lördag 4 augusti 2007

Åter från Skottland!

Greyfriars Bobby i Edinburgh

Jag är åter hemma efter en underbar resa i Skottland. Upplevelserna och intrycken är många och några av dem kommer förhoppningsvis att berättas på bloggen så småningom.

Skottland är ett otroligt vackert land med höga berg/fjäll i norr och mer vidsträckta hedar i söder. Vi har haft jättefint väder hela veckan och de fåtal regndroppar som föll den sista dagen kändes knappt. Det är märkliga regnskurar i Skottland - det är som korta förångade regndroppar, som knappt märks. Är det kustregn?

Vi reste runt med buss och tåg. Vi vågade inte hyra bil - vänstertrafiken kändes alltför krånglig för oss 60-åringar; även om vi båda har kört på den sidan vägen en gång i vår tidiga ungdom i Sverige. Vägkorsningarna såg livsfarliga ut! Hmmm....

Bed&breakfast - boende i Skottland är det bästa som finns! Vi bodde på ett flertal av dem under vår resa, och det var fantastikt fina och trevliga upplevelser i sig. Alla boenden var lite olika varandra i stil och känsla - bara frukosten var detsamma; i en riktig engelsk/skottisk frukost ingår korv, bacon, stekt ägg/äggröra och bönor. Ett par gånger fick vi även en skotsk specialité - haggis - som är en typ av korv gjord på fårmage (!) Min man, som vågade smaka, tyckte att det var jättegott! (Rättelse: "Haggis är en malen blanding av hjärta, lever och lungor som kokas i en fårmage"/Lillan)

Vi gjorde också ett par långa fotvandringar i de skotska bergen och naturen. Det var underbara naturupplevelser som gjorde gott för kropp och själ. Ljuvligt! Några bilder kommer så småningom - även om jag vid hemkomsten insett att kameran ofta fått ligga orörd i ryggsäcken. Jag njuter mer med ögonen än via kameralinsen....

Skotskan - eller den skotska dialekten av engelskan - vållade problem ibland! Det gällde att lyssna intensivt för att förstå det speciella uttal som många av skottarna har. Men det gick märkligt fort ändå att förstå den skotska dialekten, och skottarna är dessutom så vänliga och trevliga så de repeterar gärna om man inte har förstått.

I Edinburgh stannade vi ett par dagar. Det är en underbar vacker, gammal och historisk stad som föll mig mycket i smaken. Där kunde jag ha vandrat mycket längre i de gamla stadsdelarna och uppe på the castle, som ligger högt upp över staden på en slocknad vulkan. De flesta byggnaderna i the castle är från 1100-talet och dess historia är lång. Och från the castle har man en vidunderlig utsikt över staden!

I Edinburghs old town ligger Greyfriars kirk och där ligger "en hund begraven". Det är hunden Bobby som bodde vid sin husses grav från 1858 till 1872. Det är en underbar liten historia som jag inte kände till förrän min nätvän Lillan från Cornwall tipsade mig. Har någon inte hört historien om den trofasta lilla hunden Bobby så läs den här! Det är en rörande berättelse.


Det känns skönt - trots den underbara resan - att ha "landat" i vår lilla skogby igen. Augustidimmorna har redan kommit, men det är varmt och skönt. Igår var jag ut och plockade ett par liter hjortron. Men jag förstår att jag hade tur, för det är väldigt smått om skogens guld i år! Jag känner mig lite rik nu.....

Jag återkommer snart igen när tiden och inspirationen rinner till!
Allt gott!

7 kommentarer:

Inkan sa...

Jag förstår att du har njutit...och som du säger det är ögonen som är själens kamera. Det är lätt att glömma ta fram kameran -det har hänt mig många gånger uppe på fjällvandringar.


Och den där berättelsen om den trogna hunden - man blir berörd.

Jag hörde av min broder att det är mindre med hjortron i år - så det är guld värda. Min bror hade plockat tre liter den dagen men skulle längre upp i fjällen -han har sina ställen.

Anonym sa...

Jätteintressant inlägg Smulan! Och bilden på Bobby är taget från en vinkel som jag inte sett tidigare på något foto. Vad kul att du besÖkte Greyfriars!

Du undrar varfÖr regndropparna ångade. Jag är inte riktigt säker på vad du menar men kanske det handlade om s.k. , 'misty rain', alltså så fint att det ser ut som tunn rÖk/ånga?

Haggis har jag prÖvat på. Tyckte att det liknade pÖlsa ganska mycket.

Det bästa med B&Bs i England (eller Skottland) är absolut frukosten.:)

Lillan

smulan sa...

Inkan!
Jag har varit ute på hjortronmyren idag igen - "bara" drygt en halvliter blev det idag - men värt vartenda steg!
Jag har också hört att det är mera hjortron norröver. Lyckostar där...

Lillan!
Vi fick antagligen en stunds "misty rain" även i Inverness - det var precis som du beskriver det. Märkligt regn som jag inte sett förut. Även i Forth Williams kom detta "regn" - det enda kort av mig är i regnrock just där....

Hmmm... min man köpte en burk "haggis" med sig hem - han får nog äta upp den själv :)

Anonym sa...

Smulan, märkte just nu att du skrivit att haggis är kokt fårmage. Det är faktiskt inte riktigt. Haggis är en malen blanding av hjärta, lever och lungor som kokas i en fårmage.:)

Lillan

Anonym sa...

Hej Smulan
En liten undran: Hur länge var du egentligen i Skotland? Av din lilla berättelse kan man tro att du varit där en månad, så mycket som du hunnit med. verkar ha varit en underbar upplevelse.
Varma hälsningar från Evy

smulan sa...

Tack för rättelsen Lillan! Det verkar vara precis som svensk pölsa!

Vi fick veta av en B&B-värd att haggis äts med kålrötter och potatis. Vi kom bara inte på vad "neeps" var för grönsak då... Men nu vet jag!

Evy! Välkommen hem från Australien!! Berätta, berätta!!

Vi var i Skottland i 8 intensiva dagar. Vi var nog aktiva hela tiden - helt vår egen önskan. Middagen blev pauser, och en god öl och vin på puben ibland gjorde att vi sov som 17 på natten!

Kram Anita

Anonym sa...

Hej igen Smulan
Nu fick du mig att ta mig i kragen och skriva ihop en liten reseberättelse. Var inte lätt kan jag säga. Mail är på väg.

Hej igen från Evy