Del 1 finns här.
Mikael Planting Bergloos första hustru hette Armika Skeckta (1665-1723). Hon var även min morfars morfars mormors farmor...... Armikas föräldrar var Börje Månsson (1623-1670) adlad Skeckta 1661 och hans hustru Katarina Norfelt (1625 - död efter 1721). Börje Månsson Skeckta avled visserligen på Frösö i Jämtland, men hans hemort verkar ha varit Vängsjöberg i Gottröra utanför Norrtälje, den plats där hustrun Katarina var född. (Katarina Norfelts föräldrar var riksdagsmannen Israel Johannes Noraeus (1606-1677) adlad Norfelt 1653 och hans hustru Armika Albertsdotter Sittman 1606(?)-1646). Börje och Katarina Månsson Skeckta fick fem barn varav Armika var född som nummer två.
För många år sedan åkte jag och mina föräldrar på en utflykt till Gottröra för att se den plats som jag och min mamma har en del av våra rötter. Pappa gav mamma och mig lite ironiska kommentarer när vi - kanske främst jag - ville se kyrkan där Börje Månsson Skeckta och Katarina Norfelt ligger begravda under koret i kyrkan. Kommentarer jag tog med ro.... :) De adliga namnen är trots allt för mig bara namn i släkttavlan - jag anser att många adlades på den tiden för förtjänster, som med mina och vår tids värderingar, var av mycket tveksamma skäl.
Nåväl, när Börje Månsson Skeckta hade avlidit 1670 och blivit begravd i det kyrkliga koret i Gottröra kyrka skänkte hustrun Katarina Norfelt två stora ljuskronor och ett huvudbanér till kyrkan för att hedra sin make. Huvudbanéret brann tyvärr upp 1930 i samband med en renovering, men ljuskronorna finns kvar. På Upplandsmuseét finns ett stort antependium (altartäcke) av röd sammet med guld och silverbroderier från 1678 som också är skänkt av Katarina Norfelt.
Gottröra kyrka är för övrigt en mycket fin och gammal stenkyrka med ursprung från 1100-talet. Under 1670-talet byggdes under koret ett gravvalv för herrarna till Vängsjöberg. Den förste som gravsattes i gravvalvet var överste Börje Månsson Skeckta, fadern till Armika.
Gottröra kyrka. Foto: Mona Skeckta
Fortsättning följer här.
20 kommentarer:
Hej Smulan,
mycket roligt att du tagit upp släkten Planting Bergloo i din blogg. Anna Maria Planting Bergloo, född 1690-01-02 i Eltnäset Berg, gifter sig 1714-08 med Löjtnanten Åke Ulfsparre af Broxwik, född 1691-02-14 i Lassbyn, Brunflo. Anna Maria var dotter till generalmajoren vid Jämtlands dragonregemente Mikael Planting Bergloo (1650-1729) och Armika Skeckta (1665-1723) Åke Ulfsparre var 1729 bosatt vid löjtnantsbostället i Bispgården. Men någonstans har jag läst att han fick lov att rymma till Norge i samband med något krig. Det är en väldigt spännande släkt att forska kring. Jag har inte som dig rakt nedstigande anor, men anorna finns. Jag återkommer gärna med mera kommentarer kring denna fantastiska släkt. Jag nöjer mig med detta så länge, eftersom det fanns kopllingar till Bispgården och släkten Ulfsparre. Tilläggas kan att Åke Köpte 1727-12-15 Näset nr 3 i Ragunda för 52 daler silvermynt.
Mvh Martin B
Hej Martin!
Det är samme Mikael Planting Bergloo vi avser. Jag ser att du har födelseåret 1650, vilket är den uppgift som finns i Elgenstierna (eller rättare sagt står det 1650-talet) Någonstans har jag fått uppgiften att M.P.B var född 1661 i Stockholm, men tyvärr saknar jag källa till denna uppgift.
