Hällåskvarnen |
Från den gamla finnbyn Hällås i Resele, som jag skrev om nedan så kan jag visa två gamla foton. Det övre fotot har Stig skickat till mig. Det visar det västra torpet på Hällås. Det undre kortet av kvarnen i Hällås har jag hittat i Länsmuseéts bilddatabas. Den gamla kvarnen är numera flyttad till Hembygdsgården i Resele.
Det känns lite märkligt att se dessa foton av en levande by - idag är gårdarna är borta och byn är i stort sett igenvuxen av skog. Hällås är en av många skogsbyar som idag ligger öde och bara några husgrunder och stenrösen vittnar om att människor en gång har levt och arbetat där. De finnar som en gång kom till Hällås på 1600-talet var s.k. svedjefinnar. Det innebar att de brände skog och kunde på så sätt få odlingsbar mark att bruka.
I boken "Det skogsfinska kulturarvet" av Finnsam (2001) kan man läsa att Hällås var den enda finnbyn som anlades i Resele vid den här tiden. Något tidigare - i slutet av 1500-talet - hade andra finnar bosatt sig på en plats som hette, och fortfarande heter, Omsjö, i närliggande Lidens socken. (Numera Ådals-Liden)
Omsjö by finns kvar och "lever" än idag. Det vet jag säkert, för där bor jag :)
8 kommentarer:
Mycket roligt att få läsa mer om Hällås. Resele HBF har på sin hemsida
lite mer uppgifter/skrönor om hällåsfinnen.Skvaltkvarnen är i bruk och det malas och säljs mjöl så fort det finns vatten under sommaren. Besök gärna www.sollefteabygder.com och titta in under vår bygd/historia.
Så fort det blir vår kommer jag att besöka Hällås efter dina och Stigs inspirerande bilder
Harriet
Tack Harriet för länken om Hällåsfinnen! Jag kom inte ihåg den berättelsen, fast jag läst den. :)Lägger nog in länken i bloggen, och ska visa den för Stig som hålle rpå att samla material och befolkningen på Hällås. Har du mer Harriet så skicka till Harriet!
Länk om Hällåsfinnen:
http://www.sollefteabygder.com/resele/pages/opage.asp?p=4&c=1&o=78
Jag hade fått en kopia av Paul Lundin på lagfarten på Hällås 1638, som Stig och jag idag har skrivit av och tolkat. Kul!
Kanske Stig följer dig till Hällås Harriet? Han har mycket att berätta.
Vi har lite mera material på hembygdsgården. Jag ska kopiera och sända till dig. Just nu flyttar vi om i vårt släktforskningsrum på hembygdsgården. Jag vet var papper finns så du ska få våra uppgifter så snart älgjakten lugnar sig:) Jag ska kontakta Stig för han är alldeles säkert intressant för oss hembygdsforskare och andra intresserade Reselebor.
Harriet
Vad förskräckligt mycket skrivfel det blev i mitt förra inlägg! :)Ursäkta!
Jag ser fram emot att fortsätta följa Hällås historia!
Hej!
Jag gillar din blogg, har läst senaste inlägg och jag måste läsa mer. Vilka fina bilder...både gamla och nya. Jag blev helt klart intresserad att läsa mer. Roligt att hitta fler som skriver om Ångermanland och det är också kul att du använder dig av blogg att presentera ditt material, det blir lättläst och överskådligt.
Tack Helena!
Ja, det blev en bra mix att ha en hemsida om släktforskning och bloggen för att skriva om övrig bygdehistoria och gamla kort. Som du också gör på din fina blog!
Hälsningar Anita
Verkligen historia: en by som försvunnit. Fantastiskt och även lite sorgligt att se och tänka över. De som röjde och byggde hade ju också drömmar. Om framtiden och det goda livet som jordbruk och skogskötsel skulle ge dem.
Om femtio år är det nog många fler byar som gått hädan. Med tomma hus som förfaller och åktar som växer igen.
Du har fått till en så bra blandning på bloggen!
Kram
Tack Inkan!
Ja, det här att skogsbyar försvinner är tråkigt. Att människors möda att bygga upp inte kan bevaras. Ur historisk synvinkel också - vem minns och vet om 100 år att det funnits en by i skogen?
Jag blir glad för alla som på olika sätt försöker bevara berättelser och historien för framtiden.
Skicka en kommentar