för mycket begärt.Uppdatering:

Om Sollefteå kommuns bredbandssatsning står här.

TeliaSonera har i samarbete med Sollefteå kommun byggt ut ADSL på många orter i kommunen. Den 6/11 2007 blev det klart att Gideåberg, Gulsele och Röån skulle få bredband via ADSL. Grattis!!

Tyvärr räckte inte pengarna till alla orter i kommunen den här gången. Men chansen att få Adsl till så små orter som Omsjö är ändå mycket liten om inte Telia ändrar synen på lönsamhet. Och det kommer de inte att göra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Vad jag förstått så kan inte Telia säga nej om något annat bolag vill sälja internet till er. En växel hos Telia och ni är i hamn. Vi har numera Tele2 som leverantör efter att Telia haft ensamrätt på ledningarna. Och enligt riksdagsbeslut för ett antal år sedan så ska HELA landet ha bredband inom ett visst antal år, så ge inte upp.

Hej från Evy

smulan sa...

Det är Telia som är entreprenörer och ansvarig för det nya telenätet till Omsjö, och Telia som införskaffar den utrustning som måste till för att Adsl ska kunna kopplas in. Därefter kan man säkert välja det bolag man önskar.
Det är med Telia kommunen förhandlar när det gäller bredband också.

Omsjö/Jansjö är en av de fåtal "vita" platser i Sverige som inte har - och troligtvis inte kommer att få - Adsl, har jag fått veta.