tisdag 15 maj 2007

Samariaravinen på Kreta

Jag gjorde en fantastisk vandring i Samariaravinen på Kreta i förra veckan. Det blev en lång - ca 18 km - och krävande vandring på ca 6-7 timmar men det var absolut värt mödan. Samariravinen är en fantastiskt vacker ravin som sträcker sig från Omalos platån på 1200 m höjd hela vägen ned till byn Agia Roumeli vid havet. Efter ca 5 km vandring neråt i otroligt vacker natur kommer man ner i ravinen. På toppen av de högsta bergen fanns snö.

Bergväggarna sträcker sig lodrätt upp och längst ner i ravinen rinner en flod med helt klart och rent källvatten. Så underbart gott att dricka! Samariaravinen är numera en nationalpark och har en enorm vacker växtlighet. Det lär finnas ett sexiotal endemiska växter som bara finns i denna ravin på Kreta. Det finns en otrolig variation av fågelarter, och kri-kri getter som tyvärr höll sig gömda den dagen. Det blev en naturupplevelse utöver det vanliga till priset av rejält onda ben ett par dagar. Men vad gjorde det? Upplevelsen var värt vartenda steg.

På hemvägen åkte vi båt till byn Chora längs den vackra kretenska kusten, innan vi började den slingrande bussfärden på hisnande serpentinvägar tillbaka igen till Chania. Jag kände mig trött men mycket lycklig. Det hade varit en fantastisk, otrolig dag!6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Men oj så vackert! Var det svårt att gå? Jag tycker det är svårt när det är för brant. Men jag förstår din känsla, utifrån de vackra bilderna. Hade ni det fint, förutom vandringen?

smulan sa...

Hej Eva! Man ska inte ha dåliga knän när man går utför. Det var ganska tuff vandring eftersom det dessutom är fullt av rullsten. Man får se upp var man sätter fötterna! Bra skor är också ett måste. Jag blev rejält trött i benen, men upplevelsen var värt vartenda steg!
Efter vandringen var det bara aktuellt med sol, bad och god mat och dryck :) Vilket var underbart skönt det med!

Inkan sa...

Vilken upplevelse att få känna lite av det du upplevt. Dina foton sätter ju igång min fantasi och jag blev nästan orolig över att det skulle rasa ner sten från höjderna...
Jag förstår att det kändes i bena efterår - du hade väl inte bästa vandrarskorna med...Men vilken känsla efteråt av att ha gjort det!

Super!

Anonym sa...

Hej Smulan
Tillbaka i gamla svedala igen :-D
Vilka underbara bilder. Nu vet jag vart jag ska ta vägen om jag någon gång kommer till Kreta.
Mamma trodde att hon sett dig på en restaurang i sällskap med en kvinna och en man, men var inte säker.
Hej från Evy

smulan sa...

Hej Evy!
Samariaravinen var en underbar naturupplevelse. Jag tror att du skulle tycka det också Evy!

Jag gjorde ett försök att söka upp din mamma. Jag skickar ett privat mail!

Ps. Idag är det snöblandat regn i Omsjö.... Suck.

Anonym sa...

Åhåjaja. Den sommaren den sommaren. Ibland har den riktigt svårt att få fäste. Är bara blommor och fåglar som tror att det ÄR sommar :-D Själv går jag i vinterjacka så fort jag har något jobb ute....

Hälsar Evy