onsdag 4 oktober 2006

Konst på Österåsen och Joana....

En kväll i konstens tecken på Österåsen. Konstföreningen i Sollefteå hade en uppskattad afton igår på Österåsens hälsohem. Intressanta föreläsningar bl.a. av kulturintendenten i Sollefteå kommun - Jan Molander. Det kändes underbart att vandra runt igen i detta vackra kulturhus.

Den fantastiska konstsamling som Österåsen äger är en ständig källa till glädje och beundran.

Igår blev också en dag med underbar musik. Thomas skickade mig en CD-inspelning med Joana Amendoeira från en av hennes konserter - och Joana uppfyllde mitt hem med skön och njutbar fadosång! Tack snälla Thomas - det var helt underbart!

Lyckliga ni som har tillfälle att höra Joana "live" igen i Kristianstad och annorstädes i höst! Gå och lyssna - jag lovar att det blir en underbar konsert.

9 kommentarer:

Elisabet sa...

Här är du, ja ...,-)

Ja, nu ser jag ju .., att du håller på med släktforskning, ååå, det skulle jag själv vilja göra.

Vet du, det känns så fånigt att berätta det .. ,men när jag inatt fick fram bilder på människor som jag hört talas så VARMT om under hela min barndom, men aldrig sett på bild, så strömmade tårarna nerför kinderna, det gör dom nu också .. jag rördes så till den milda grad och det var som att dom alla kom in i mitt vardagsrum och omslöt mig.
Så, just så, kändes det.

Från Ystad till Kristianstad är det inte mer än åtta mil, tack för tipset om fadosång, som jag för övrigt älskar!
Dit ska jag ta mig och lyssna. /E

Elisabet sa...

Jag har två favoriter bland svenska konstnärer, Isaac Grünewald och Leander Engström.
Tack för titten ..-)

smulan sa...

Vad roligt Elisabeth att du också tycker om fado, Isaac och Leander! Jag är säker på att du skulle tycka om släktforskning också!
Lyckans ost som får lyssna på Joana live - hon är såå bra!
Smulan

Thomas sa...

Smulan, så skönt att skivan kom fram och att du tycker om den. Hon är verkligen fin.

Elisabet: Joanas konsert äger rum onsdagen den 22 november 18.30 på Metropol, en scen belägen på Högskolan. Du är hjärtligt välkommen (biljetter för förköp kommer nog att släppas mot slutet av den här månaden, jag har inte full koll på det, eller så kan du anmäla dig på thomas_nydahl@yahoo.se)

smulan sa...

Jag kan tillägga ang. den tavla som jag visar ur en av Österåsens samlingar; att konstnären är INTE Leander Engström! Den här tavlan är en parafras av Engströms nästan identiskt lika målning (fast barnet i Engströms målning är en pojke) målad av Torkel Dahlstedt (barnbarn till Helge Dahlstedt)Det var en överraskning för mig att det fanns ett original och en "kopia" av samma målning....

Inkan sa...

Österåsen är då en plats för både kropp och själ.

Å,Jag hade verkligen sett fram motatt åka ner till kristianstad och fado-konserten med Joana Amendoeira. Men men - tyvärr

Elisabet sa...

thomas: jag ska anmäla mig .., tänk, om jag kunde få med mig någon härifrån ..., det hade varit trevligt!

Elisabet sa...

Tänk, den där tavlan .., den påminner lite om Gaugin ..., kanske felstavat, men du vet vem jag menar.

Lite.
I färgerna och så.

smulan sa...

Elisabeth du har helt rätt - det finns likheter med Gauguin i Dahlstedts (och Engströms) färgval i sin konst.

Gauguin är min allra första konstupplevelse. Jag minns den första stora konstutställning jag såg av Gauguin - 1970 på Nationalmuseum. Det blev en stark upplevelse och jag har därefter haft en särskild känsla för denne lite udda konstnär.