tisdag 23 oktober 2007

Familjen Planting-Bergloo (del 1)

Jag blev mycket överraskad när jag hittade adliga anor i min släkt. De flesta anor i min familj - i generationer - var torpare, nybyggare och bönder. Det är det vanligaste när man som jag, har de flesta av sina rötter i den norrländska myllan. Jag hade ställt en enkel fråga i Anbytarforum (släktforskarnas debattforum) om min morfars morfars föräldrar, när jag fick ett svar som tydde på att fadern hade rötter till den adliga släkten Planting Bergloo från 1600-talet. Jag fann det mycket intressant men ställde mig ändå lite tvivlande. Jag hade aldrig hört talats om denna adliga familjära passus i min familj och trodde att det var ett misstag, tills jag själv kunde konstatera att en gren av mina förfäder kom ur den adliga familjen Planting-Bergloo från 1600-talet. En oerhört intressant och spännande tid följde i min släktforskning då jag sökte och plöjde igenom allt det material jag kunde hitta om denna adliga familj.

Det är väldigt tacksamt att hitta adliga anor bland sina rötter, för det finns i allmänhet mycket nedskrivet och dokumenterat om adliga familjer. (Det är tvärt emot när det gäller "vanliga dödliga"; där man får vara glad om man man får ett namn och i bästa fall en kommentar i husförhörslängden om kunskaperna i katekesen eller "till levnadssättet ärlig", "låghalt" eller dylikt.) I Gustaf Elgenstiernas adelskalender hittade jag massor av Planting- ättlingar, och så småningom fick jag kontakt med några av de många sentida ättlingar som släktforskat på denna stora familj. Jag hittade levnadsbeskrivningar, böcker och gamla foton. Internet är för detta ändamål ett underbart kontaktnät för släktforskare.

Släkten Planting (adlad Bergloo) bestod på 1600-talet av ett flertal familjer, där stamfadern anses vara Johan Planting född på 1580-talet i Böhmen i Tyskland. Han kom till Sverige nån gång i början 1600-talet. Den Planting-familj där jag har mina rötter härstammar från Mikael Planting Bergloo (1661-1729) son till Johan Planting d.y. (1630-1688). Mikael Planting adlades Bergloo 1682 för sina krigiska förtjänster under Sveriges stormaktskrig på ryska och polska slagfält. Mikael Planting Bergloo blev så småningom överste och chef för regementet i Jämtland och Härjedalen, och hade kommandot för hela försvaret vid den jämtländska gränsen.


Mikael Planting-Bergloo var gift två gånger. I sitt första äktenskap med Armika Skeckta (1665-1723) fick han 14 barn. Armika Skeckta kom från den adliga familjen Skeckta. Det andra äktenskapet med kusinen Katarina Sofia Gyllenbåga (1676-1740) blev barnlöst. Mikael Planting-Bergloo dog 1729 och ligger begravd i Tolfta kyrka Tierp.

Fortsättning följer här.Mikael Planting-Bergloos farbror Anders Planting-Bergloo (1619-1682) Tavlan hänger på Karlbergs slott i Stockholm.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

En liten anmärkning i all vänlighet. Är du säker på att det är ett foto som hänger på Karlbergs slott? :-D

Jag förmodar att det är en olja som alla andra avbildningar från den tiden. Häftigt att läsa din historia i alla fall. Ser fram emot fortsättningen med spänning. Jag önskar jag hade energi att forska i min släkt också. På pappas sida alltså, för där vet ingen någonting.

Ha en fin dag önskar dig Evy

smulan sa...

Evy!
Ursäkta! Givetvis är det en tavla - och inte ett foto! - som hänger på Karlbergs slott! Jag har själv inte sett den, men jag vet andra som har.

Nu är det ändrat!

Kram Anita

Ove Renger sa...

Hej!
Vill bara tala om att jag har en enda Planting Bergloo i min släktbas! Magdalena Elisabet *18020105
//Ove

smulan sa...

Hej Ove!
Denna Magdalena Elisabeth har jag inte. Troligtvis finns hon utanför mitt släktträd.

Hälsningar Anita

PS. Om man vill skriva utan inloggning - tryck på "anonym" nedan.

Ove Renger sa...

Jag skulle vara nyfiken på vem hennes far var. Det finns kopplingar i min egen släkt! Jag har matat in en del av Dina anor som går in i mina. Om jag får Din e-postadress så kan jag sända en antavla med Dig som proband så hamnar Du i den Adliga släkten Bure!
Min e-post är ove@renger.se

smulan sa...

Ove!
Nu har jag hittat Magdalena Elisabet född 7/1 1802 (enl. Elgenstierna)i Elgenstierna!

Hon är dotter till Axel Jonas P.B. 1767-1824 o.h.h Benedikta Elisabet Trafvenfelt 1781-1855. Axel Jonas var en sonson till Mikael P.B. och bror till Alexander P.B. (min ana)

Mail kommer!
Anita

Anonym sa...

shit jag heter planting i efter namm

Adele sa...

Hej
Var kommer Buresläkten in?
Alexander Planting är min ff mm mm far!

Adele Flodin

smulan sa...

Hej Adele!
Tyvärr är jag ingen Bure-forskare, så jag vet inte var dessa anor korsar varandra.
Hälsningar Smulan

Anonym sa...

Hej Smulan!
Jag har ett "släktträd" fr Planting-Berglo hemma (är hos goda vänner i Stockholm nu i helgen 2009-02-28) På något sätt har även jag mina rötter därifrån.
Intresserad av att ta del av detta? - hör av Dig!
Thomas.nygren@tonika.se

Marcus Westerlun d sa...

heej släkting :D

smulan sa...

Thomas! Berätta gärna var du kommer in i släkttavlan!
Hälsningar Smulan

Ove sa...

Har nu daterat upp filen med släkten Planting-Bergloo

Anonym sa...

Hej smulan,
Var precis inne och tittade på min släkt Plantig Berglo.
Jag har det också i mitt släktträd från Sikås, Strömsund. Jag har även döpt vår dotter till Armica.

Anonym sa...

Hej Smulan,

Fick precis reda på att Magdalena P-B f. 1802 är min släkting och hon är med i din blogg. Var kan jag få tag på hennes anfäder?

Mvh,

Mats

mats@gerlam.com

smulan sa...

Mats: Be att låna (s.k. fjärrlån, gissar jag) Elgenstiernas ättartavlor på biblioteket. I den finns hela den Plantingska ättetavlan. Lycka till!

Smulan

Ove sa...

Axel Jonas P-B *1767 +1824 Östra Ryd (AB) gm Benedikta Elisabet Trafvenfelt *1781 Hammarby (AB) +1855.
Vänligen, Ove

Emelie sa...

Hejsan,
vi har också ett släktträd med Planting-Bergloo-släkten och själv heter jag Arnika i andra namn efter Armika (det fanns tydligen tvetydigheter vad hon hette när jag fick namnet).
Mamma har släktforskat en del och vi har åkt på en resa och tittat på gamla hus där bl a Alexander (?) bodde... Är inte så insatt själv, men det är ganska spännande!
Fick kontakt med släktingar i USA via denna släktforskning.
Hör av dig om du vill ha kontakt /Emelie

Anonym sa...

Hej Smulan. Jag är också släkt med denna familj planting von bergloo. Undrar hur många som är det? MVH Stefan Sunebäck. Kan man byta till detta efternamn om man vill?Bara undrar.Kram.