Translate

söndag 26 november 2006

Bakdag

Bakdagen blev en riktig otursdag..... ska det jäklas så ska det! Men det var ändå sååå roligt!

Tidig morgon. Min man var uppe i ottan och hjälpte oss att börja göra upp eld i den kalla ugnen. Ugnen hade hunnit kallna under natten trots föreldning dagen innan.

Första problemet: Tyvärr var björkveden lite sur så elden ville inte ta sig riktigt. Vi fick åka iväg och skaffa ny ved. För fin och torr björkved ska det vara! När veden var införskaffad fick vi en fin eld i ugnen så småningom. Det är viktigt att ha en jämnvarm ugn för att brödbaket ska lyckas.

Lite småkallt var det i bagarstugen på morgonkvisten trots att ett element stått på under natten. Men ett par glas varm glögg gjorde susen innan vi började göra "degämnen"! "Degämnen"- det är de små degbullar som ska bli bröd så småningom (se bild).

Andra problemet: Tunnbrödsdegen hade inte jäst tillräckligt! Troligtvis hade degen stått för kallt i vårt garage under natten. Det hade blivit en deg som inte kändes rolig alls att arbeta med. Vi gjorde i alla fall "degämnen" på fyralitersdegen - men degen kändes inte bra....

Det sprack helt vid utkavlingen - degen var "kort", den gick sönder vid hanteringen och snart - efter några misslyckade gräddade brödkakor - insåg vi att det var bara att kassera hela degen. Shit! Vid det laget kände vi oss ganska misslynta, min syster och jag, men vi hoppades på nästa deg! (ursäkta kära syster - du kom med på det enda kort som blev något! Jag vet att du inte ville vara med på den här fotograferingen....;)


Tredje problemet: Min syster hade gjort en egen degvariant på "tjock-kakor". Nyttigt skulle det vara med grahamsmjöl, solrosfrön och andra godsaker. Jo jo! Nog var det grahamsmjöl alltid! MYCKET grahamsmjöl! Degen var stabbig som tjock pizzadeg. Det gick knappt att göra degämnen på - än mindre att kavla ut! Min syster och jag bröt nästan ihop av skratt! Vi skrattade åt eländet så tårarna rann. När vår mamma dök upp så småningom så var det smått kaos i bagarstugan! Inget bröd hade blivit bakat på hela morgonen. Degarna stod och skämdes i baljorna - och vi också.... Men mest skrattade vi så magen ömmade och tårarna rann.

Fjärde problemet: Batterierna i kameran lade av vid tredje kortet, så därför kan jag inte ståta med något fotogalleri av tillställningen. Och lika bra var kanske det - när det nu blev som det blev.....:)

Nåja, den tredje degen då.... Den var bra! Jättebra! Så vi kunde i alla fall avsluta bakdagen med att baka goda "tjock-kakor" av fyra liter deg. Det blev de allra mest underbaraste goda tjockkakor. Med sirap, anis och fänkål. Receptet (jag har fått det av min vän Elin för länge sedan) får ni här - om ni är intresserad:

4 liter mjölk
2 pkt jäst
4 ägg
½ kg margarin
1 flaska brödsirap
ca 2 -3 dl socker
ca 2-3 kg rågsikt
ca 3 kg vetemjöl

salt
anis och fänkål


Som ett bonus så måste jag skriva ner följande lilla berättelse av Nicke Sjödin (från kommentarer under mitt inlägg "Apropå boken om Röån")

"Jag kör också med uttrycken svealändska och götaländska.
För 19 år sedan stod jag utanför en järnvägsstation i södra Sverige och läste på dataskärmarna vart tåg skulle gå - det var Alingsås, Herrljunga, Vänersborg.
Och så Norrland då.
Då tänkte jag mig att en flicka från Herrljunga via en bekantskapsannons i Norrländsk Tidskrift beslutat sig åka till Norrland. Här köper hon biljett.

Till Norrland vill jag fara, herr SJ-konduktör,
för där bor allra kärestan min - en VVS-montör,
jag ser att över Hallsberg klockan arton och tjuett
det går ett tåg, så sälj mig nu till Norrland en biljett,
i Norrland aldrig förr jag haft i kärlek nån affär,
ej ens vatt dit, så ropa ut, herr konduktör, när vi är där,
när jag hör "Nästa Norrland" skall jag med ett glädjetjut
hopplocka mina prylar samt ur tåget störta ut,
och skulle jag ha somnat, vilket knappt är någon skam,
så väck mig då en kvart förrns vi till Norrland kommit fram,
vad då, jag har ju sagt vart jag vill åka - är ni galen,
jag ska ju stiga av i Norrland vet jag - på Centralen. "


Tack Nicke!