Tack för de kompletterande uppgifter du har om M.P.B:s dotter Anna Maria! Är det där du har din anknytning?
Hälsningar Smulan
Smulan,
det finns kopplingar till mina anor på många sätt. Den jag kan komma på för ögonblicket är genom Magdalena Åmann (1733-1791) som var gift med Alexander Magnus Planting Bergloo (1727-1774. Magdalena var dotter till Nikolaus Jacobi Åmann ((1693-1739) och Magdalena Hofverberg (1697-1773. Nikolaus var min fmffmmmf
Mvh Martin B
Det är intressant att ta del av gammal historia - och som du påpekar adeln finns mycket väl dokumenterad - de skrev ju även mycket själva och nästan allt sparades.
Jag har ju t o m kopior av brev som min släkt Blomensköld skrivit (Min anfader på både fars & mors sida var militär som adlades för framgångar och mod i krig ( hemskt men sant)
Men även "vanligt" folk finns det att läsa en hel del om ifall de var brottslingar och dömda! Domstolsprotokoll ger mycken information berättade min syster som gått igenom en del i sitt jobb på RA.
Planting-Berglo är en jättesläkt. Deras militärbostäder etc finns oftast kvar. Åtminstone i Berg som på Eltnäset eller i Galhammar och i Hovermo.
Som du skriver Inkan, så kan man ibland hitta en del skrivet på "vanliga människor" - om man har tur - i domstolsprotokoll och även ibland från kyrko- och sockenstämmor, om någon gjort något brottsligt eller misskött sig. Men de allra flesta namn i min släkttavla har inga notiser alls - i synnerhet inte kvinnorna....
Martin!
Alexander Magnus f 1727 är son till Carl Planting Bergloo f 1694 som i sin tur är son till Mikael Planting Bergloo. Eller hur?
Smulan,
Alexander Magnus är son till Carl Planting Bergloo, (1694-1744) och Hedvig Magdalena Hammarskjöld (1693-1764). Carl är son till Mikael.
Har du tillgång till Elgestierna? Läs gärna mitt månadsbrev för september. Jag skrev precis klart detta och det handlar bl.a om fyrlingsfödslar på 1700 och 1800-talet.
Lev gott, Martin
Martin! Yes, jag tog uppgifterna ur Elgenstierna....:)
Martin igen!
Tillägg: jag hittar inte ditt senaste månadsbrev...?
Smulan,
det har blivit något försenat. Jag ligger efter med mitt skrivande p.g.a att jag varit ute och rest, bl.a till Paris. Men september och oktober kommer nu i snabb takt.
Mvh Martin B
OK, Martin!
Jag lägger ut länken till Bispgårdens hemsida med ditt månadsbrev!
http://www.bispgarden.com/
Hälsningar Anita
Smulan,
nu finns mitt månadsbrev på min sida inlagt.
Mvh Martin B
Hej igen Martin!
Eftersom jag inte kunde kommentera ditt månadsbrev "på plats" så gör jag det här....
Jag tror/är säker på att fyrlingfödslar var lika vanligt/ovanligt på 1700-talet som det är idag. Skillnaden är att det var ett ytterst fåtal av barnen som överlevde efter födseln på den tiden. Idag finns så stora möjligheter att klara för tidigt födda (vilket de nästan alltid är när de är så många) men på 1700-talet dog de.
Själv har jag inte träffat på någon fyrlingfödsel i arkiven, men de finns säkert! Mycket sällan...:)
Paris, ja... En underbar stad, där jag själv bodde under lång tid i min ungdom.
Glöm inte att besöka
"Shakespeare and Company" 12 Rue de l`Odéon i Paris. Ett undebart gammalt antikvariat som är oerhört fascinerande.
Lycka till!
