Translate

söndag 29 oktober 2006

Hallå världen!

Efter nära tre dygn utan ström, vatten och telefon (tidvis) har vi åter fått kontakt med omvärlden! Det känns UNDERBART! Det stora snöovädret över södra Norrland i fredags gjorde att vi helt snöade inne i vår lilla avsides belägna skogsby. Träden knäcktes som stickor av den tunga snön och blåsten. Elledningarna rasade och vägen blockerades av tunga träd som inte kunde stå emot trycket därför att marken var ofrusen. Min man fick åka och såga ner ett par trän som fallit över vägen, när jag var på hemväg i fredags. Och en halv meter snö har ramlat ner från skyn.

Vedspisen kom till nytta igen, vi har lagat mat på spritköket, ett bensindrivet elverk har hjälpligt klarat värmepumparna i huset och snö har smälts till vatten tills vi fick möjlighet att åka och hämta vatten. Fotogenlampan kom till heders igen och ljusen plockades fram. Innehållet i frysboxarna fick flyttas till svärfar och en del har kunnat förvaras utomhus eftersom kylan slog till igår. - 15 grader.

Men ikväll lyser det åter i huset! Kyl och frys fungerar igen. Vi kan se nyheterna på TV - har det hänt nå´t där ute? Sitter regeringen kvar....? :)

Och datorn fungerar åter. 46 mail i mailboxen ; jag har kontakt med världen igen!! :)
Härligt.

För övrigt refererar jag till Nickes blog!

15 kommentarer:

qi sa...

Grattis och välkommen i bloggisfären igen! Jodå, regeringen sitter kvar... :-(

Anonym sa...

Hej Smulan

Ooooooo vad skönt det lät att vara utan el med allt vad det innebär. Lugn och ro, stearinljus, fotogenlampa och vedspis. Kan man ha det skönare eller?

Tycker alltså jag som känner stress oavbrutet :-(

Men nu då du är tillbaka så: Välkommen till civilisationen. På Gott och Ont :-D

Anita sa...

Qi! Alla ministrar också...?:)

Inkan! Ja det blev ett abrupt scenbyte i vädret. Snö, kyla och oväder över en dag.
Men allt gick bra trots att alla krafter gick åt att hålla värmen och improvisera ett par dar.

Längtan till vår och hav? Alltid!

Anonym!
Välkommen hit! Jodå, det kan vara mysigt ett par dar att leva utan ström och vatten, men absolut inte längre. Dessutom kom det mycket olägligt i tid - det blev stressigt! :)- men nu börjar allt ordna sig igen.

Anonym sa...

Välkommen ur igloon.
Skellefteå Kraft grävde ner byaledningarna för några år sen, så vi brukar klara strömmen så länge högspänningsledningarna inte är påverkade. Värre med åskan på sommarn.

Anonym
Är så lagomt roligt när man är mitt i eländet.
rune

Anita sa...

Rune! Ja, jag vet att de har börjat lite smått att gräva ner elledningarna i marken även här på sina håll. Det borde ha gjorts för länge sedan, för det här bekymret med långa elavbrott kommer flera gånger varje vinter. Ett stort bekymmer varje gång.
En bra dag! Kram Anita

Anonym sa...

Hej Smulan

Oj, jag glömde underteckna mitt inlägg igår. Tänkte du skulle känna igen mina tankar ändå kanske. Det är naturligtvis jag, Evy, som har så konstiga idéer. Men vi har ju vedeldning här och är egentligen inte beroende av ström. Annat än för datorn då och vattnet. Men vatten går att få tag på utan ström....

Ha en bra dag

Karin W. sa...

Ja du Smulan, vädrets makter har inte varit nådiga mot oss den sista tiden.
Jag kan inte låta bli att undra hur den här vintern ska bli. Det är fortfarande bara oktober ...

Den stormigaste dagen låg blötsnön hårt packad drygt en meter upp mot ytterdörren. Med viss möda gick den att få upp så pass mycket att det gick att skotta sig ut.
Mysigt? Nej!

Elisabet. sa...

Tänk, att vi bor i samma land!
Idag hade jag en man i kassan som kom in i shorts!

Elisabet. sa...

(exet bränner skivor åt mig nu ...., till dig och ellis och julie .., den kommer!)

Anita sa...

Elisabet!
Snälla rara du jag väntar så gärna! Men jag tycker inte om att CD-skivan förorsakade dig så många problem (och porto)

En värmande vinterkram.
PS. Vill du ha lite snö av oss - jag bjuder så gärna?

Anita sa...

Hej Evy!
Välkommen hem igen! Jag aaanade att det var du, men var inte helt säker :)

Jodå vi har också vedeldning; förugnseldning med ackumululatorer men det behövs ström för att det ska fungera bra. När så strömmen försvinner blir det komplicerat. Det är då elverket kommer till pass som kan dra eldanordningen till viss del! Den lilla vedspisen är bara en liten lokal värmekälla.
Samma sak med vatten - det pimpas med ström.

Igår hade vi ett par timars strömavbrott igen - oroligt.

Anita sa...

Karin!
Ja jag börjar också bli orolig. Skogens träd står som fällknivar av alla snö och fortsätter dessutom falla ... Elledningarna till Omsjö går över flera mil skog, så jag är djupt oroad över hur det ska gå i vinter....
Jag tror att vi har samma vädertyp just nu.

Anonym sa...

Låter som ett besvärligt men spännande väder ni har. Och jag ska hålla tummen att träden klarar sig. Behöver tina bort snön och bli kallt så marken fryser. Sen kan det ju få blåsa lite i alla fall. :-D
Vår vedeldning har självcirkulation trots det stora huset. Och det fungerar bra. Men just nu har vi +12 grader så ... Fortfarande sommar verkar det som.

Hej från Evy

Anonym sa...

Och nu när ni fått tillbaka strömmen kan du baka biskvier! Jag har lagt ut receptet till dig på min blogg. Och tänk vilket oväder ni haft, ja vi också fast det blir inte lika sårbart i en stad. Inga strömavbrott på Frösön men dock ute i byarna runt omkring.

Anita sa...

Tack Eva! Jag hoppas kunna pröva det fina receptet till helgen. Biskvierna ser så goda ut, med apelsinsmak - mmmm...