22 kommentarer:

Anonym sa...

Vet av egen erfarenhet att om det jäklas vid baket, så är det lika bra att vänta till en annan dag.

Baka är svårt. Och har det börjat krångla så är det kört. Men för er verkar det som om det tog sig mot slutet.

Hoppas ni fick en god kopp te med nybakad tunnbrödkaka när kvällen kom. Och bättre tur nästa gång. Kanske idé att göra nästa bak SNART medan erfarenheten finns i fingrarna s.a.s.

Gillade texten om Norrlandsresan :D

Hej från Evy

Anonym sa...

Det var så märkligt - det var första gången på 15 år som vi hade sån otur med degarna. Jag vet egentligen inte vad felet var - men det gör inget. Det kommer flera tåg! Till våren.

Visst - det blev thé och nybakt bröd på kvällen, Evy! Sedan kom John Blund genast för min del....

Anonym sa...

Och här nere i "södern", säger vi alltid till barnen att Tomten bor i Norrland. Då tror de alltid att det är ett eget land.
Jag skall erkänna att jag buntar ihop alla landskapen norröver till Norrland.
Men inte av någon negativ anledning, det är bara för att man är dålig på att hålla isär landskapen och geografin.
Eivor

Anonym sa...

Eivor,
fortsätt du att "bunta ihop" i positiv anda. Jag ber samtidigt att få citera Pelle Molin som inte var speciellt positiv,

"Min tredje dröm var också ett härskri. Norrlands bönder äro utplundrade av sågverksägare. Norrland går icke framåt, som det står att läsa i aviserna. Norrland är icke något framtidsland. Där ska bli ödemark".

Visserligen var detta kring sekelskiftet 1800-1900. Hade han rätt måntro? Är det bara tomten som blir kvar däruppe?
Mvh Martin B

Anonym sa...

Martin! Pelle Molin sa mycket han... :) Pelle levde nästan hela sitt liv i Norrland; hans inspiration fanns i Norrland och han dog nästan i Norrland (Bodö 1896)

Jag tror inte Norrland dör. Snart kommer tyskarna och övertar våra gårdar och skogar...:)

Tur att vi har tomten! Så länge han finns - finns vi! :)

Karin W. sa...

Smulan! Dina bakdagar får mig att tänka på "Lagen om alltings jävlighet". I modern tappning lyder den: "Om något kan gå fel, kommer det att göra det":)

Anonym sa...

Ursäkta mig Smulan,
att jag inte kommer ifrån det här med "Norrland" och inte ser dina bestyr i bagarstugan. Tråkigt att det blev problem, men det löste ju sig till slut. jag brukar också baka tunnbröd ibland. Jag är inte kavlare och inte gräddare, men att sopa av brödet klarar jag. Det hela brukar tilldra sig i landskapet Västmanland och Hallstahammar - alltså i Svealand. Jag läser Pelle Molin emellanåt och hittade hans dystra beskrivning av Norrland. Men efter vad jag kan förstå är det på uppgång numera i alla landskap norr om Götaland och Svealand. Man kan läsa om detta i dagens aviser.
Mvh Martin B

Anonym sa...

Karin! Det "jävliga" blev trots allt roligt! Vi hade många besök och många glada skratt. Och nästa gång går det jättebra - det känner jag på mig!

Martin! Åh du är tunnbrödsbakare också! Visst är det kul?
Jag är mestadels både "gräddare" och "sopare" .Min man är jätteduktig "kavlare". I år var han "bara eldare", men alla är lika viktiga.

Ja, Pelle var ofta dyster. Men genial. Och i Norrland går allt uppåt, eller hur...?:)

Anonym sa...

Förresten, vet du vad en "bâkakäring" är för något.....? :)

Anonym sa...

Smulan,
jag har inte en aning om vad "båkakäring" kan ha för betydelse. Tunnbröd kallar jag det, men i Västerbotten (som min fru kommer från) hävdar dom att kalla det för "Ljusungsbröd", och är mycket tunnare. Skillnaden ska visst vara att i tunnbröd använder man kornmjöl och vetemjöl i ljusungsbröd.
Martin B

Anonym sa...

Njaa... Martin, det ska stå "bäkakäring" med det dialektala "ä" som jag försökte skriva ovan.

"Bâkakäring" betyder i alla fall hackspett (!)på Lia-målet!:) och inte det man egentligen tror.....

Anonym sa...

4 olyckor på samma gång. Brukar ju vara tre och tre varje gång, så du har en tillgodo till nästa om
gång.

