tisdag 3 oktober 2006

Pelle Molin och Molière.....

Åter till Pelle Molin....
Här vid utloppet av Nämforsen satt Pelle troligtvis många gånger och målade. Säkert satt han där även lika regniga dagar som när kortet togs häromdagen.

Jag hittade en bra länk på en början till biografi om Pelle Molin, skriven av Carl-Henrik Berg, som jag tycker är värd att läsas.

För övrigt ser jag fram emot att gå och se teater av en helt annan karaktär. Den franske skådepelaren och dramatikern Molières (1694-1752) ständigt aktuella komedi "Den girige" turnerar just nu i Sverige. Molière har alltid varit en stor favorit och om ett par veckor får jag nöjet att se en uppsättning med bl.a. Sven-Åke Gustafsson och Lasse Brandeby i rollerna.

Så här står det i programmet:

"Den snåle Harpagon är högst intresserad av pengar och unga kvinnor med stor hemgift, någon som yttrar sig i att han försöker styra hela sin familjs kärleksliv samtidigt som han gör allt för att bevara och utöka sin rikedom. Det slutar inte som han har planerat...Det handlar om snålhet, svärmeri och storslagna planer. Den girige är en komedi som alltid är aktuell.

Sven-Åke Gustavsson, Lasse Brandeby, Dag Malmberg och ytterligare fem skådespelare deltar i denna intrigfyllda och dråpliga Molièreuppsättning.
Vem får vem egentligen? Och hur krånglig är vägen dit? Det blir en rolig färd med såväl kärleksplågor som listiga vändningar".


Den här årstiden behövs skrattet mer än någonsin - och en komedi av Molière känns aldrig fel....

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Den girige" var sommarens slottsteater på Gunnebo i sommar, och det är tydligen den uppsättningen som är ute på turné. Det var meningen att vi skulle ha gått några stycken, men kom tyvärr på det för sent...
"Lysande recensioner, fullsatt, festligt och soligt hela sommaren!", står det i alla fall på Gunnebos hemsida, så ni har nog något roligt att se fram emot!

http://www.gunneboslott.se/index.php?id=131&type=1

smulan sa...

Ja, det är den teatern som turnerar just nu arrangerad av Riksteatern! Det är en fantastisk komedi och jag ser verkligen fram emot att se föreställningen den 23/10 i Sollefteå.
Moliere håller i alla väder...

Vad synd att du missade att se den Peter!