tag:blogger.com,1999:blog-19649873.post2923946452228085327..comments2024-02-26T12:28:57.436+01:00Comments on Anitas betraktelser..: BakdagAnitahttp://www.blogger.com/profile/14991651246520154179noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-56797817229193116002006-11-27T14:24:00.000+01:002006-11-27T14:24:00.000+01:00Hej Evy! Jag undrar om det kan bero på mängden ell...Hej Evy! Jag undrar om det kan bero på mängden eller frånvaron av sirap? I det tunnbröd jag mestadels bakar använder jag inte sirap, och det tunnbrödet brukar bli relativt hårt. <br />På den här länken <br /><br />http://www.baksida.se/recept.asp?sida=recept/tunnbrod.asp&titel=Hembakat%20tunnbr%F6d<br /><br />finns recept på hårt och mjukt tunnbröd - både med och utan sirap, så jag vet inte. <br /><br />Jag ska fråga min läromästare Elin - så återkommer jag!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-55660759654946627662006-11-27T10:44:00.000+01:002006-11-27T10:44:00.000+01:00En liten fråga från en lite konfunderad Evy
Jag h...En liten fråga från en lite konfunderad Evy<br /><br />Jag har aldrig lyckats lära mig skillnaden på tunnbröd och tunnbröd. Ja det mjuka och det hårda tunnbrödet. De må väl ha olika namn väl??? Jag älskar det mjuka men kan även få i mig det hårda. Problemet är att jag inte gillar smulor. <br /><br />Vad är det i degen som avgör om det ska bli hårt eller mjukt tunnbröd? <br /><br />Skulle vara kul att en gång för alla få rätsida på detta. Kom mig aldrig för att fråga mormor när jag kunde....<br /><br />Hej från EvyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-74295247558575883372006-11-27T05:22:00.000+01:002006-11-27T05:22:00.000+01:00Hej Eivor! Jag har hört talas om att man kan baka ...Hej Eivor! Jag har hört talas om att man kan baka bröd i stekpanna/spishälla också. Jag har inte prövat - kanske ett alternativ nån gång?<br />Tills vidare blir det bagarstugan - jag gillar att vara där. Bagarstrugan är så mycket mer än enbart bakningen...:)<br /><br />Allt gott!<br />SmulanAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-60679662288914683442006-11-26T23:08:00.000+01:002006-11-26T23:08:00.000+01:00Jag har bakat tunna brödkakor vid jultid varje år,...Jag har bakat tunna brödkakor vid jultid varje år, men nu har grannfrun med bakugnen flyttat så det blir alternativet - baka tunnbröd i stekpanna.<br />Det går faktiskt bra det också. :)<br />En del använder bakhällar här också. Det är bara de gamla husen, som brukar ha en riktig ugn.<br />Tråkigt att det blev misslyckat när det är så mycket jobb med "ämnena".<br />Hälsn. EivorAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-84762815001839725082006-11-26T21:14:00.000+01:002006-11-26T21:14:00.000+01:00Hmm.. Eva - jag skulle gissa att "tjockbröd" är de...Hmm.. Eva - jag skulle gissa att "tjockbröd" är detsamma som hällabröd och tjockkakor.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-32349655460233237832006-11-26T21:11:00.000+01:002006-11-26T21:11:00.000+01:00Nej, nej, granved går inte! Det sprätter så dant. ...Nej, nej, granved går inte! Det sprätter så dant. Löv-ved ska det vara; helst björkved (torrt!:)) det ger bra värme och sprätter inte.<br />Hällabröd är nog samma bröd vi säger "tjock-kakor". De går lätta att baka på eftervärmen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-20134289686585905422006-11-26T21:09:00.000+01:002006-11-26T21:09:00.000+01:00Ojojoj vilket jobb. Vad bra att ni trots allt hade...Ojojoj vilket jobb. Vad bra att ni trots allt hade roligt. Lite glögg brukar alltid göra susen när man bakar i Bryggstu'n. Tjockbröd, är det samma sak som tunnbröd fast tjockare?? Norrland....hm!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-18961172064296029922006-11-26T20:25:00.000+01:002006-11-26T20:25:00.000+01:00Det där "goda" brödet med småkakun som du gilla An...Det där "goda" brödet med småkakun som du gilla Anita skulle jag tro är ljusugnsbröd i smärre storlek.<br />Nja Martin tror inte det är bakaveden efter sågningen som används. Lite bättre ved får du nog bjuda på. Tror mer på granved men har i bakhuvet nånting om att det sprätte mycket bitar ur den över brödet.<br />Hällabröd låter som dom där tjockare kakorna som dom baka på slutet efter att tunnbrödet var avklarat. Dom kanske blev brända av samma värme som det tunna brödet.<br />runeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-56319668013057742652006-11-26T19:22:00.000+01:002006-11-26T19:22:00.000+01:00Rune,
