onsdag 18 april 2007

Ett boktips

Jag har just läst ut en fantastisk bok skriven av en fantastisk kvinna. Boken heter "En fri röst" och är en självbiografi. Författarinnan heter Ayaan Hirsi Ali. Hon är född i Somalia, flydde till Holland för att undkomma ett påtvingat äktenskap, fick holländskt medborgaskap och valdes så småningom in som ledamot i det holländska parlamentet. När hennes vän regissören Theo van Gogh mördades på grund av den kortfilm - "Underkastelse - del 1" - som han tillsammans med Ayaan hade gjort om de islamska kvinnornas förtryck, blev även Ayaan utsatt för ett massivt dödshot. Ayaan blev mer eller mindre tvungen tvungen att flytta från Holland för att skydda sitt liv, och hon lever nu i USA. Ayaan Hirsi Alis radikala åsikter har gjort henne till en förgrundsfigur mot kvinnoförtrycket inom Islam.

Jag säger bara: läs den här boken! Jag är skakad av vad Ayann Hirsi Ali har upplevt och varit med om, men samtidigt känner jag mig upprymd och lycklig över hennes obändiga styrka och kraft att strida för sina radikala åsikter. En fantastiskt bra bok av en beundransvärd kvinna.

"Det här är historien om mitt liv. Det handlar om vad jag upplevt, vad jag har sett och varför jag tänker som jag gör. Det finns ett och annat jag vill klargöra, saker jag vill ställa till rätta, men jag vill också berätta för folk om en annan värld och om hur den verkligen är."

"Folk frågar mig om jag går och bär på en dödslängtan, eftersom jag säger de saker jag säger. Svaret är nej; jag vill gärna fortsätta leva. Men det finns saker som måste sägas, och ibland blir tystnaden orättvisans medbrottsling."
/ Ayaan Hirsi Ali

Dagens bok

2 kommentarer:

Inkan sa...

Å Tack för lästips!
Den boken ska jag läsa. Jag minns mordet på Theo van Gogh och att det skapade olika fronter mot varandra i Holland. Bl a för att han var homosexuell och där var det väl den kristna högern som var värst i attackerna -tror jag.
Det ska bli intressant att läsa Ayann Hirsi Ali's bok -just för att hon själv har erfarenhet av en kultur som för mig är så främmande.

smulan sa...

Jag tror att du kommer att tycka om den här boken, Inkan!