Smulan,
Catharina Norfelt var också av adlig börd. Hennes far Israel Johannis Noraeus född 1606 i Ångermanland blev adlad till Norfelt 1653-08-05. Han slöt själv sin ättgren eftersom han inte fick några söner. Däremot hade han en styson Jakob Bohm som adlades samtidigt med honom. Jakob blev burggreve i Göteborg. Israel dog 1677-06 och hans epitafium uppsattes i Ljungby kyrka.
Där har du en ytterligare kyrka att besöka. Jag förmodar att Israel är född i Nora socken, Ångermanland. Hans far är troligtvis Johannes Laurentii född 1570 i Nora (Y) samt kyrkoherde därstädes. Han dog 1609, tre år efter Israels födelse.
Mvh Martin B
Helt riktigt Martin. Jag nämnde lite om detta i första stycket. Ätten Norfelt dog ut 1677. Israel Johannes Noraeus är född i Nora (Y), där hans far var kyrkoherde.
Israels mor Karin Olofsdotter dog f.ö. i Resele 1646. Hennes födelseår och födelseort saknar jag. Har du det?
Det finns några personer idag med namnet Planting-Bergloo. Jag trodde släkten var utdöd. Vet du något om namnet återtagits?
Anonym: Enligt siten "Hur många heter..?" så finns det ingen som heter Planting Bergloo i Sverige idag. Däremot finns det 54 personer som heter Planting.
Hej Smulan,
Karin Olofsdotter är född i Brunflo (Z)omkr. 1580 och var gift två gånger.
7. Hans Larsson (Johannes Laurentii) (1593-1609), underskref
Upsala mötes beslut 1593 samt Söderköpings riksdags beslut 22 okt.
1595 ss. khde här. Hertig Carl gaf vid sin resa genom socknen 1602 order
åt fogden Nils Bengtsson att lämna en fattig socknebo Håkan Nilsson i
Ramsta 1 t:a spl, som khden å dennes vägnar kvitterade. Han ägde
hemmanet Ry, 13 säl. i Nora och 6 säl. i Fanskog, det senare tydligen
detsamma, som khden O. Bure innehaft, och fick uppbära den för khden i
Nora af hertig Carl 13 juni 1599 ånyo beviljade vederlagsspanmålen för
Skogs kyrkobol. År 1609 sättes allenast hans sigill under socknelängderna,
hvarför han förmodligen då är död.¹
G. m. Karin Olofsdotter, som gifte om sig med kapellanen här, sedermera
khden i Resele Erik Michaelis.
Barnen, som kallade sig Noræus: Olof Hansson Noræus ägde jord i Lungvik,
d. före 1647; Erik Johannis N., stud. i Upsala 1621, disp. under prof. J.
Chesnecopherus De stellis 1625; Laurentius Johannis N., kapellan härst., sedan
khde i Sollefteå, d. 1669; Israel Joh. N., fil. mag., burggrefve i Göteborg, adlad
Norfelt, d. 1667; Margareta Hansdotter g. m. khden mag. Seger Nenzelius i Stora
Tuna, Dalarne; Elisabeth Hansdotter, g. m. landtingsmannen Christopher Hansson
i Helgum, Säbrå, i hans 2:dra gifte; han var son till Säbrå-khden; Gertrud,
g. m. Sakris Abrahamsson.
Mvh,
Janne
Hej!
På Livrustkammaren Stockholms slott finns en kringshjälm som tillhört Börje Månsson Skeckta. Den fanns från början i Gottröra kyrka, hittades i ett uthus och var då full med tjära. Jag har själv varit på Livrustkammaren och hållit i hjälmen.
Antependiet finns numera på Historiska museets textilkammare, har även varit och tittat samt fått ett foto.
Hälsn
Lennart Näslund
Hej!
I mitt släktträd finns Mikael och Armika som direkta anfader och anmoder till min morfars mamma Anna Alma Emilia Karlsdotter. Jag vet inte riktigt vad det betyder men där finns dom i alla fall.
Skicka en kommentar