det var det jag förstod att inte "Ljusungsbr...Rune,<br />det var det jag förstod att inte "Ljusungsbröd" och tunnbröd bakat av t.ex Smulan är riktigt samma sak. I Härjedalen har man man "Hällebröd" och är bakat ungefär på samma sätt som tunnbröd och ljusungsbröd. <br />Smulan! Jag är ganska övertygad om att det inte ska vara björkved när man bakar tunnbröd, utan det ska vara "bakved" utav baker från sågade granträd. Jag vet inte med riktig säkerhet, men jag har fått lära mig detta av mina anfäder norr om Svealand.<br />Mvh Martin BAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-78734829229047027892006-11-26T19:10:00.000+01:002006-11-26T19:10:00.000+01:00Jag är inte den som vet något om "ljusugnsbröd".. ...Jag är inte den som vet något om "ljusugnsbröd".. - har inte hört talats om det tidigare. <br />Det finns lika många recept på tunnbröd som bagerskor, tror jag...<br /><br />Usch det låter grymt det där med bakafjåla, Rune! Feck du?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-74894245532026188532006-11-26T18:54:00.000+01:002006-11-26T18:54:00.000+01:004 olyckor på samma gång. Brukar ju vara tre och tr...4 olyckor på samma gång. Brukar ju vara tre och tre varje gång, så du har en tillgodo till nästa om<br />gång. <br /><br />Ljusugnsbröd ÄR inte tunnbröd.<br />Det tunnbröd som bakas inöver landet häroppe är inte alls det som kallas ljusugnsbröd. Det är tunnare än ljusugnsbrödet. Och det behöver inte vara korntunnbröd, som nog är ändå tunnare.<br />Tunnbrödet går inte bryta i bitar utan det får du riva, när det är nybakat. Ljusugnsbröd kan brytas genast. Sen förmodligen annan kryddning och det som gör jäsningen. Så jag anser att det är två helt skilda brödsorter.<br /><br />Var´e nan som feck en smäll baka röggen tå bakefjala?<br />runeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-53618651973648436122006-11-26T17:08:00.000+01:002006-11-26T17:08:00.000+01:00Njaa... Martin, det ska stå "bäkakäring" med det d...Njaa... Martin, det ska stå "bäkakäring" med det dialektala "ä" som jag försökte skriva ovan.<br /><br />"Bâkakäring" betyder i alla fall hackspett (!)på Lia-målet!:) och inte det man egentligen tror.....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-56305513687426839682006-11-26T16:54:00.000+01:002006-11-26T16:54:00.000+01:00Smulan,
jag har inte en aning om vad "båkakäring" ...Smulan,<br />jag har inte en aning om vad "båkakäring" kan ha för betydelse. Tunnbröd kallar jag det, men i Västerbotten (som min fru kommer från) hävdar dom att kalla det för "Ljusungsbröd", och är mycket tunnare. Skillnaden ska visst vara att i tunnbröd använder man kornmjöl och vetemjöl i ljusungsbröd.<br />Martin BAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-17750408631246536352006-11-26T16:42:00.000+01:002006-11-26T16:42:00.000+01:00Förresten, vet du vad en "bâkakäring" är för något...Förresten, vet du vad en "bâkakäring" är för något.....? :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-70998736498449290662006-11-26T16:37:00.000+01:002006-11-26T16:37:00.000+01:00Karin! Det "jävliga" blev trots allt roligt! Vi ha...Karin! Det "jävliga" blev trots allt roligt! Vi hade många besök och många glada skratt. Och nästa gång går det jättebra - det känner jag på mig!<br /><br />Martin! Åh du är tunnbrödsbakare också! Visst är det kul?<br />Jag är mestadels både "gräddare" och "sopare" .Min man är jätteduktig "kavlare". I år var han "bara eldare", men alla är lika viktiga.<br /><br />Ja, Pelle var ofta dyster. Men genial. Och i Norrland går allt uppåt, eller hur...?:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-43299169092445113462006-11-26T16:27:00.000+01:002006-11-26T16:27:00.000+01:00Ursäkta mig Smulan,
