onsdag 23 maj 2007

En vårprimör - nässelsoppa

Den här tiden på året plockar jag gärna späda blad av nässlor och gör en nässelsoppa. Vi har massor av nässlor utanför vårt hus och att alldeles gratis skörda dessa vilda läckerheter känns så roligt. Igår var det premiärdags för nässelsoppan för oss. Man kan göra så mycket mera av nässlor också. Bland annat är det väldigt gott med fint hackade förvällda nässlor i en bröddeg. Det gör att brödet får en spännande trevlig grönprickig färg.


Så här gör jag min nässelsoppa:

Ca 2 liter små nässlor
Ca 1 ½ lite vatten
2 grönsaks-buljongtärningar
3 msk vetemjöl
lite hackad gräslök
en liten skvätt grädde eller mjölk

Skölj nässlorna väl i riktligt med kallt vatten. Ta bort grova stjälkar. Koka nässlorna i vatten under lock ca 10 minuter. Häll av vattnet men spara det till soppan. Hacka nässlorna fint. Smält smöret i en kastrull. Rör ned mjölet och späd med kokspadet i omgångar. Lägg i buljongtärningarna och låt soppan koka sakta i 5 minuter. Lägg därefter i nässelhacket och lite grädde eller mjölk. Smaka av med lite salt och peppar. Servera med gräslökshack och kokta ägghalvor i soppan. Underbart gott!

Flera tips på nässelrecept:

3 kommentarer:

Inkan sa...

Det var länge sedan... min mor gjorde en ganska god nässelsoppa som vi åt med ägg i. Men jag tror vi åt av den lite för ofta varje vår... Så själv har jag aldrig försökt mig på att koka.
Men den ska ju vara mycket nyttig -full av hälsosamt järn.

smulan sa...

Hoppas att du haft en skön dag,Inkan!

Ja, nässelsoppan är ju väldigt nyttig - både på järn och C-vitamin. Men i lagom dos, förstås...

Jag är ju lite barnsligt förtjust i "naturens skafferi" och försöker att plocka och använda det jag hittar. Det känns så naturligt - och nyttigt.
Snart är det dags för murklorna. Jag var ute igår och kollade men hittade inga. Troligtvis är det lite för tidigt ännu.

Evas blogg sa...

Mmmmm, gott! När jag hade mitt lilla bageri gjorde jag nässelbröd på våren, det var uppskattat.