onsdag 11 april 2007

Vinden och solen

Vinden och solen diskuterade vem som var starkast. Plötsligt såg de en vandrare på vägen. - Se på honom där nere, sa solen, - den som först kan få honom att ta av sig kappan är den starkaste av oss. Vinden tog i och blåste allt hårdare, men det som hände var att vandraren drog kappan allt tätare omkring sig. Efter en stund gav vinden upp. Solen började då lysa milt och varmt ner på vandraren. Det dröjde inte länge förrän vandraren tog av sig kappan. Solen hade vunnit! (Fabel av filosofen Aisopos 620-560 f. Kr.)

Den här lilla berättelsen läste jag i min första läsebok i skolan, och jag har inte glömt den. Jag tänker på den ibland och tycker att fabeln har en väldigt fin sens moral. Tänkvärd.

I alla fall så vet jag bestämt att solen snart kommer att segra över vinden! Idag blåser det som sjutton igen där vi bor, men till helgen kommer solen och värmen säger meterologerna. Kanske går det att stoppa in vinterjackan i garderoben då? Jag hoppas verkligen det. Och snart, snart - kanske i helgen - tar jag min första cykeltur för i år till den stora bäcken. Där brukar den första lilla tussilagon visa sig så fort solen har värmt upp marken några dar.

Solen vinner - det är jag helt säker på!

- "The wind and the sun" - Tack Karin!


Uppdatering 14/4

Idag hittade jag vårens första tussilagon! Jag promenerade med pappa i det underbart varma vädret när jag upptäckte några gula, nästan självlysande, tussilagon i dikeskanten. Tänk att tussilagon kan vara så vackra! De är verkligen vårens första glädje....

13 kommentarer:

Evas blogg sa...

jag längtar också efter den första cykelturen! Här har taket på Mittuniversitetet blåst av idag!

smulan sa...

Eva!
Stormen har bedarrat. Solen och värmen är på väg. Snart åker cyklarna fram. Underbart!

Smulan

Anonym sa...

Nog blev helgen fin alltid. Här var det som sommar och är fortfarande, fast det ska ju komma kallare vindar under dagen har det sagts.

Tussilagon är vacker, lyser så gul. Här har vi massor med tussilago. Har aldrig sett så många någon gång. Det lyser gult överallt. Väldigt vackert. En bit bort, där jag brukar promenera med vovvarna så är det fullt av blåsippor och tussilago. Det strålar av blått och gult så man nästan ryser.

Ha det så gott Smulan.
Kram
Annki

Kinna sa...

Jag älskar den här historien med solen och vinden. =)

smulan sa...

Hej Annki!
Vi är liet "senfärdiga" här uppe, men jag väntar också på blåsippan nu! :) Allt gott!

Kinna! Ja, visst är det en underbar fabel! Jag minns än hur bilden med vinden och solen såg ut i läseboken. Tyvärr har jag inte läseboken kvar - tråkigt.

Inkan sa...

Smulan - Aisopos skrev ju också fabler om djuren, så underfundiga och kloka. 143 av dem kom på svenska 1975. Jag fick boken i julklapp en gång.
Det är underbara Brita af Geijerstam som översatt ( hon som översatte Nalle Puh så genialt.)

Här blommor nu vitsipporna så marken är vit på sina ställen.

smulan sa...

Inkan! Jag kände inte till Aisopos tidigare, men Brita af Geijerstam känner jag till! Nu ska jag genast låna hennes översättning av Aisopos fabler! Tack än en gång för dina fina tips!

Igår när jag var till Ö-vik kunde jag ana vitsippebackar i de snöfria skogarna, trots att jag vet att de inte finns här uppe... Men jag vet precis vad du ser, Inkan! Underbart är det.

Karin sa...

Det var nog i Folkskolans Läsebok (tryckt någon gång på 1940-talet) som du träffade på Aisopos, Smulan. Gröna böcker. Jag har kvar dom.

Från det ena till något helt annat.
Jag läste igår på en blog en rörande historia, skriven av en amerikanska, om hjortron. De bär som vi förhoppningsvis ska kunna plocka framöver och som vi nästan tar för givna.

Accidental hedonist
Läs gärna berättelsen. Den är smått rörande.

smulan sa...

En söt story, Karin! Ja, tänk vilken lycka att vi kan plocka dessa underbara bär nästan utanför husknuten! Jag blir lycklig bara jag tänker på det...

smulan sa...

Jag glömde... Tänk, att du har läseboken kvar! Och visst var den grön, det minns jag tydligt!

...tror du att du kan scanna av bilden av solen och vinden och skicka till mig....?

Smulan

Karin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin sa...

Smulan! Böckerna ligger i en låda någonstans just nu. Finns fabeln i "tredje klassens läsebok", då har jag inte den, bara 4e, 5e och 6e klass.

Precis som du har jag ett klart och tydligt synminne av solen och vinden. Det kan jag tyvärr inte posta. Men hittar jag boken och bilden kommer den med e-post.
Jag lovar.

smulan sa...

Karin! Tack! Tyvärr minns inte jag heller i vilken klass den här fabeln fanns. Bara att det var nån gång i småskolan.