att jag inte kommer ifrån det ...Ursäkta mig Smulan,<br />att jag inte kommer ifrån det här med "Norrland" och inte ser dina bestyr i bagarstugan. Tråkigt att det blev problem, men det löste ju sig till slut. jag brukar också baka tunnbröd ibland. Jag är inte kavlare och inte gräddare, men att sopa av brödet klarar jag. Det hela brukar tilldra sig i landskapet Västmanland och Hallstahammar - alltså i Svealand. Jag läser Pelle Molin emellanåt och hittade hans dystra beskrivning av Norrland. Men efter vad jag kan förstå är det på uppgång numera i alla landskap norr om Götaland och Svealand. Man kan läsa om detta i dagens aviser.<br />Mvh Martin BAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-90611995159716623762006-11-26T16:24:00.000+01:002006-11-26T16:24:00.000+01:00Smulan! Dina bakdagar får mig att tänka på "Lagen ...Smulan! Dina bakdagar får mig att tänka på "Lagen om alltings jävlighet". I modern tappning lyder den: "Om något kan gå fel, kommer det att göra det":)Karin W.https://www.blogger.com/profile/02780136821286168879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-71148354900689725282006-11-26T16:22:00.000+01:002006-11-26T16:22:00.000+01:00Martin! Pelle Molin sa mycket han... :) Pelle lev...Martin! Pelle Molin sa mycket han... :) Pelle levde nästan hela sitt liv i Norrland; hans inspiration fanns i Norrland och han dog nästan i Norrland (Bodö 1896)<br /><br />Jag tror inte Norrland dör. Snart kommer tyskarna och övertar våra gårdar och skogar...:)<br /><br />Tur att vi har tomten! Så länge han finns - finns vi! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-89289070804797436572006-11-26T15:24:00.000+01:002006-11-26T15:24:00.000+01:00Eivor,
fortsätt du att "bunta ihop" i positiv anda...Eivor,<br />fortsätt du att "bunta ihop" i positiv anda. Jag ber samtidigt att få citera Pelle Molin som inte var speciellt positiv,<br /><br />"Min tredje dröm var också ett härskri. Norrlands bönder äro utplundrade av sågverksägare. Norrland går icke framåt, som det står att läsa i aviserna. Norrland är icke något framtidsland. Där ska bli ödemark".<br /><br />Visserligen var detta kring sekelskiftet 1800-1900. Hade han rätt måntro? Är det bara tomten som blir kvar däruppe?<br />Mvh Martin BAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-56730018384333093882006-11-26T13:35:00.000+01:002006-11-26T13:35:00.000+01:00Och här nere i "södern", säger vi alltid till barn...Och här nere i "södern", säger vi alltid till barnen att Tomten bor i Norrland. Då tror de alltid att det är ett eget land.<br />Jag skall erkänna att jag buntar ihop alla landskapen norröver till Norrland.<br />Men inte av någon negativ anledning, det är bara för att man är dålig på att hålla isär landskapen och geografin.<br />EivorAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-83303842092478508442006-11-26T10:55:00.000+01:002006-11-26T10:55:00.000+01:00Det var så märkligt - det var första gången på 15 ...Det var så märkligt - det var första gången på 15 år som vi hade sån otur med degarna. Jag vet egentligen inte vad felet var - men det gör inget. Det kommer flera tåg! Till våren.<br /><br />Visst - det blev thé och nybakt bröd på kvällen, Evy! Sedan kom John Blund genast för min del....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-19649873.post-58057382280891273562006-11-26T10:44:00.000+01:002006-11-26T10:44:00.000+01:00Vet av egen erfarenhet att om det jäklas vid baket...Vet av egen erfarenhet att om det jäklas vid baket, så är det lika bra att vänta till en annan dag. <br /><br />Baka är svårt. Och har det börjat krångla så är det kört. Men för er verkar det som om det tog sig mot slutet. <br /><br />Hoppas ni fick en god kopp te med nybakad tunnbrödkaka när kvällen kom. Och bättre tur nästa gång. Kanske idé att göra nästa bak SNART medan erfarenheten finns i fingrarna s.a.s.<br /><br />Gillade texten om Norrlandsresan :D <br /><br />Hej från EvyAnonymousnoreply@blogger.com