Ljusugnsbröd ÄR inte tunnbröd.
Det tunnbröd som bakas inöver landet häroppe är inte alls det som kallas ljusugnsbröd. Det är tunnare än ljusugnsbrödet. Och det behöver inte vara korntunnbröd, som nog är ändå tunnare.
Tunnbrödet går inte bryta i bitar utan det får du riva, när det är nybakat. Ljusugnsbröd kan brytas genast. Sen förmodligen annan kryddning och det som gör jäsningen. Så jag anser att det är två helt skilda brödsorter.

Var´e nan som feck en smäll baka röggen tå bakefjala?
rune

Anonym sa...

Jag är inte den som vet något om "ljusugnsbröd".. - har inte hört talats om det tidigare.
Det finns lika många recept på tunnbröd som bagerskor, tror jag...

Usch det låter grymt det där med bakafjåla, Rune! Feck du?

Anonym sa...

Rune,
det var det jag förstod att inte "Ljusungsbröd" och tunnbröd bakat av t.ex Smulan är riktigt samma sak. I Härjedalen har man man "Hällebröd" och är bakat ungefär på samma sätt som tunnbröd och ljusungsbröd.
Smulan! Jag är ganska övertygad om att det inte ska vara björkved när man bakar tunnbröd, utan det ska vara "bakved" utav baker från sågade granträd. Jag vet inte med riktig säkerhet, men jag har fått lära mig detta av mina anfäder norr om Svealand.
Mvh Martin B

Anonym sa...

Det där "goda" brödet med småkakun som du gilla Anita skulle jag tro är ljusugnsbröd i smärre storlek.
Nja Martin tror inte det är bakaveden efter sågningen som används. Lite bättre ved får du nog bjuda på. Tror mer på granved men har i bakhuvet nånting om att det sprätte mycket bitar ur den över brödet.
Hällabröd låter som dom där tjockare kakorna som dom baka på slutet efter att tunnbrödet var avklarat. Dom kanske blev brända av samma värme som det tunna brödet.
rune

Anonym sa...

Ojojoj vilket jobb. Vad bra att ni trots allt hade roligt. Lite glögg brukar alltid göra susen när man bakar i Bryggstu'n. Tjockbröd, är det samma sak som tunnbröd fast tjockare?? Norrland....hm!

Anonym sa...

Nej, nej, granved går inte! Det sprätter så dant. Löv-ved ska det vara; helst björkved (torrt!:)) det ger bra värme och sprätter inte.
Hällabröd är nog samma bröd vi säger "tjock-kakor". De går lätta att baka på eftervärmen.

Anonym sa...

Hmm.. Eva - jag skulle gissa att "tjockbröd" är detsamma som hällabröd och tjockkakor.

Anonym sa...

Jag har bakat tunna brödkakor vid jultid varje år, men nu har grannfrun med bakugnen flyttat så det blir alternativet - baka tunnbröd i stekpanna.
Det går faktiskt bra det också. :)
En del använder bakhällar här också. Det är bara de gamla husen, som brukar ha en riktig ugn.
Tråkigt att det blev misslyckat när det är så mycket jobb med "ämnena".
Hälsn. Eivor

Anonym sa...

Hej Eivor! Jag har hört talas om att man kan baka bröd i stekpanna/spishälla också. Jag har inte prövat - kanske ett alternativ nån gång?
Tills vidare blir det bagarstugan - jag gillar att vara där. Bagarstrugan är så mycket mer än enbart bakningen...:)

Allt gott!
Smulan

Anonym sa...

En liten fråga från en lite konfunderad Evy

Jag har aldrig lyckats lära mig skillnaden på tunnbröd och tunnbröd. Ja det mjuka och det hårda tunnbrödet. De må väl ha olika namn väl??? Jag älskar det mjuka men kan även få i mig det hårda. Problemet är att jag inte gillar smulor.

Vad är det i degen som avgör om det ska bli hårt eller mjukt tunnbröd?

Skulle vara kul att en gång för alla få rätsida på detta. Kom mig aldrig för att fråga mormor när jag kunde....

Hej från Evy

Anonym sa...

Hej Evy! Jag undrar om det kan bero på mängden eller frånvaron av sirap? I det tunnbröd jag mestadels bakar använder jag inte sirap, och det tunnbrödet brukar bli relativt hårt.
På den här länken

http://www.baksida.se/recept.asp?sida=recept/tunnbrod.asp&titel=Hembakat%20tunnbr%F6d

finns recept på hårt och mjukt tunnbröd - både med och utan sirap, så jag vet inte.

Jag ska fråga min läromästare Elin - så återkommer jag!